Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye'nin uzay yolculuğuna geri sayım!

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitmek üzere fırlatma hazırlıklarına başladıklarını duyurdu.
Türkiye'nin uzay yolculuğuna geri sayım!
15 Ocak 2024 07:34:57
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitmek üzere fırlatma hazırlıklarına başladıklarını duyurdu.

"Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olacak Alper Gezeravcı, tarihi anlara sayılı günler kala son hazırlıklarını tamamlıyor. Nisan ayında Houston, Teksas'ta başladığı eğitimlerin ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gitmek üzere 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece 01.11'de fırlatılacak.

Mürettebat, 1,5 gün sürecek yolculuktan sonra 19 Ocak 13.15'te ISS'ye kenetlenmeyi planlıyor. Türkiye'nin ilk astronotu olarak, ISS'de 14 gün boyunca kalarak 13 farklı bilimsel deneye katılacak.

Florida'nın Brevard kentindeki Kennedy Uzay Üssü'nde yapılan son hazırlıklara dair bilgi veren Gezeravcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uzaya gitmeden önceki aşamada olduklarını duyurdu.

Gezeravcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu sözleri aktardı:

"Bugün ve yarın fırlatma (18 Ocak 2024 - 01.11) programı hazırlık, gözden geçirme ve provaları için Kennedy Uzay Üssü'ndeyiz. Bu prova karantina tesisinde fırlatma günü uyandığımız andan geri sayımın sıfıra ulaştığı ana kadar rokete yakıt yüklenmesi hariç tüm safhaları içeriyor."

Ax-3 uçuşu

Axiom Mission 3 (Ax-3), Avrupa'nın ilk ticari astronot misyonu olarak öne çıkıyor ve dünya genelindeki ülkeler için alçak Dünya yörüngesine yeni bir kapı açıyor.

Ax-3 mürettebatı, ABD ve İspanya'yı temsil eden misyon lideri Michael Lopez-Alegria, Türkiye'den Alper Gezeravcı, İtalya'dan Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) adına katılan İsveçli Marcus Wandt'tan oluşuyor.

Yaklaşık 14 gün sürecek olan uçuş, Axiom Space tarafından düzenlenecek ve Crew Dragon uzay aracı kullanılacak. Uzay aracı, Kennedy Uzay Merkezi'nde bulunan Fırlatma Kompleksi 39A'dan kalkacak, Uluslararası Uzay İstasyonu'na seyahat edecek ve görev tamamlandığında okyanusa iniş yapacak.

Yorumlar (1)

Ahmetali kazdal
Uzaya köprumu kuracak diyenlere ve hala medeniyetin eşek heykelinde olduğunu sananlara nasil anlatilacak acaba
3 ay 2 hafta önce Yanıtla