Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.58
Gram Altın
2381.71
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye’nin büyümesini engellemek istiyorlar

Asya’nın tekrar yükselişe geçtiği bir dönemde Türkiye ekonomisinin büyük bir fırsat yaşadığını kaydeden Bakan Albayrak, Batı’nın Türkiye’nin büyümesini engellemek istediğini ifade etti.
Türkiye’nin büyümesini engellemek istiyorlar
21 Ocak 2020 08:39:00
Asya’nın tekrar yükselişe geçtiği bir dönemde Türkiye ekonomisinin büyük bir fırsat yaşadığını kaydeden Bakan Albayrak, Batı’nın Türkiye’nin büyümesini engellemek istediğini ifade etti.

NEŞAT GÜNDOĞDU
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, gazete ve televizyonların ekonomi yönetimleriyle 2019 Yılı Değerlendirme toplantısında bir araya geldi. 2019 yılını da içine alan son bir buçuk yılın oldukça zorlu geçtiğini belirten Bakan Albayrak, 2020 yılı itibariyle ekonomide başka bir boyuta geçildiğini kaydetti. Ekonomideki düzelmenin asgari ücretliler başta olmak üzere toplumum çoğunluğuna daha iyi yansıyacağı bir yıla girildiğini ifade eden Bakan Albayrak başlatılan ekonomik dönüşüme ilişkin örnekler vererek, “Son bir buçuk yılda sessiz ve derinden gerçekleştirdiğimiz birçok yapısal reform oldu. Borsa İstanbul’da Ağustos’taki kur atağının hemen peşinde Ekim ayından birlikte girişilen birçok reform ile aralık ayına kadar 1,5 trilyon lira işlem hacmine ulaşılarak yüzde sadece bu alanda yüzde 50 kazanım sağlandı.” diye konuştu.

Dengeli büyümeye geçiliyor
Enflasyonla Topyekûn Mücadele’de alt düzeyde ve orta düzeyde çok kritik müdahalelerle enflasyonun dengelendiğini dile getiren Bakan Albayrak, “Son 5 yılda yaşanan 8 seçime rağmen Türkiye 2019 yılında tüm paydaşları ile giriştiği enflasyon ile mücadelede Yeni Ekonomi Programı(YEP)ndaki hedefin altında 15,9 oranıyla yılı kapattık. 2019’u tarihe geçecek bir yumuşak iniş ile geçeceğiz. Dengelenme süreci; disiplinli bir şekilde, verilen hedeflerin çoğu ile geride bırakıldı. Türkiye’nin bir daha aynı sıkıntılarla kalmaması için gerekli adımları atacağız. Merkez Bankasından kamu bankalarına kadar düzenleyici ve denetleyici kurumlarına kadar bu değişimi destekliyoruz. Çılgın büyüme ya da çılgın küçülme yerine yüzde 5-15 reel büyümenin gerçekleşeceği dengeli büyüme stratejisine geçiyoruz” dedi.

Doğu Akdeniz’den iyi haber gelebilir
Türkiye’nin rekabetçi bir ülke olarak bölgesindeki tüm riskleri göz önünde bulundurarak hazırlıklarını yaptığını dile getiren Bakan Albayrak Doğu Akdeniz’deki arama faaliyetlerine ilişkin de konuşarak, “Türkiye’nin artan operasyonel gücünün Doğu Akdeniz’de yaşananlar da görülüyor. Kendi gemilerimizi ile bölgedeki petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri devam ediyor. Buralardan 2020 yılında iyi haber gelebilir ama önceliğimiz ekonomideki dönüşümü sağlamak. Ekonomik anlayışı dönüştürmek kolay bir iş değil. Herkesi buna hazırlıyoruz. Bu dönüşümden sonra Doğu Akdeniz’den gelecek iyi haberler ile her yıl 50 milyar dolar fazla veren bir ekonomi haline gelebiliriz. Dönüşümden sonra bu haber ekmek kadayıfını üzerine kaymak gibi olur.” dedi.

Gıda enflasyonu için yeni adımlar atılacak
Maliye politikası ile fiyat istikrarın birbirinin ikamesi olmadığını belirten Bakan Albayrak, birçok aracın birlikte kullanılarak Türkiye’nin üretime odaklanacağı bir döneme girildiğini kaydetti. Dolarizasyonun 18-24 ay içeresinde son bulacağını kaydeden Bakan Albayrak 2020 gıda ve tarımda enflasyonu azaltacak büyük adımların atılacağını dile getirdi.

Türkiye için büyük fırsat
Türkiye’nin ekonomik girişimlerini eleştirenlerin dünyadaki durumu anlamadığın kaydeden Bakan Albayrak, “2013’te Gezi Olaylarını tecrübe ettikten sonra bugün Sarı Yeleklileri ile Hong Kong olaylarını farklı okuyoruz. Dünya ekonomisinin merkezi Asya hinterladı. Doğusunda Çin batısında Osmanlı’nın bulunduğu bölgede dönen ticaret 500 yıl önce coğrafi keşiflerle Avrupa’ya geçmişti. Bugün geldiğimiz noktada Batı’nın kaybettiği Asya’nın tekrar yükselişe geçtiği zamanlar gerçek. Burada Türkiye’ye çok büyük ve önemli fırsatlar doğuyor. Biz bunları görerek hareket ediyoruz.” şeklinde konuştu.