Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye'deki yeni camiiler

Türkiye'deki yeni camiiler
27 Ekim 2017 16:25:00

Türkiye'nin dört bir yanında bulunan buram buram tarih kokan camiler ülkemizin değerli olmasında büyük rol oynuyor.

Tarihi özellikleri ile kendine hayran bırakan camilerimiz milli mimarimizin en güzel örneklerini sergiliyor. Dünyada en çok camisi olan Türkiye'de yapım aşamasında olan onlarca cami yer alıyor. Bu camiler Anadolu Türk mimarisini yansıtan modern mimari teknikleriyle inşa ediliyorlar. Yapım aşamasında olan camilerden biri olan, Ankara Etimesgut'ta projelendirilen Etimesgut H.İ.B.K Camii askeri personel için tasarlanmasıyla dikkat çekiyor. Geniş bir ağaçlık alanın içerisine yapılacak olan projede ahşap ve taş kullanımı ön plana çıkıyor.

İskenderun Üniversite alanında inşa edilecek olan İskenderun Camii Osmanlı mimarisini koruyan yapısıyla ve merkezi kubbeli olmasıyla dikkat çekiyor. Camii sekizgen şemalı dört yarım kubbeden oluşuyor. İskenderun'da bir başka projeli camilerden biri de Nihal Atakaş Camii. Osmanlı öğelerini barındıran ve modern bir yorum katılan camii olarak estetik farklılıkla sunulmaya çalışılmış.

Türkiye'de yapımı devam eden camilerden biri de İzmir'de Ege üniversitesi kampüsü içerisinde inşa edilen Bilal Saygılı Camii. Adından da anlaşıldığı gibi Saygılı Rulman Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Saygılı tarafından yaptırılan camiinin konumu bakımından İzmir'in en güzel camilerinden biri olması planlanmış. Ayrıca farklı amaçlar için çeşitli açık ve kapalı sosyal alanların bulunması amaçlanmış. 5000 metrekare alana sahip olan camii işlevselliği ve cami harici bölümleriyle ile ön plana çıkıyor. Osmanlı klasik dönem u2013 Mimar Sinan mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olması amaçlanmış. İnşaatı tamamlanınca adından çokça söz ettirecek camii hem Ege Üniversitesi Öğrencileri hem de çevresinde bulunan vatandaşlar için önemli bir yere sahip olacak

Ülkemizde, yapım aşaması uzun süren camilerden biri de Adana'da bulunan Sabancı Merkez Camii'dir. Seyhan Nehri kıyısında inşa edilen Sabancı Merkez Camii Türkiye'nin en büyük camisidir. Ağrı Patnos Camii ise Patnos'un en büyük camisi olarak planlanmıştır. Günümüzün modern teknolojisi ve Osmanlı mimarisi birleşimi ile projelendirilen camii Süleymaniye Camisinden esinlenerek tasarlanmıştır.

Günümüzde, birçok şehirde camii inşaatları devam ederken, bazıları büyüklüğü ile bazıları ise külliye şeklinde yapılandırılarak sosyal alanları ile öne çıkmaktadır. Mimari olarak modern çizgilerin baskın olduğu yapıların yanı sıra, Osmanlı ve Selçuklu Dönemlerine ait izler taşıyan camileri de görmekteyiz.