Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Uzman isim 'Büyük İsrail artık hayal' diyerek açıkladı!

08 Ekim 2023 13:26:02
Analist Abdullah Çiftçi, Filistinlerin başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu'yla Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) resmen çöktüğünü söyledi. Yeni oluşan güç dengesinin İsrail için büyük dezavantaj oluşturduğunu belirten Çiftçi, ''İsrail'in bir an önce iki devletli çözüme yanaşması lazım'' dedi.

Filistinli mücahitlerin Hamas liderliğinde işgalci İsrail rejimine karşı başlattığı Aksa Tufanı operasyonu dünyada büyük ses getirdi. Bazı çevreler bu operasyona İsrail’in izin verdiğini, nihai hedefin Filistin’in tamamen ortadan kaldırılması yorumunda bulundu. Öte yandan güçlü ülke imajı oluşturmak için büyük paralar harcayan İsrail’in askerleri yerlerde sürüklenirken, İsrail ordusu henüz bir irade ortaya koyamadı. Analist Abdullah Çiftçi de, söz konusu iddiaların geçerli olmadığını nedenleriyle birlikte açıkladı, İsrail’i çok daha zor günlerin beklediğini ifade etti.

FİLİSTİNLİLERİN ÇOK AZI TOPRAK SATTI

Abdullah Çiftçi, kendi Youtube kanalında yaptığı analizde Aksa Tufanı operasyonuyla ilgili dikkat çeken tespitlerde bulundu. Bölgede Filistin değil bir İsrail problemi olduğunun altını çizen Çiftçi, olayların tarihsel arka planına değinerek, ‘’Bu bir sabah kalkıp hadi gidiyoruz şeklinde değil, iyi hesaplanmış bir operasyon gibi görünüyor. Enteresan bir durum var burada. İsrail - Filistin meselesi dünyanın meselesi. İngilizler Balfour deklarasyonuyla bölgede bir İsrail devleti kurdu ve büyük sıkıntılar oldu. Osmanlı bölgedeyken bir sıkıntı yoktu ama Osmanlı'nın dağılmasıyla bölgede duruldu. İsrail'in vadedilmiş topraklar projesi var. Sadece Kudüs ve çevresinden ibaret değil, bu planda Türkiye, İran, Mısır ve Suriye'den topraklar var. Son olay İran'a, Avrupa Birliği'ne, ABD'ye, Çin'e, Rusya'ya, Türkiye'ye, Arap ülkelerine ve İslam coğrafyasına dayanıyor. Dolayısıyla bu olayda sonuç kime yarar? Bundan sonra İsrail bir ayak oyunuyla Gazze'yi işgal etmek için operasyon mu başlattı, yoksa ABD iki devletli çözüm için İsrail'i mi zorluyor? Yahut Netanyahu bir oyunla içeriyi mi birleştirdi, son bir hamleyle Filistin'i silmeye mi kalkıyor? Değişik değişik sorular var.

2015'te İsrail Eğitim Bakanı'nın bir açıklaması var; bu savaşı bitirmek istiyorsanız Tevrat'ı değiştirin şeklinde. Aslında batıda bir İsrail devleti kurulması planını ilk seslendiren 1799 yılında Napolyon'dur. Daha sonra bize İsrail devleti kurulma hakkı verildi denilerek Filistin'de bir devlet kurdular. Pek çok kişi Filistinliler topraklarını sattı diye bilir ama bu işin minicik bir kısmıdır. Aslında İsrail büyük bir terör başlattı. Filistinlileri göçe zorlayıp topraklarına çöktü’’ şeklinde konuştu.

MOSSAD UYUMUŞ

Çiftçi, İsrail Şeria'da Filistinliler'in topraklarını almak için uğraştığını, bunu Birleşmiş Milletler’in kınadığını ve ABD’nin Şeria'da yeni yerleşim alanlarının açılmasını istemediğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

‘’Cumartesi günü Şabat, İsrail'in çalışmadığı gün. Bir de Simhat bayramı var İsrail'in. Neden bayram günü seçildi, çünkü İsrail bayram günlerinde Mescid-i Aksa'ya baskın yapar Ramazan ve Kurban Bayramları'nda ya da Filistin'e saldırı yapar.

