Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
35.05
Gram Altın
2474.57
BIST 100
10489.04
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

TÜRKİYE EKONOMİSİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, '2008 küresel krizinden itibaren tam 24 çeyrektir aralıksız olarak büyüyen bir Türkiye ekonomisiyle karşı karşıyayız. Ayrıca Türkiye, yüzde 5.1 büyüme payını gerçekleştirmesiyle nedeniyle dikkat çeken ülke konumundadır' dedi.
TÜRKİYE EKONOMİSİYLE DİKKAT ÇEKİYOR
20 Şubat 2016 12:48:00
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, '2008 küresel krizinden itibaren tam 24 çeyrektir aralıksız olarak büyüyen bir Türkiye ekonomisiyle karşı karşıyayız. Ayrıca Türkiye, yüzde 5.1 büyüme payını gerçekleştirmesiyle nedeniyle dikkat çeken ülke konumundadır' dedi.

Ezgi ÇelikAnkara

3. KOBİ Kümelenme Konferansı Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın katılımıyla Ankara'da gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Elitaş, geçtiğimiz günlerde Ankara'da gerçekleşen terör saldırısını şiddetle ve nefretle kınadığını vurgulayarak, "Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Bu ve bunun gibi faaliyetleri ülkemizin gelişme yolundaki attığı emin adımları durdurabilmek için yapılmış ahlak dışı ve olumsuz faaliyetler olarak görüyorum. Bunları hep birlikte birlik ve beraberlik içerisinde bertaraf edeceğiz. Yaşanan bu elim hadiseye rağmen biz çalışmalarımızın terörle mücadeleye bir adım dahi geri atmadan sonuna kadar götüreceğiz. Kararlılığımızı da hep birlikte 78 milyon vatandaş olarak bunu sonuna kadar götüreceğimiz inancındayım" dedi.

"Faaliyetlerimizi daha ileri seviyeye taşıyacağız"

Kümelenme ve Ur-Ge konusunda önemli faaliyetlerin gerçekleştirildiğini söyleyen Elitaş, "Yaklaşık 10 yıldan fazla bir süredir yapılan kümelenme çalışması birlikte hareket etme kabiliyeti olan firmaların, kuruluşların biraraya getirilerek bunların daha aktif bir hale getirilmesiyle hem olumlu verimli imalat, üretim yapmaları hem ihracat yapmaları hem de alım heyetleriyle birlikte kendilerine ve bölgelerine katkı sağlayacak önemli bir faaliyet ortaya çıkmış. Şu rakamı da görünce insan hayıflanıyor, 10 yıldan fazla zamandır kümelenme faaliyeti varken çok düşük bir rakamla karşı karşıyayız, bunun ulaştığı birimlerle karşı karşıyayız. Ekonomi Bakanlığı bu konuyla ilgili aktivitelerini, tanıtım faaliyetlerini daha ileri bir seviyeye getirmek için gayret göstereceğiz. Bunun hem TOBB ile hem Türkiye İhracatçılar Meclisi ile hem de bu konuyla ilgili sivil toplum örgütleri MÜSİAD, TÜSİAD, ASKON gibi temsilcilerle, kuruluşlarla da bunların tanıtım faaliyetlerini yapıp daha etkin bir hale getirmenin önemli olduğunu görmüş olacağız" ifadelerini kullandı.

"Dış ticaret açığımızda önemli bir azalma var"

2015 yılı dünya ekonomisiyle ilgili Dünya Ticaret Örgütü'nün net rakamlarını açıkladığını kaydeden Bakan Elitaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: " Dünya Ticaret Örgütü rakamlarına göre dünya ticaret hacmi dolar bazında yüzde 11 geriledi. Bu Türkiye'ye baktığımızda Türkiye ihracatına miktar cinsinden yüzde 2 arttırmasına rağmen dolar cinsinden Türkiye ihracatına yüzde 8.7'lik düşüşle karşı karşıya kaldık. 2015 yılında Türkiye 143.9 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmiş oldu. Aynı dönemde Türkiye'nin yüzde 8.7 döviz cinsinden ihracatının azaldığı dönemde ABD 7.1, Brezilya 15.1, AB ülkeleri ortalaması 12.5, Rusya 31.6, Hindistan 17.2, Japonya yüzde 9.4, Çin ise yüzde 2.9 civarında dolar cinsinden ihracatını düşüren pozisyonunda bulundu. İthalatımızda ise miktar cinsinden yüzde 1.8'lik bir artış olmasına rağmen döviz fiyatlarında ortaya çıkan düşüş sebebiyle ithalatımız da yüzde 14.2 seviyesinde geriledi, 207.2 milyar dolar gerçekleşti. Dış ticaret açığımız 63 milyar dolar iken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 65.1'den yüzde 69.5'e yükseldi. Döviz cinsinden ihracatımız azalırken, ithalatımızın da daha fazla azalması münasebetiyle ihracatın ithalatı karşılama oranı biraz daha olumlu bir seviyeye gelmiş oldu. Dış ticaret açığımızda da önemli bir azalma olduğunu ifade etmek isterim. Bununla birlikte cari açığımızın da yüzde 26.1 gerileyerek 32.2 milyar dolara düştüğünü ifade etmek istiyorum. Bu ülkemiz ekonomisi için anlamlı bir rakamdır" dedi.

