Dolar (USD)
32.41
Euro (EUR)
34.50
Gram Altın
2382.34
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Uyuşturucuyla mücadele başlıyor

İçişleri Bakanlığının koordinesinde birçok bakanlığın desteğiyle yürütülen Uyuşturucu Bağımlılarını Topluma Kazandırma Eylem Planı taslağına göre, uzmanların hizmet vereceği 7/24 esasıyla çalışacak ücretsiz bilgi ve danışma hattı kurulacak
Uyuşturucuyla mücadele başlıyor
16 Haziran 2013 00:00:00
İçişleri Bakanlığının koordinesinde birçok bakanlığın desteğiyle yürütülen Uyuşturucu Bağımlılarını Topluma Kazandırma Eylem Planı taslağına göre, uzmanların hizmet vereceği 7/24 esasıyla çalışacak ücretsiz bilgi ve danışma hattı kurulacak

Uyuşturucu bağımlığının, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de önemli bir sorun haline gelmeye başladığına işaret edilen taslakta, "Uyuşturucu ele geçirme miktarlarıyla olay ve şüpheli sayılarındaki artış, bu konuda ülkemizde acil tedbirler alınması gerektiğinin işaretlerini vermektedir" değerlendirmesinde bulunuldu. Yurt içi uyuşturucu şebekelerine yönelik operasyonlar ve bu operasyonlarda yakalananların sayısının giderek arttığına dikkat çekildi.

Türkiye'de rehabilitasyon merkezi yok

Türkiye'da ulusal düzeyde herhangi bir rehabilitasyon merkezi veya programı olmadığı ifade edilen taslakta, "Ulusal Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu toplantılarında uyuşturucu kullanımının arttığına yönelik kurum görüşleri, illerimizde görülen uyuşturucu kullanım vakalarındaki artışlar, yazılı ve görsel medya organlarında da yer alan uyuşturucu bağlantılı olaylar, ülkemizde bu konuda acil çözümler üretilmesinin gerekliliğini bir kez daha göstermiştir" ifadelerine yer verildi.

Önce rehabilite sonra meslek

Uyuşturucu madde bağımlılığıyla mücadelede izlenecek yol haritasına da yer verilen taslağa göre, öncelikle önleme ve tespit yapılacak. Tedavi ve rehabilitasyonun ardından bireylere meslek edindirilecek. Uyuşturucu bağımlılarını topluma kazandırmak için belirlenen hedef ve uygulanacak faaliyetler şöyle: -Madde kullanımını önleme faaliyetleri, sayı ve kalite bakımından artırılacak. Önleme faaliyeti kapsamında eğitici eğitimi düzenlenecek, faaliyetlerin uzmanlarca yapılması yürütülmesi sağlanacak.

Okullarda rehberlik programı

Madde kullanımı ve bağımlılığıyla ilgili kamu spotları hazırlanacak. Madde bağımlılarının tespiti ve yönlendirilmesi için 7/24 esasına göre çalışacak, uzmanların hizmet vereceği ücretsiz bilgi ve danışma hattı kurulacak. -Tedavi olmak isteyenlere destek ve yardımcı olacak ve bağımlıların aile bireylerine psiko-sosyal destek sağlayacak "Bağımlılık Destek Merkezleri" açılacak.

Madde kullanımı ve bağımlılığı ile mücadelede sitesi

-Tedavi merkezleri sayı ve kalite bakımından geliştirilecek, tedavi için bekleme süreleri kısaltılacak. 18 yaş altındaki bağımlılara yönelik ayrı tedavi merkezleri kurulacak. -Uyuşturucuyla mücadelede uygulamada sorunlara yol açan ve mücadeleyi güçleştiren mevzuatla ilgili yasal düzenlemeler yapılacak.

Bağımlıların tıbbi tedaviden sonra rehabilite

-Tedavi ve rehabilitasyon sürecini tamamlayan bağımlıların meslek edindirme kursları aracılığıyla meslek edinmeleri sağlanacak. -Bağımlıyı tedaviden rehabilitasyon sürecine ve sonrasında meslek sahibi olmasına kadar takip ederek destek verecek "Sosyal Destek Ekibi" oluşturulacak. Taslakta, TOKEP ile başta en büyük risk altındaki çocuk ve gençler olmak üzere tüm vatandaşların uyuşturucu maddeye hiç bulaşmamalarını bulaşmış olanlarında yeniden hayata umutla bakabilmelerinin sağlanmasının hedeflendiği kaydedildi.