İsrail'in demir kubbesi delindi, roketler Tel Aviv'de düştü. Bir de meşhur istihbarat örgütleri var Mossad. O da uyumuş. İsrail telefon görüşmelerini de dinler. Soru şu; İsrail'in kendi içindeki yargı reformu nedeniyle Mossad'dan bir tepki vardı. Mossad buna izin mi verdi, Netanyahu yönetimini devirmek için ABD tarafından yapılan operasyon mu? Joe Biden ile Netanyahu yönetimi anlaşamıyor. Böyle olduğunu düşünmüyorum. Bu olay her türlü istihbarat teşkilatının atlatılabileceğini gösteriyor. Her türlü savunma sisteminin kararlı insanlarla kırılabileceğini gösteriyor. Gazze, İsrail tarafından denizden ve karadan kuşatıldı, Mısır tarafından tünelleri kapatıldı. O zaman bu roketler nereden geldi? Gördüğüm kadarıyla İsrail tünellerden gelmesini bekliyordu ama bu kez havadan geldiler, denizden ve yürüyerek geldiler. Şöyle de bir şaşırtma yaptılar. Tel Aviv'e füze atarken, güneyde şehirlerin içine ellerini kollarını sallayarak girdiler. Medyadaki habere göre İsrailli bir kadın televizyona bağlanıyor, yetkililer kaçtı bize asker gönderin diyor.’’

ARKA PLANDA İRAN OLDUĞU İDDİALARI ZAYIF

Olayların arkasında İran’ın olduğuna dair iddiaların zayıf olduğunu ifade eden Çiftçi, ‘’Hamas organize akılla hareket ediyor. Çok hızlı esir alıyor ve bu esirleri Gazze'ye yerleştiriyor. İsrailli tugay komutanı tuğgenerali de esir aldılar. Filistinliler hala güneyde kentlerde, yerleşmiş vaziyetteler. Bu olayın arkasında İran var diyorlar, ben pek sanmıyorum. İran bu tip şeylerde başarı olursa sahiplenmeyi sever. Yan yana gelmeyen Hamas lideri Haniye ve Şeria'daki lider Mahmut Abbas'ı 26 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanı Erdoğan biraya getirdi. 30 Temmuz'da da Mısır'da Filistinli tüm gruplar birleşmeyi konuşmak için biraya geldi. Şu anda El Fetih harekete geçmedi ama Mahmut Abbas ''Filistinliler kendini savunma hakkı var'' dedi’’ ifadelerini kullandı.

BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ ÇÖKTÜ

Çiftçi, bu harekatla Büyük Ortadoğu Projesi’nin de çöktüğünü söyleyerek, ‘’ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) var. İsrail'in güvenliği için Kaddafi ve Saddam'ın devrilmesiydi öncelik. Ardından Suriye'de ve Yemen'de kargaşa oldu. Ardından İsrail ve Arap ülkeler arasındaki normalleşme. Böylece Ortadoğu'da yeni bir düzen kurma. Bu süreçte Filistin'in bağımsız devlet kurması rafa kalkıyor gibi görünüyordu ama bugün itibariyle ABD'nin Büyük Ortadoğu projesi çökmüştür. Zaten çökmüştü de, bugün ilanı oldu’’ açıklamasında bulundu.

İSRAİL İÇİN RÜZGAR TERSİNE DÖNDÜ

Abdullah Çiftçi, dünyadaki gelişmelerden de örnek vererek artık işlerin İsrail için tersten işlemeye başladığını belirtti. Çiftçi, şu ifadeleri kullandı:

Filistin devleti kurmanın önü de her zamankinden daha fazla açılmıştır. Rusya, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmalı şeklinde açıklama yaptı. Türkiye zaten bunu sürekli söylüyor. Joe Biden da BM de istiyor görünürde. Çin'in yaklaşımı eskiden beri Filistinliler'in yanında. Bölge diken üstünde. Bu olay diplomatik yoldan çözülür mü yoksa diğer ülkelere yayılır mı? Hizbullah işin içine girerse olay değişir. 2006'da Hizbullah İsrail'i ciddi anlamda panikletmiş, Demir Kubbe'yi delmişti. Artık İran da bölgede ve Hizbullah'ın çok daha güçlü silahları var. Bölgedeki tek aktör ABD değil, Ortadoğu'da güç dengeleri değişiyor. İsrail kurulduğu gündem bu yana uluslararası kamuoyu arkasındaydı. Uluslararası kamuoyu diye Avrupa ve ABD'yi kastediyor. Bunlar hala arkasında ama bunların da kendi iç sıkıntıları var. Dolayısıyla süreç İsrail için tersinden işlemeye başladı.