"Büyüyen bir Türkiye ekonomisiyle karşı karşıyayız"

"2008 küresel krizinden itibaren tam 24 çeyrektir aralıksız olarak büyüyen bir Türkiye ekonomisiyle karşı karşıyayız" diyen Elitaş, "Bizim gibi benzer ülkelerde büyüme bir taraftan negatif bir taraftan pozitif büyümeyle dengesiz bir şekilde devam ederken, Türkiye 24 çeyrektir aralıksız büyüyerek ve ortalama bu 24 çeyrekte de yüzde 5.1 büyüme gerçekleştirerek dikkat çeken ülke konumundadır" açıklamasında bulundu.

"Türkiye ekonomisi rekabet edebilir bir noktaya gelecek"

Bakan Elitaş, konuşmasına şöyle devam etti: "Firmalarımız bireysel olarak faydalanabilecekleri gibi birlikte kümelenme mantığıyla da faydalanabilecekleri toplu çalışma imkanlarında ortaya çıkardığı desteklerimiz mevcuttur. Bu kümelenme faaliyetleri de bu desteklerin içinden birisi. Ortak aklın birlikte hareket etmenin getirdiği güçle, dünyada rekabet edilebilir bir noktaya gelmek için gayret gösteren çalışmaları destekleyen bir pozisyonla karşı karşıyayız. Önemli destekleri de beraberinde getiriyoruz. Bu çalışmadaki en temel maksatlarımızdan birisi kalkınma alanında yol kat etmiş illerimizle diğer öncelikli illerimiz arasında kümelenme felsefesini esas alan sektörel ve sektörler arası işbirliği kurmaktır. Bu doğrultuda KOBİ'lerimizin uluslararası platformda tanıtıp ihracat kapasitesinin gelişmesine hizmet edecek aktiviteler gerçekleştirdik. Yürüttüğümüz faaliyetler ışığında Türkiye küme gelişim haritasını hazırladık. Kümelenmenin ekonominin işleyen bir kuralı olduğunu görüyoruz. Kendi tarihimize baktığımızda Kapalıçarşı gibi bir kümelenme örneğini görüyoruz. Bugün dahi Avrupa'nın kuyumculuk nabzı buralarda atıyor. Kümelenme noktasında bu topraklarda çok güzel örnekler var. 21. yüzyılda yine başarılı kümelenmelerle küresel pazarlarda söz sahibi olmamız gerekiyor. 2011 yılında uygulanmaya başlanan UR-GE Tebliğimiz çerçevesinde en güncel rakamlara göre 135 işbirliği kuruluşu tarafından yapılan başvurular neticesinde destek kapsamına alınan 247 projeden 86'sı tamamlanmış olup, 161 proje aktif olarak yürütülüyor. Erzurum'dan Gaziantep'e, İstanbul'dan Ordu'ya, Şanlıurfa'dan İzmir'e 36 ilimizde yürütülen Ur-Ge projeleri sektörel çeşitlilik açısından da geniş bir yelpazeye yayıldı. Projelerimiz kapsamında 5 bin 380 firmamızla birebir temas halinde toplam bin 313 faaliyet gerçekleştirdik. İthalat ihracat rakamlarını arttırmakla kalmadık, onların yurt dışı pazarda da etkin şekilde yer alma imkanını sağlamış olduk" dedi. Konuşmaların ardından Bakan Elitaş, kuruluşların temsilcilerine sertifikalarını takdim etti.