Dolar (USD)
32.41
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2400.63
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücü final müsabakasına yansıdı

27 Ağustos 2023 17:08:50
2023 Dünya Askeri Pentatlon Şampiyonası'nın düzenlendiği İsveç'te, Türk Silahlı Kuvvetleri Spor Gücü Pentatlon Takımı, çeyrek finalde Almanya'yı, yarı finalde Çek Cumhuriyeti'ni ve finalde Cezayir'i yenerek büyük bir zafer elde etti ve dünya şampiyonu oldu.

Pentatlon, antik Yunanistan'da beş ayrı daldaki (uzun atlama, cirit atma, disk atma, koşu ve finalde güreş) yarışlardan oluşan bir müsabakaydı.

Pentatlon nedir?

Günümüzde pentatlon, yüzme (200 m serbest), atıcılık, binicilik, eskrim ve 3000 m kros yarışları olarak yapılmakta ve bunların her birinin puan skalasından toplanan puanlarla dereceleri belirlenmekte olan olimpik bir spordur. Bu branşın dünya atletizm federasyonu ile hiçbir bağlantısı olmayıp kendine ait bir federasyonu bulunmaktadır. Sık sık atletizmdeki çoklu branşlardan olan ve salonda kış döneminde yapılan ve sadece kadınların katıldığı atletizm pentatlonu ile karıştırılmaktadır. Olimpiyatlarda modern pentatlon, erkeklerde 1912 Olimpiyatlarından beri, kadınlarda ise 2000 Olimpiyatlarından beri uygulanmaktadır.

Modern pentatlon, aynı gün içinde atıcılık, epe eskrim, serbest stil yüzme, binicilik ve 3 km. koşudan oluşan 5 yarışı içeren spor mücadelesidir. Spor, Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM) (Uluslararası Modern Pentatlon Federasyonu) tarafından yönetilmektedir.

Yüksek dayanıklılık gerektiren bu sporda, sporcu her spor branşını sadece o sporu yapan sporcuların elit atletleri seviyesinde yapmak durumundadır.

ampiyon_75825d324e94e2241f74d49e802aaba3.PNG

Tarihi

Spor, modern olimpiyatların kurucusu olan Pierre de Coubertin tarafından icat edilmiştir. Oyunun adı, Yunanca 5 anlamına gelen "penta" sözcüğünden gelmektedir. Spor, ilk kez 1912 Yaz Olimpiyatları'nda düzenlendi ve sporun ilk şampiyonu İsveçli atlet Gösta Lilliehöök oldu. Kadın pentatloncular ise, bu dalda ilk kez 2000 Yaz Olimpiyatları'nda yarıştılar.

Formatı

Genellikle pentatlondaki her spor dalını düzenleyen kurallar, bu spor dallarının ayrı ayrı yarışıldığı oyunlardaki kuralların aynısıdır. Buna karşın, at ile engel atlama yarışmasında pentatloncular, binecekleri atları belirlemek için kura çekerler. Sporcuların 5 deneme atlayışı yapıp atlarını iyice tanımaları için yalnızca 20 dakikaları vardır. Ayrıca, atletler koşu yarışlarında birbirinden mesafeyle ayrılmış pozisyonlarda çıkış yaparlar.