İsrail'in iki devlet çözüme yanaşması gerekiyor. Şu anda muhalefetteki Lapid lideri ''İsrail'in huzura kavuşması için iki devletli çözüme ihtiyacı var, seçilirsem bunun için çalışacağım'' demişti ama seçilemedi. Aksine aşırı dinciler seçildi ve bunlar İsrail'in başını ciddi sıkıntıya sokacaklar’’

abdullah-ciftci_69af98a2abe3943bd8c799c9b6dcc1c1.PNG

ORTADOĞU’DA YENİ BİR HAVA VAR

Abdullah Çiftçi, ABD ile Körfez ülkelerinin arasının eskisi kadar iyi olmadığını, Türkiye’nin de bölgeye yeni alternatifler sunduğunu ima ederek, ‘’ABD’nin ABD, Yemen'de başlayan savaş neticesinde Körfez ülkelerini İran destekli Husiler'in saldırılarından koruyamadı. Dolayısıyla Körfez ülkeleri kendi başının çaresine bakmaya ve neden kavga ediyoruz sorusunu sormaya başladı. Ben burada Türkiye'nin akıl hocalığının olduğunu düşünüyorum. Son olarak Çin, Beyaz Kitap yayınladı 10 gün önce, orada İran ve Suudi Arabistan'ın barıştığından bahsediyor. BAE, S. Arabistan, Mısır BRICS'e katıldı. Kuveyt Şanghay İşbirliği Örgütü'nün diyalog ortağı oldu ve ABD ile ters düşmeye başladılar. Türkiye ile S. Arabistan yeni bir dönem başlattı. Mısır - Türkiye ilişkileri iyi. BAE, Türkiye ve İran'la bölgede başka bir hava esti.

Batı'da şu anda bir zaafiyet var. ABD, Afganistan'ın yenilgi olduğunu kabul ediyor. ABD'nin bu bölgedeki planı PKK ve Türkiye o planı kesti. ABD bu noktada Türkiye'ye sözünü geçiremiyor’’ dedi.

abdnin-kuresi-de-catladi_c192ceba6e51b28a3bf522c3c0115260.PNG

ABD’NİN KÜRESİ DE ÇATLADI

Körfez ülkelerinin ABD’den umduğunu bulamadığını ve bu durumun İsrail’i yalnızlaştırdığını ifade eden Çiftçi, ‘’Hamas'ın harekâtında büyük bir organize akıl var. Havadan, karadan ve denizden saldırıyorlar. Bunun sonucunda İsrail'in büyük bir yıkım harekatı başlatacağını hesap etmişlerdir, bunu planladıklarını düşünüyorum. Ama bu yeni bir durum. Ben buna ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'nin çöktüğü tarih olarak bakıyorum. Çünkü ABD artık Ortadoğu'da tek başına hareket edemiyor. Trump 2017 yılında bölgeye geldi. Mısır ve Suudi Arabistan liderleriyle küreye el koydu. Bu proje de çökmüş oldu. Şu andan sonra dengeler değişir. İsrail'in yenilmez algısı çöktü. Korkunç bir istihbarat ahı var sineği bile dinliyor algısı çöktü. İsrail'in kendi içindeki sorunları zaten son 9 aydır görünüyordu. Artık Mısır, BAE ve S. Arabistan uzak duracaktır. Zaten BRICS'e katıldılar. ABD BOP planında İsrail'i tepeye koyacaktı ama İsrail'i yalnızlaştırdı. Afganistan sonrası Arap coğrafyasındaki ülkeler daha bağımsız hareket ediyor.’’ Şeklinde konuştu.

