Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Türkiye yazdan önce harekat yapabilir'

Terör ve Güvenlik Uzmanı Ersan Ergür, Türkiye'nin yaz mevsimi gelmeden terör örgütüne yönelik bir harekata başlayabileceğini söyleyerek, ''Muhtemel harekatın adı Pençe Kalkanı Harekâtı'' dedi.
'Türkiye yazdan önce harekat yapabilir'
18 Ocak 2024 00:00:00
Terör ve Güvenlik Uzmanı Ersan Ergür, Türkiye'nin yaz mevsimi gelmeden terör örgütüne yönelik bir harekata başlayabileceğini söyleyerek, ''Muhtemel harekatın adı Pençe Kalkanı Harekâtı'' dedi.

Münevver Kabaoğlu

Türk ordusu, Irak’ın kuzeyindeki üslere düzenlenen saldırının hemen ardından havadan ve karadan peş peşe operasyonlar yaptı. Suriye ve Irak’ta onlarca terörist etkisiz hale getirildi, tesisler imha edildi. Operasyon noktalarından gelen görüntüler izleyenleri hayrete düşürdü. Türk SİHA’ları, vurulan tesisi söndürmeye gelen itfaiyenin su kaynağını kesecek kadar ince işçilik sergiledi. Gelen bir başka görüntüde, Türk SİHA’sının daha önce çatıda açtığı delikten ikinci bombayı bıraktığı görüldü.

Görüntülerde tesir alanı küçük bombaların da kullanılması bazı eleştirilere neden oldu. Terör ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Ersan Ergür, teröristlere yönelik son harekâtın detaylarını anlattı. Ergür, yaz mevsimi gelmeden bir kara harekatı beklediğini bildirdi.

TÜRKİYE'NİN DİPLOMASI ATAĞINI SİNDİREMEDİLER

Zap bölgesindeki terör saldırısının Türkiye'nin 'ABD ve İngiltere Kızıldeniz'i kana bulayacak' ve 'Husiler başarılı cevap veriyor' açıklamasından hemen sonra gelmesi, iki olay arasında bir bağ olduğunu gösterir mi?

Zap başta olmak üzere son aylarda ülkemize yönelik terör saldırılarının temelinde Türkiye’nin terör devleti İsrail karşısında takındığı uluslararası tavrın olduğunu söylememiz çok yerinde olur. Türkiye Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile birlikte Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın ile eş zamanlı yürüttükleri diplomasi oldukça ses getirdi. Müslüman ülkelerle yapılan görüşmelerde aynı ses tonu ile tepki gösterilmesini sağladılar. ABD ile ileri derecede müttefiklik yapan bölge ülkeleri İsrail’i kınayan açıklamalar yaptılar. ABD istikametinde darbe yapan Mısır devlet başkanı SİSİ dahi Filistin halkının yanında oldu.

Elbette Cumhurbaşkanımızı Erdoğan’ın Husilerin farklı sahalarda ABD unsurlarına karşı başarılı faaliyetlerde bulunduklarının bilindiğini ifade etmesi ve bu istikamette Husiler’den övgüyle bahsetmesi, ABD ve İngiltere’nin Husilere karşı orantısız saldırısının yanlışlığına dikkat çekmesi, aynı zamanda bu saldırıların benzerini İsrail ve Filistin’de de yapmaktadırlar şeklinde ki çıkışı elbette ABD’yi rahatsız etmiş olacak ki kendilerinin maşası ve köpeği konumunda ki PKK/PYD unsurlarını Türkiye’ye karşı harekete geçirdiler. Böylece Türkiye’yi terörle mücadele zaaf içerisinde olduğu yönünde bir algı oluşturmak istemiş olabilirler. Türkiye anında gösterdiği tepki ile bu gayri meşru saldırılardan etkilenmeyeceğini ve bölgeden bu unsurlarla beraber bunların destekçileri temizleninceye kadar kararlılıkla hareket edileceğini ilan etmesi son derece önemlidir.

manset-ersan-ergur_3e74e22ab08f85dac42f0379e630070f.jpg

Terör ve Güvenlik Uzmanı Ersan Ergür

Türkiye tüm bu oyunların farkında. Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de attığı adımların temelinde bu planları boşa çıkarmak olduğunu ABD’de anlamış olacak ki kendisine Yunanistan ve Avrupa ülkelerinde üs devşirme derdinde. Türkiye yakın gelecekte bölgemizde ki ateşi söndürecek kalıcı adımları atmakta asla tereddüt etmeyecektir.

