Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

UCM Başsavcısı Khan'dan mahkeme itirafı

21 May 2024 16:44:48
Netanyahu ve Gallant için yakalama kararı başvurusunda bulunan, ABD Kongresi tarafından tehdit edilen, Biden'ın "ölçüyü aştı" dediği UCM Başsavcısı Khan: "Üst düzey bir lider bana bu mahkeme Afrika ve Putin gibi haydutlar için inşa edildi." dedi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan, bazı dünya liderlerinin kendisine UCM'nin "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Afrika" için kurulduğunu söylediğini açıkladı.

Bu liderlerin kimliğini belirtmeyen Khan, ABD'nin, UCM'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yönelik tutuklama emri çıkarma niyetine ilişkin açık tehditlerini onaylamadığını vurguladı.

CNN'e verdiği röportajda Khan, UCM'nin değerlerinin "Amerikan inançlarıyla eşanlamlı" olduğunu belirterek, ABD'li senatörlerin imzaladığı mektubu tehdit olarak nitelendirdi. Khan, “Bir üst düzey lider bana, 'Bu mahkeme Afrika ve Putin gibi haydutlar için inşa edildi' dedi. Biz bunu böyle görmüyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca, "Bazıları kamuoyunda, bazıları ise gizli olarak edilen farklı tehditlere boyun eğmeyeceğiz" dedi.

Khan, CNN muhabiri Christiane Amanpour'a verdiği demeçte, UCM'nin bağımsız ve tarafsız bir kurum olarak tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı. Mahkeme, İsrail yetkililerine dava açma kararının ardından İsrail ve ABD yönetimleri tarafından eleştirildi. İsrail Savunma Bakanı Gallant, UCM'nin kararına tepki göstererek, bu hareketin "İsrail'in kendini savunma hakkını inkar etme girişimi" olduğunu iddia etti.

ABD'de bazı senatörler, İsrail'i hedef alması halinde UCM'ye yönelik yaptırımlar uygulanacağını ve desteklerinin kesileceğini belirten bir mektup imzaladı. ABD Başkanı Joe Biden da UCM'nin İsrail liderlerine yönelik tutuklama emri başvurusunu reddettiklerini ve İsrail ile Hamas arasında eşdeğerlik olmadığını belirtti.

VF kat sağ