Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2473.72
BIST 100
10541.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Uyuşturucu ile mücadele planı açıklandı

Başbakan Davutoğlu, uyuşturucu ile mücadele kapsamında mahallelerde narkotimler oluşturulacağını belirterek, 'Bu çetelere sokağı, çocukları bırakmayacağız' dedi.
Uyuşturucu ile mücadele planı açıklandı
24 Eylül 2014 10:03:00
Başbakan Davutoğlu, uyuşturucu ile mücadele kapsamında mahallelerde narkotimler oluşturulacağını belirterek, 'Bu çetelere sokağı, çocukları bırakmayacağız' dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, uyuşturucu ile mücadele kapsamında mahallelerde narkotimler ve gençlik timleri oluşturulacağını belirterek, 'Sokağın hakimi bu çetelere sokağı, çocukları bırakmayacağız. Mahallelerimize giremeyecek, okullarımızın yanına yaklaşamayacaklar. Nasıl bir terörist yaklaşınca ne muamele görüyorsa aynı muameleyi görecekler' dedi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve ekibinden geniş kapsamlı brifing aldıktan sonra açıklamada bulunan Davutoğlu, toplantıda uyuşturucuyla mücadele konusunun ele alındığını aktardı.
Okullar ve çevrelerinin kontrol altına alınacağını, zehir tacirlerinin bu b ölgelere yaklaştırılmayacağını kaydeden Başbakan, şunları söyledi:
''OKUL ÇEVRESİNE YAKLAŞAMAYACAK"
Davutoğlu, ''Okul'' kavramını değiştireceklerine dikkati çekerek, ''Okul ve çevresi diyerek mekanı kontrol eden bir strateji uygulayacağız. Yani sadece okulun içine ve yanına değil, okulun çevresine dahi bu bela tacirleri yaklaşamayacak. Okul yönetimlerince alınacak tedbirler var, emniyet tedbirleri var. Ama okul ve çevresini bir mekan yönetimi açısından gerekli görüyoruz'' dedi.
Ailelerle yakın temasa, bilinçlendirme, toplumsal duyarlılığa büyük önem verdiklerini vurgulayan Davutoğlu, söz konusu tedbirlerin koruyucu anlamda alınacak önlemler olduğunu ifade etti.
Bu aşamanın geçilmesi durumunda, ikinci aşamada üretici ya da kaçakçı anlamında arz edici, aracı ve tüketici bağların koparılacağını belirten Davutoğlu, ''Bazıları emniyet yöntemleriyle koparılacak, bazıları sosyal çalışmalarla. Bunlar arasındaki ilişki, ağ koparılacak. Karşı ağlar oluşturulacak. Yani aile, okul, koruyucu ağlar güçlendirilecek, bu ağlar koparılacak'' ifadesini kullandı.
Davutoğlu, gerekli yasal düzenlemelerin de yapılacağını aktararak, son çıkarılan yasalarla da uyuşturucu kullanımına, satılmasına, arz edilmesine yönelik cezaların artırıldığını hatırlattı.
SOKAKLAR ÇETELERE BIRAKILMAYACAK"
Başbakan Ahmet Davutoğlu, uyuşturucu ile mücadele kapsamında mahallelerde narkotimler ve gençlik timleri oluşturulacağını belirterek, "Sokağın hakimi bu çetelere sokağı, çocukları bırakmayacağız. Mahallelerimize giremeyecek, okullarımızın yanına yaklaşamayacaklar. Nasıl bir terörist yaklaşınca ne muamele görüyorsa aynı muameleyi görecekler" dedi.
Sağlık sektörünün ekonomik bakımdan SGK üzerinden ciddi bir konu olduğunu dile getiren Davutoğlu, ''Bu açıdan bana iletilen çok talep vardı. Bunları tek tek ele alacağız. Eczacılarımızın durumlarını da gözden geçireceğiz. Bunları Türkiye'nin imkanları ölçüsünde en iyi şekilde karşılamaya kararlıyız'' diye konuştu.
Kendisin de hekim eşi olduğunu ifade eden Davutoğlu, ''Bütün bu meseleleri yakından biliyorum. Ama yine bizzat eşimden gördüğüm tecrübeyle hiçbir maddi imkan bir doktorun hastasına verdiği şifadan daha kutsi ve mutluluk verici değildir. Tüm doktorlarımız da bu hazzı, bu mutluluğu, onuru yaşamaktan hayatlarına anlam katmaktadırlar. Sağlık Bakanlığı yetkililerimize ve bütün doktorlarımıza teşekkürü bir borç biliyorum'' değerlendirmesinde bulundu.
"VİRANELERİ TÜMÜYLE TASFİYE EDECEĞİZ"
Orta vadedeki en önemli konulardan birine de değinen Davutoğlu, "Viraneleri tümüyle tasfiye edeceğiz. Bu tür şeylerin yapıldığı, deprem döneminden kalmış, mahkeme kararıyla yıkılamamış binalar var. Ya da 'virane' dediğimiz, metruk alanların Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla barınak haline gelmesi, bu çetelerin kullandığı alanlar haline gelmesini engelleyeceğiz. Uzun vadede, cumhuriyetimizin 100. yılına kadar olan 2019-2023 arasında bu meseleyi kökten çözecek adımları atmaya devam edeceğiz"
"TEDAVİ ALTINA ALINMAMIŞ MAĞDUR KALMAYACAK"
Buna ilişkin de bir eylem planı yapıldığına dikkati çeken Ahmet Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Kısa dönemde gerekli yasal düzenlemeler Bakanlar Kurulu kararı şeklinde belli ilaçlar, ilgili kararlar tekrar gözden geçirilecek. Yayımlanacak Bakanlar Kurulu kararıyla ilaçlar tekrar tasnif edilecek. Belli ilaçlara erişim imkanı kalmayacak. Ayrıca yine bu dönemde bu yapısal çerçeve oluşturulacak kısa vadede, 2014 sonuna kadar... Orta vadede 2015-2018 arasında ise bu sefer meselenin kontrol altına alınması ve şu anda yüzde 2,7 olan resmi rakamlar, bunları da gözden geçireceğiz, oranın yüzde 1'lere kadar indirilmesine çalışacağız. Erişilmemiş uyuşturucu mağduru veya tedavi altına alınmamış mağdurun kalmaması yönünde de çalışmalarımızı artıracağız."
Kaynak: AA