kutu-turkiye-arabulucu-olmak-istiyor_cab10e211d254232ee155ee260833286.jpeg

TÜRKİYE ARABULUCU OLMAK İSTİYOR

Çiftçi, Türkiye’nin son dönemdeki arabulucu yönüne ve Aksa Tufanı hakkındaki açıklamalarına dikkat çekerek, ‘’Şimdiki durumda ABD'nin tüm hesapları alt üst oldu. Bu ABD'nin enerjisini harcar. ABD'de siyasi karmaşa ve seçime gidiyor. Türkiye şu anda arabulucu olmak istiyor. Ona göre açıklamalar yapıyor. Dünyada diplomasi denildiğinde akla Türkiye gelir. Ukrayna'da tahıl sorununu çözen Türkiye'dir. Türkiye bu noktada tavrını dikkatlice koyuyor. Hakan Fidan'ın açıklamalarına bakıldığında Türkiye barış görüşmelerinde olmak istiyor. İsrail ile yeni bir diyalog kurdu, Filistin'de iki tarafı buluşturan 26 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'dı. Ortadoğu’da ABD aklı yerine başka bir akıl var’’ açıklamasında bulundu.

foto_e51231a5fa2a3b7d1075e9b096e5a077.PNG

ARTIK ÇÖZÜM DEVRİ BAŞLIYOR

İsrail Başkanı Netanyahu’yu zor günlerin beklediğini belirten Çiftçi, iki devletli görüşmelerin başlayabileceğini belirterek şöyle konuştu:

‘’Hamas bölgesel ve küresel gelimleri çok iyi hesaplamış. Herkesin sorduğu soru, İsrail bunca roketi nasıl göremedi? İki devletli çözüm Netanyahu varken olmuş. Netanyahu yönetiminin bu sürecin sonunda düşme ihtimali var. Çünkü bu İsrail için şok. Tünelleri tutarken füzeleri açıktan sokmuşlar. Burada da bir kurmay aklı var. Roketleri Tel Aviv'e atarken güneyden harekât yapıyorlar. Dolayısıyla bu İsrail siyasetini karıştırır. Bu sürecin sonunda Netanyahu'nun koltuğunda kalabileceğini sanmıyorum, çünkü Netanyahu her ne kadar istihbaratı suçlasa da yönetimin başında kendi var. Eğer yeni bir seçim olup muhalefet kazanırsa iki devletli görüşmeler başlar. Artık bölgede karmaşa dönemi bitiyor, çözüm dönemi başlıyor. Suriye'de süreç bitecek. ABD PKK'yı bırakıp gidecek ve PKK, Türkler ile Araplar arasında tost olacak.’’

ÜRDÜN’E UZANAN BÜYÜK FİLİSTİN DEVLETİ

Abdullah Çiftçi, vadedilmiş topraklar projesinin artık İsrail için hayal olduğunu, Filistin’in ise iki devletli çözüme her zamankinden daha fazla yakınlaştığını söyledi. Çiftçi, ‘’İsrail'de bu süreçte büyük bir güvensizlik problemi ortaya çıkacak. Körfez'de İran ve Türkiye ile başka bir güç dengesi ortaya çıkıyor. 2015'te İslam ordusu kurulmuştu. Bunların sonucu Filistin'e nasıl yansır? Filistinliler başkenti Doğu Kudüs olan iki devletli çözüme her zamankinden daha yakın. Ürdün'ün içlerine kadar gidecek büyük bir Filistin devleti. İsrail için vadedilmiş toprakların artık hayal olduğunu düşünüyorum. Mevcut güç dengesini düşündüğü zaman İsrail'in bir an önce iki devletli çözüme yanaşması lazım diye düşünüyorum. Gitmediği zaman şu anki normalleştiği ülkeler de bu süreci devam ettiremez. ABD'nin birinci önceliği Çin'i durdurmak. Çin ve Rusya dolar rezerv para olmasın diyor. Bu ABD hegemonyasının sonu demek. Afrika'da başladığı gibi Ortadoğu'da yeni bir dönem başladı. İsrail, İran’ı işine çekmeye çalışıyor. İran girerse ABD de girer diye hesap ediyor ABD bu savaş girmez. Rusya – Ukrayna savaşı devam ederken böyle bir karmaşayı isteyeceğini sanmıyorum’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar (1)

Cerrah
Güzel Haber olmakla beraber o füzeleri kim verdi Hamasa demezler mi ?Tabiki IRAN .
6 ay 4 hafta önce Yanıtla