Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ümit Özdağ'dan sınırları zorlayan yalan

Sığınmacılarla ilgili sürekli çıkış yapan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın, sosyal medya hesabında "Emekli bir Jandarma Albay tarafından bana gönderildi" diyerek paylaştığı fotoğrafın aslında 2 yıl öncesine ait olduğu ve Afganistan'da çekildiği belirlendi.
Ümit Özdağ'dan sınırları zorlayan yalan
23 Ağustos 2023 16:00:00
Sığınmacılarla ilgili sürekli çıkış yapan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın, sosyal medya hesabında "Emekli bir Jandarma Albay tarafından bana gönderildi" diyerek paylaştığı fotoğrafın aslında 2 yıl öncesine ait olduğu ve Afganistan'da çekildiği belirlendi.

Sığınmacı karşıtı siyaset yapan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın, sosyal medya hesabından paylaştığı "Bana emekli Jandarma Albay gönderdi" diyerek bir fotoğrafın yayınlamasının ardından kısa bir süre sonra gerçek ortaya çıktı.

Sosyal medya hesabından paylaşarak halkı kandırdı

Fotoğrafın Türkiye'de çekildiğini iddaa eden Özdağ paylaşımında sığınmacılar hakkında hepsi neşeli ve özgüvenli diyerek halkı kin ve düşmanlığa itekledi.

"Emekli bir jandarma albayın bana ilettiği fotoğrafı ve notu paylaşıyorum: "Sırt çantaları yok... Yedek giysileri yok... Ellerinde bir şişe su yok... Aralarında şişman yok... Kadın, yaşlı, çoluk çocuk yok... Tamamı genç erkekler... 3 bin km öteden değil de 5 dakikalık yoldan gelmiş gibiler... Hiç birinde yorgunluk belirtisi yok... Asker nizamında yürüyorlar... Endişeli ya da üzgün değiller... Hepsi neşeli ve özgüvenli... Her şeye benziyorlar ama sığınmacıya asla! Nasıl bir plan kurdular çıkar kokusu ancak; Çok büyük bir ihanete uğradığımız çok açık." Vatanımızı ve ailemizi savunacağız” paylaşımında bulundu.

multeci_e2bac92849a98912adbf1de6a09441e8.jpg

Fotoğrafın Afganistan’da çekildiği ortaya çıktı

Özdağ'ın Türkiye'de çekildiğini iddia ettiği fotoğrafın Afganistan'da çekildiği ve iki yıl önce Gazete Pencere internet sitesinde paylaşıldığı ortaya çıktı. Özdağ, gerçeğin ortaya çıkmasına rağmen paylaşımını kaldırmadı.

Sığınmacı hakkı nedir?

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, sığınma hakkını şöyle tanımlar: "Herkesin zulüm karşısında başka ülkelere sığınmacı ve bu ülkelerce sığınmacı işlemi görme hakkı vardır" (madde 14/1). Göçmenlere bazen ekonomik sığınmacı denilmektedir. Toplu sığınma, iç savaşlar ve çatışmalarda, yoğun baskılarda, büyük afetlerde ortaya çıkmaktadır. Bireysel sığınma daha çok siyasal sebeplerledir. Bazen yabancı elçilikler, savaş gemileri ve uçaklar kendilerine sığınanları korur. Yurtsuzlar da bazen mülteci konumundadırlar.

Hukuki statüsü

Mülteci, dini, milliyeti, belirli bir toplumsal gruba üyeliği veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm gören veya göreceği korkusu ve endişesi taşıyan, bu sebeple ülkesinden ayrılan/ayrılmak zorunda bırakılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen veya dönmek istemeyen, iltica ettiği ülke tarafından endişeleri haklı bulunan kişi.

BM'nin tanımı ile mülteci, "ırkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönmeyen veya dönmek istemeyen kişi"dir.

Mültecilik, hukuki bir statüdür.

Mülteci olduğu iddiasıyla ülkesini terk eden ama mültecilik statüsü başvurusu sonuçlanmamış kişiler "sığınmacı" olarak adlandırılır. Mülteci ise sığınma başvurusu kabul edilen kişidir. Sığınma talebi geri çevrilen kimseler sığınmacı olarak nitelendirilemeyeceğinden, sığınmacı sıfatını kullanabilmek için kişi endişelerinde, korkularında haklı bulunmuş olmalıdır. Bu iki kavram günlük hayatta sık sık karıştırılmakta ve yanlış kullanılmaktadır.

VF kat sağ