Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2422.05
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNİ NASIL İNŞA EDERİZ?

İTÜ'den NOBEL'E GİDEN YOL
TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNİ NASIL İNŞA EDERİZ?
14 Haziran 2016 18:26:00
İTÜ'den NOBEL'E GİDEN YOL

Ülkemizde üniversitelerimiz acilen kaliteli bilim yapma ve bilgi üretmede dünya ve Avrupa ile entegre olmalıdır. Buna zemin hazırlayan araştırma destek programları marifetiyle projeler üretilmelidir. İTÜ'nin yeni dönem rektör adayı olarak, AB projeleri içinde "Nobel adayı" çıkartan Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) "advanced" projelerinden 4 yılda en az 8 adet alabilmeyi hedeflemekteyiz (Türkiye'de henüz kimse alamamış). Bu gayret, üniversitemizde Ar-Ge motivasyonunu hızlandıracak, disiplinler arası çalışma kültürüne katkı sağlayacak,ve aynı zamanda İTÜ'ni NOBEL ödülü alacak bilim üretmeye giden yola itecektir.

"Çalışma Grupları" ve "Şemsiye Grupları" da dahil olmak üzere İTÜ'de; gerçekleştireceğimiz Ar-Ge yapılanması kapsamında araştırmaya odaklanmak isteyen en az 40 öğretim üyesinin ders yükünü kısmen üzerinden alarak, kendilerine her türlü alt yapı desteği sağlanacaktır. ERC projelerine lojistik destek sağlamak için "Proje Ofisi" veya "AB Ofisi" bünyesinde yılda en az iki ERC projesi alabilmek hedefi ile çalışacak yetkin bir proje yazım ve takip ekibi oluşturulacaktır. Yine yurtdışında bu konuda başarılı olan mentor kuruluşlardan da destek alınacaktır. Temel bilimler bu tip projelere mutlaka entegre edilerek bilim üretme teşvik edilecektir.

2007-2015 yılları arasında ERC desteği ile gerçekleştirilen bilimsel çalışmalarda araştırmacılar 43 adet uluslararası büyük ödül, 41 adet ulusal düzeyde büyük ödül almışlardır. Bu ödüllerden 4 tanesi NOBEL ödülü, 1 tanesi de Matematik biliminin Nobel'i olarak anılan FIELDS MEDAL ödülüdür.

2007'den beri yapılan 50000 başvurudan ancak 5000 adedi desteklenmeye uygun görülmüştür. ERC; proje desteklerini ulusal fon planlarından bağımsız, en umut verici yeni alanlara kanalize etmektedir. Ekonomik açıdan, ERC fon desteği alan bilime dayalı Endüstri 4.0 ve yardımcı araştırma temelli spin-off şirketlerin kurulması için büyük bir ivme oluşturmaktadır.

ERC finansman destek miktarı; toplam Horizon 2020 araştırma bütçesinin % 17'sini (Toplam u20ac 77 milyar bütçenin u20ac 13,1 milyarı) kapsamaktadır. ERC'nin sadece 2016 bütçesi 1,7 u20ac'dur. Her bir ERC projesinde ortalama 6 araştırıcı çalıştığı düşünülürse, Horizon 2020 projeleri kapsamında yaklaşık, 7000 projede 11.000'i doktora, 16.000'i doktora üstü olmak üzere toplamda 42.000 araştırıcı finanse edilmektedir.

ERC, Avrupa Birliği Araştırma Çerçeve Programı'nın "amiral gemisi"Horizon 2020'nin bir bileşenidir. ERC'ninmisyonu, rekabetçi finansman yoluyla "bilimsel mükemmellik" temelinde Avrupa'da en iyi araştırma liderleri ile "yeni nesil" bağımsız çalışmaları teşvik etmektir. Bu sayede Avrupa'nın en iyi beyinleriile, bilgiye dayalı toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek ve küresel sorunlarla başa çıkabilecek "Avrupa araştırma üssü" olmayı hedeflemektedir. Biz de ülke ve üniversite olarak bu "üssün" içinde kendimize acilen yer bulmalıyız.

Prof.Dr. Mehmet Sabri Çelik

2016-2020 Dönemi İTÜ Rektör Adayı