Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2440.67
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türk savunma sanayisi milli denizaltıya hazırlanıyor

HAVELSAN, Denizaltı Savaş Harekat Merkezi Konsept Tasarımı'nı ilk kez IDEF 2021'de tanıttı.
Türk savunma sanayisi milli denizaltıya hazırlanıyor
18 Ağustos 2021 10:16:03
HAVELSAN, Denizaltı Savaş Harekat Merkezi Konsept Tasarımı'nı ilk kez IDEF 2021'de tanıttı.

Türk savunma sanayisi bünyesinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına milli imkanlarla üretilmiş denizaltılar kazandırılması amacıyla Milli Denizaltı (MİLDEN) Projesi yürütülüyor.

Bunun yanında aralarında HAVELSAN'ın yer aldığı bir dizi şirket, denizaltılarda kullanılacak bir dizi teknoloji, sistem ve konsept üzerinde çalışıyor. Şirket, bu kapsamda geliştirdiği Denizaltı Savaş Harekat Merkezi Konsept Tasarımı'nı ilk kez 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2021) tanıttı.

Komutanın hakimiyeti artırılıyor

Söz konusu gerekçelerle konsept tasarımın oluşturulmasında "gerçekçi-ileri görüşlü" bir bakış açısı ile ileriye dönük olarak tasarlanması temel yaklaşım olarak benimsendi.

Denizaltı Savaş Harekat Merkezi Konsepti, insan algı/kavrama kabiliyeti ve beklentileri ile uyumlu, personel hatasını en aza indirecek ve performansını artıracak şekilde, iş süreçleri hesaba katılarak personel odaklı olarak tasarlandı.

Tasarımla denizaltının diğer bölümlerindeki faaliyetlerin merkezdeki personelin konsantrasyonunu bozmaması için ayrı ve izole bir yapı oluşturuldu.

Denizaltı komutanı, dairesel şekilde yerleştirilmiş olan konsol, cihaz ve sistemlerin merkezinde bulunuyor ve Denizaltı Savaş Harekat Merkezi hakimiyeti artırılıyor.

havelsan_4ec8c35d9f04bb2603dd032f14b9cded.JPG

Büyük ekranlarla geniş görüş açısı

Merkez personelinin görev/sorumlulukları ve iş süreçleri ile uyumlu bir yerleşim sağlandı.

Konsol/cihaz/sistemlerdeki tanımlanmış deniz resmi, periskop görüntüsü, hasar durumu gibi ihtiyaç duyulan verilerin derlenerek görüntülerinin ayrı ayrı/birleşik şekilde sergilenebildiği çok fonksiyonlu 3 büyük ekran kullanıldı.

Büyük ekranlar geniş görüş açısı sunarken, azami sayıdaki personel tarafından görülebiliyor. İhtiyaç duyulan veri ve bilgilere en etkin şekilde erişim için uygun olan ekran seçimleri yapılabiliyor.

Tasarım ile yerleşimin optimize edilerek alanın maksimum verimlilikle kullanılması hedefleniyor.