Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2432.67
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ulaşılabilir lüks için çalışıyoruz

ASKON tarafından düzenlenen Moda ve Hazır Giyim Paneli'nde konuşan ORKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, "İnsanlar çok para ödemeden kaliteli ve aynı zamanda tasarım ruhu olan iyi şeyler almak istiyorlar. Biz de ulaşılabilir lüks yapmaya çalışıyoruz" dedi.
Ulaşılabilir lüks için çalışıyoruz
07 May 2016 14:39:00
ASKON tarafından düzenlenen Moda ve Hazır Giyim Paneli'nde konuşan ORKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, "İnsanlar çok para ödemeden kaliteli ve aynı zamanda tasarım ruhu olan iyi şeyler almak istiyorlar. Biz de ulaşılabilir lüks yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Çırağan Sarayı'nda gerçekleşen ve ASKON'un ev sahipliği yaptığı panelde moda ve hazır giyim sektörünün ekonomideki yeri ve durumu ele alındı. Moderatörlüğünü Zeliha Saraç'ın yaptığı panele İtalya Moda Odası Onursal Başkanı Mario Boselli, Lucıano Barbera Ve Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu katıldı. Panelde konuşan Mario Boselli, İtalya Moda Odası olarak kar amacı gütmediklerini, 130 üyelerinin bulunduğunu anlatarak, "130 üye dediğimde yüzünüzde gülümseme oluyor gibi çünkü ASKON'un 3 bin 500'ün üzerinde üyesi olduğunu öğrendim, sizi tebrik ediyorum. Bizim 130 üyemiz bütün sektörü kapsıyor" şeklinde konuştu. İtalya'nın kalitede, Çinlilerin ise miktarda öne çıktığına dikkati çeken Boselli, sektöre küresel krizin olumsuz etkisinin olduğunu, sektörün 800 bin olan istihdamının 600 bine düştüğünü kaydetti.

Erdoğan iyi giyiniyor

Mario Boselli, Türk siyasetçilerini sık sık televizyonda gördüğünü belirterek, "Siyasetçileriniz çok şık. Bizim şıklık kodlarımıza uygun giyiniyorlar. Sizin cumhurbaşkanınızın da iyi giyindiğini söyleyebilirim" dedi. İtalyan modasının Türk modasına çok benzer, hatta neredeyse aynı olduğunu ifade eden Boselli, Fransız modasının lüksü, İtalyan modasının ise rahat ve huzuru tercih ettiğini söyledi.

En keyifli küreselleşme moda ile olur

Boselli, 2014-2015 yıllarında sektörün artıda olduğunu ve çok olmasa da olumlu yöne gittiklerini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hala kaygılar yok değil. Rusya ihracatında ciddi sorunlar yaşıyoruz. Çin'e yönelik ihracatta durağanlık var. Batı ülkelerinde iyiye gidiyoruz ama Rusya'daki açığı Batı ile kapatamıyoruz. Kriz bazı sorunlar yarattı. İtalya, KOBİ'lerin ülkesidir. Yüzlerce işçi çalıştıran var ama 1000'den fazla kişi çalıştıran çok az firmamız var. Güzeli ve iyi üretimi bir araya getirebilmek için bizim mutlaka teknolojiyi, yaratıcığı kullanmamız lazım. Ucuz, kitle üretimini terk etmeliyiz."

'Yaratamayız, ancak dönüştürürüz'

Luciano Barbera'nın sahibi Luciano Barbera ise ipliğin sıradan geldiğini ama iyi ipliğin iyi kumaşın, iyi kumaşın da iyi giyimin sırrı olduğunu vurgulayarak, "Özel kumaşlar gerçekleştirdim. Yaratmak kelimesini kullanamayacağım yaratmak bize ait değil, biz olsa olsa dönüştürmek ile yükümlüyüz. Bu kumaşlarım çok başarılı oldu. Müşterilerime niteliğimle, stilimle, zevkimle kendimi göstereyim istedim" diye konuştu. Herkesin kendini ifade hakkının bulunduğuna işaret eden Barbera, "İfade hakkımızı konuşmamızda yapıyorsak giyimimizde de bunu yapmalıyız. Giyimin kodu var. Bunları tabii ki uygulamak gerekiyor. Gündelik hayatımızda da benzersiz olabiliriz çünkü doğada biz benzersiz yaratıldık. Şıklığımız ruhumuzdan gelir bunu yansıtalım, moda dergisi, televizyonun dayattığını değil" değerlendirmesinde bulundu. Modada demokrasi olmalı

ORKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu kaliteli üretimin alt yapısının çok önemli olduğunu ifade ederek, "İtalya ile ilişkimiz çok yakın, bizim tasarım grubumuzun başında da İtalyan bir arkadaşımız var. Geçtiğimiz dönemler de Prada'nın ekibiyle çalıştık. Tasarım adına bize çok katkıları oldu" diye konuştu. Kendilerinin strateji olarak tamamen kendi segmentlerindeki araştırmalar sonucunda modada demokrasi olması gerektiğini gözlemlediklerini vurgulayan Orakçıoğlu, "İnsanlar çok para ödemeden kaliteli ve aynı zamanda tasarım ruhu olan iyi şeyler almak istiyorlar, biz de ulaşılabilir lüks yapmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. ÖZLEM DOĞAN / İSTANBUL