SİVİL HASSASİYET İ İÇİN KÜÇÜK BOMBA

Zap saldırısı sonrası Suriye ve Irak'ın kuzeyinde başlatılan operasyonlardan gelen görüntülerde, SİHA'ların vurduğu alanlarda tahribatın büyük olmadığı görülüyor. Pek çok kişi küçük mühimmat kullanıldığı eleştirisi yapılıyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Türkiye sınır ötesi operasyonlarda temel strateji olarak sıfır sivil kayıp anlayışı ile hareket etti. Çok yüksek tahrip gücüne sahip mühimmatların kullanılması bölgede bulunan sivillerin zarar görmesine neden olabilir. Bu müdahalelerde temel amaç ilgili tesisin iş görmez hale gelmesidir. Dolayısı ile maksat hasıl olduktan sonra tahrip gücü yüksek mühimmatların kullanılmasının bir anlamı olmadığı gibi gereği de yoktur.

Türkiye hedef analizi yaparak ilgili hedefin imha edilip yok edilmesini sağlayacak oranda mühimmat gücünü belirleyerek hareket etmektedir. Bu konuda yapılan eleştiriler ya iş bilmezlikten kaynaklamıyor ya da Türk Silahlı Kuvvetlerini itibarsızlaştırmak için kasıtlı olarak gündem ediliyor. Türk ordusu terörle mücadelede dünyanın en güçlü ve en akılcı hareket eden ordusudur. Bundan kimsenin şüphesi olmamalı.

MİLİMETRİK ATIŞ KABİLİYETİ

SİHA’ların LaFarge fabrikasını söndürmeye gelen itfaiyenin hortumunu vurduğunu da gördük, çatıda açtığı delikten ikinci bombayı geçirdiğini de… Bunun özel bir anlamı var mı?

Bakın esasında bir önceki sualinizin cevabı bu sualinizde gizli. Türk ordusu kılcal damarlara nüfuz edecek ve kilometrelerce yüksekten milimetrik nokta atışı yapacak teknolojik imkân ve kabiliyete sahiptir. İtfaiye aracının hortumunun vurulması tahrip edilmek istenen tesise müdahaleyi önleme amaçlıdır. Şayet hedefte sivil hassasiyet gözetilmemiş olsaydı, oraya tahrip gücü yüksek tek bomba atar her şeyi yerle bir eder ve müdahaleyi önlerdi. Ama biz ne ABD gibi ne de İsrail gibi haydutça bir rol üstlenemeyiz.

ekran-goruntusu-2024-01-18-095234_bcb9acf6074e4066f1ae651839e183be.png

YAZDAN ÖNCE 'PENÇE KALKANI' OLABİLİR

Yakın bir zamanda terör unsurlarına yönelik geniş çaplı bir harekât (Zeytindalı, Barış Pınarı gibi) görüyor musunuz?

Evet, ben bu yıl içerisinde yazdan önce bir harekât beklemekteyim. Hatta bir adım öne geçerek harekatın ismini dahi ifade edebilirim. Yakında icra edilmesi muhtemel harekatın adı “Pençe Kalkanı Harekâtı” olacaktır. Çünkü 2019’dan beri icra edilen Pençe-Kilit Operasyonlarına yönelik yapılan bu sızma girişimleri bu operasyonları emniyete alacak ve bu operasyonlarla elde edilen emniyetli bölgeleri kalkan şeklinde bir hat misali güvenli bölge içerisine alacaktır.

Malumunuz daha önce deklare edilen 30 km derinlikteki güvenli hat eksik kaldı. Mümbiç’ten PKK/PYD unsurlarının çekilmesi noktasında sözler yerine getirilmedi. Son olarak ZAP bölgesinde gerçekleşen hain saldırı sonrası böylesi bir konunun gündeme gelmiş olması muhtemeldir. Yakın gelecekte Irak hududundan Fırat Kalkanı Harekât bölgesine doğru bir harekâtın olması kuvvetle muhtemel diye değerlendiriyorum.