Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2515.64
BIST 100
10739.57
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

UAD Almanya kararını açıkladı

Almanya Gazze'de soykırıma ortaklıkla suçlanıyordu. Uluslararası Adalet Divanı Nikaragua'nın Almanya aleyhine açtığı davayı reddetti.
UAD Almanya kararını açıkladı
30 Nisan 2024 16:23:52
Almanya Gazze'de soykırıma ortaklıkla suçlanıyordu. Uluslararası Adalet Divanı Nikaragua'nın Almanya aleyhine açtığı davayı reddetti.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) İsrail'in Gazze'deki saldırılarına siyasi, mali ve askeri destek sağlayarak "soykırım işlemesini kolaylaştırdığı" gerekçesiyle Nikaragua’nın Almanya aleyhine açtığı davada Almanya için ihtiyati tedbir talebini kabul etmedi.

Divan Başkanı Lübnanlı Yargıç Nawaf Salam tarafından okunan kararda, davanın esasına ilişkin kesin hüküm verilinceye kadar geçecek sürede, Almanya'nın İsrail'e yaptığı silah sevkiyatını durdurmasını isteyen Nikaragua'nın geçici tedbir taleplerinin karşılık bulmadığı ifade edildi.

Nikaragua'nın iddiası

Nikaragua, ilk olarak Almanya'nın, İsrail'e verdiği askeri, siyasi ve mali destekle Gazze'de soykırım işlenmesini kolaylaştırdığını ve Soykırım Sözleşmesi'ne aykırı hareket ettiğini belirtti.

Almanya'nın İsrail'e en çok silah tedarik eden ikinci ülke olduğunu kaydeden Nikaragua’nın avukatları, Almanya’nın aynı zamanda İsrail'e verdiği bu mühimmatların Gazze'deki soykırımda kullanıldığını bilmemesinin mümkün olmadığını vurguladı.

İkinci olarak Almanya’nın, uluslararası insancıl hukukun temel sözleşmelerini ve teamüllerini ihlal ettiğini anlatan Nikaragua’nın avukatları, Almanya’nın bir yandan Filistinlilere yönelik yardımları keserken diğer taraftan da İsrail’e tank mermisi, Heron insansız hava aracı, çelik yelek, tıbbi malzeme ve savaş gemisi mühimmatı gönderdiğine dikkati çekti.

Nikaragua, üçüncü olarak, Gazze başta olmak üzere Filistin'in tüm toraklarında devam eden İsrail’in işgal ve ilhak uygulamalarına Almanya’nın katkı sağladığını aktardı.

Son olarak Nikaragua, Almanya'nın, İsrail’in Filistinlilere yönelik uyguladığı apartheid ve ayrımcı rejimi engellemeyerek ve hatta destek olarak uluslararası hukukun emredici normlarına aykırı hareket ettiğini savundu.

Nikaragua, dava sonucunda Divan'dan, Almanya'nın "uluslararası yükümlülüklerine aykırı hareket ettiğini tespit etmesine, bu eylemlerine son vermesine, bu ihlallerin tekrarlanmayacağına dair güvence vermesine ve bu ihlallerin mağdurlarının zararını tazmin etmesine" hükmetmesini istedi.

TDV kurban