Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

TÜRSAB oligarşi ile yönetiliyor

“8 bin seyahat acentasına uzaktan parmak sallayarak yöneten bir anlayıştan kurtulmamız lazım” diyen TÜRSAB Başkan adayı Tansu Demir, “Bizi biz yönetelim. Bizi bilen, aynı dertleri, sorunları yaşayan birini seçelim” ifadesini kullandı.
TÜRSAB oligarşi ile yönetiliyor
04 Ekim 2019 12:16:00
“8 bin seyahat acentasına uzaktan parmak sallayarak yöneten bir anlayıştan kurtulmamız lazım” diyen TÜRSAB Başkan adayı Tansu Demir, “Bizi biz yönetelim. Bizi bilen, aynı dertleri, sorunları yaşayan birini seçelim” ifadesini kullandı.

Fırat İPEK

Türkiye turizmi art arda yaşanan terör saldırılarıyla yaklaşık 2 yıl zor dönemlerden geçti. Turist sayısı ziyadesiyle azaldı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen hükümetin hamleleriyle Türkiye 2019 yılının ilk 8 ayında 31 milyon 1 bin 394 yabancı ziyaretçiyi ağırladı. Her geçen yıl artan bir grafik izleyen turizm sektörünün en önemli aktörlerinden biri de Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB).

Türkiye’nin dört bir köşesinde bulunan binlerce seyahat acentasını bünyesinde bulunduran TÜRSAB, turizm sektörünün kendi alanında çatısı kuruluşu.

Yaklaşan TÜRSAB Genel Kurulu öncesi, 18 yıllık Başaran Ulusoy yönetimini değiştiren ekipte yer alan Lite Tour’un sahibi Cüneyt Tansu Demir, gazetemize açıklamalarda bulundu.

18 yıllık başkan değişti, sistem değişmedi

‘Bizi Biz Yönetilim’ mottosuyla TÜRSAB Başkanlığı’na aday olduğunu söyleyen Cüneyt Tansu Demir, “18 yıllık bir yönetim döneminde mali disiplin oturmamış. Şimdi 18 yıllık artık yapının değişmesine inanıpta desteklediğimiz Firuz Bağlıkaya ve yönetimi de buna çözüm bulamadı” dedi.

“Başkanı değiştirdik ama sistemi değiştiremedik” diyen Tansu Demir, “TÜRSAB yönetimleri TÜRSAB’ı yönetiyor ama acentaların dertleriyle uğraşmıyor. Yani onların derdi TÜRSAB’ı yönetmek. TÜRSAB’ın en önemli vazifesi acentaların dert ve sorunlarını bir sendika gibi çözmek” ifadesini kullandı. Demir, mevcut başkanın TÜRSAB’ı bürokratik oligarşi merkezine dönüştürdüğünü belirtti.

Bizi biz yönetelim

8 bin acentanın, 3 ila 15 kişi arasında kişi çalıştıran küçük ölçekli işletmeler olduğunu söyleyen Demir, “Bizi Biz Yönetelim dedik ve yola çıktık. Bunu şu metaforla açıklıyorum: Biz 8 bin dairelik bir binada oturuyoruz. Tam karşımızda inşa edilen 20 tane de villa var. Yöneticilerimizi de o villalarda oturan kişilerden seçiyoruz. Ve seçtiğimiz yöneticiye de dertlerimizi, sorunlarımızı anlatmaya çalışıyoruz. Ben de diyorum ki; artık biz oturduğumuz binadan biri yönetici yapalım. Uzaktan parmak sallayan yöneticilerden kurtulalım. Kendi sorunlarımızı kendimiz halledelim” diye konuştu.

İnternet sitelerine karşı acentaları güçlendireceğiz

“Bizim burada yapacağımız en önemli şeylerden biri de e-ticaret sitelerine karşı Avrupa’nın ve bizim rakiplerimizin koyduğu sisteme bakarak acentalarımızı güçlendirmek” diyen Demir, “Butik incoming hizmetleri veriyorlar. Bulunduğu konumda bisiklet turu programı ve dalgıçlık programı çıkarıyor. Şimdi bunu internetten satma şansları yok. Saati var, zamanı var. Hava iyi mi kötü mü? Yani entegre edebilme şansı yok. Bu şehirde otel satmaya benzemiyor” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRSAB Başkan adayı Cüneyt Tansu Demir’in projelerinden bazıları:

- Boğaziçi Üniversitesi ve İTÜ’nün desteğiyle de turizm bölümü açılacak.

- Dijital Daire Başkanlığı kurulacak. Sadece seyahat acentalarına özel, bütün TÜRSAB verilerini dijitale dökeceğiz. Mesela web sitesi yapıyorsunuz. Web sitenize kaynak lazım bize link atıp alabileceksiniz.

- Sadece acentalara hizmet veren bir birim kuracağız.

- İŞKUR anlaşmalarından tutun da, KDV ve SGK masraflarına kadar gider kalemlerini azaltacağız.

- Acentalarımızı Avrupa Birliği ve KOSGEB teşviklerinden yararlandıracak projeler konusunda eğiteceğiz.

- Bölgesel Temsil Kurumlarımızı (BTK) güçlendireceğiz.

- Acentalarımızı e-ticaret sitelerine karşı avantajlı duruma getireceğiz.

VF kat sağ