Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

TUSHAD kozmik odada

JİTEM'in de bağlı olduğu TUSHAD'ın karanlık eylemlerinin deşifre edilmesi için savcıların soruşturma yürüttüğü öğrenildi. Soruşturma kapsamında savcıların kozmik odaya girmeleri bekleniyor.
TUSHAD kozmik odada
10 Mart 2013 07:01:00
JİTEM'in de bağlı olduğu TUSHAD'ın karanlık eylemlerinin deşifre edilmesi için savcıların soruşturma yürüttüğü öğrenildi. Soruşturma kapsamında savcıların kozmik odaya girmeleri bekleniyor.

ASLAN DEĞİRMENCİ/ ANKARA

1990'lı yıllarda terör örgütlerini kullanarak şok cinayetlere imza atan karanlık yapı "TUSHAD"ın kodlarını çözmek için savcılar 'Özel Harp Dairesi Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı 'kozmik odaya' yeniden girmeye hazırlanıyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiası ile başlayan soruşturma kapsamında gündeme gelen 'kozmik oda' ya yakın tarihle yüzleşmek için yeniden girilecek.

Deşifre edilecek

Daha önce yapılan incelemeler sonucunda 'Kozmik Oda'dan çuvallar dolusu evrak ve 38 klasör belge çıkmıştı. 60 yıllık devlet sırlarını barındıran belgeleri inceleyen Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili yeni bir iddianameye hazırlık yaparken, Ağır Ceza Mahkemeleri savcılarının "TUSHAD" denilen yapının arka planını görmek için hazırlık içerisinde olduğu belirtiliyor.

JİTEM, TUSHAD'a bağlı!

Zirve Yayınevi Davasında da gündeme gelen TUSHAD, adlı yapılanma için mahkemenin MİT ve Genelkurmay'a yazı yazarak bilgi istendiği biliniyor. Malatya Başsavcılığı'nca hazırlanan ek iddianamede, yakın tarihteki olayların zanlısı olarak TUSHAD işaret edilmişti. Türkiye Ulusal Stratejiler ve Hareket Dairesi'nin (TUSHAD) iddialara göre bünyesinde JİTEM'i de barındıran gizli bir yapı.

İşte iddianamelerdeki şok iddialar

-1993'te kurulan TUSHAD'a, Seferberlik Tetkik Kurulu bünyesindeki siyah ve beyaz kuvvetler bağlandı. Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) bünyesinde çalışan TUSHAD, 1995, 99 ve 2004'te üç kez revize edildi. TUSHAD'a bağlı Beyaz Kuvvetler, ÖKK'ya doğrudan hizmet veriyordu. "Kontrespiyonaj" faaliyeti yürüten, bir bölümü sivillerden oluşan birimin operasyonel görevi yok.

-Siyah Kuvvetler ise ÖKK'nın operasyonel birimi olarak çalışıyor, görevleri arasında toplumun farklı kesimlerini karşı karşıya getirmek de bulunuyordu. 1990'lardaki siyasal cinayetler bu birim tarafından işlendi.

-JİTEM operasyonel bakımdan TUSHAD'a bağlı. JİTEM toplumsal olaylar çıkartmakla değil, infazlarla görevliydi. Toplumsal olayları çıkartan siyah ve beyaz kuvvetler, askeri darbelerin de sorumlusu.

Çok vahim iddialar

Savcıların elinde olan belgelere göre; birim, hücre yapılanması şeklinde görev üstleniyor. Her hücrenin başında bir isim bulunuyor. Bu isimler, bir yüzbaşı veya binbaşıya bağlı. Örgütün Akdeniz yapılanmasının başında Balyoz davasında tutuklu bulunan bazı isimlerin bulunduğu ifade ediliyor. Tanıkların ifadesine göre ise; Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Gaffar Okkan gibi siyasi cinayetler TUSHAD tarafından siyah kuvvetlere işletildi. Eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis'te iddialara göre kurbanlar arasındau2026