Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Venezuela Guyana'yı ilhak mı edecek?

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Cuma günü, Guyana-Venezuela sınır anlaşmazlığına dair kararını açıklayacak.
Venezuela Guyana'yı ilhak mı edecek?
29 Kasım 2023 13:32:46
Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Cuma günü, Guyana-Venezuela sınır anlaşmazlığına dair kararını açıklayacak.

UAD'nin yaptığı açıklamaya göre, Cuma günü yerel saatle 15:00'te "Mahkeme Başkanı Joan E. Donoghue'nun, Mahkeme'nin Kararı'nı okuyacağı" bir kamu oturumu gerçekleştirilecek.

3 Aralık'ta referandum yapılacak

UAD, geçen hafta Guyana'nın, Venezuela'nın 3 Aralık'ta gerçekleştirmeyi planladığı bir referandum aracılığıyla Essequibo'nun mülkiyetini elde etmeyi amaçladığına dair delil bulunduğu iddiasına ilişkin kararını açıklamadan önce kararı ertelemişti.

Guyana ve Venezuela, iki gün süren duruşma boyunca, Guyana'nın başvurusu çerçevesinde, Venezuela hükümetinin Ulusal Seçim Konseyi aracılığıyla gelecek ay Venezuela halkına sunmayı planladığı "Danışma Referandumu" için beş soruluk bir liste yayınladığını iddia etmişti.

Guyana, 2018'de, Venezuela ile eski Britanya Guyanası arasındaki sınırı belirleyen 1899 Tahkim Ödülü'nün yasal olarak bağlayıcı olduğunu onaylatmak için UAD'ye başvurdu. Bu başvuruda, 1899 kararının Venezuela ile Britanya Guyanası eyaleti arasındaki sınırların çizilmesine dair tüm konuları "tam, mükemmel ve nihai bir çözüm" olarak belirlediği belirtildi.

UAD oturumu sırasında Venezuela, Essequibo'nun mülkiyetini elde etme amacıyla referandumunu sürdüreceğini açıklamıştı.

"Referandum, içsel bir iç mesele olup herhangi bir şekilde ilhak anlamına gelmez," diyen Uluslararası Hukuk Profesörü Makane Moïse Mbengue, UAD'ye açıklamada bulunmuştu.

15 üyeli CARICOM topluluğu, Londra merkezli Commonwealth Sekreterliği ve Amerika Devletleri Örgütü (OAS) ayrıca, uluslararası hukukun, bir Devlet Hükümetinin tek taraflı olarak başka bir devletin topraklarını ele geçirmesini, ilhak etmesini veya birleştirmesini kesin olarak yasakladığını belirterek, referandumun bu temel uluslararası hukuk ilkesinin olası ihlaline yol açabileceğini reddetmişti.

Bu arada, Başkan Irfaan Ali'nin Guyana'yı terk ederek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (İDÇS) Taraflar Konferansı (COP) 28'e katılmak üzere ayrıldığı bildirildi.

Başkanlık Ofisi'nden yapılan kısa açıklamada, Ali'nin kontroverzial referandumun planlandığı 2 Aralık Cumartesi gününe bir gün kala evine döneceği belirtildi.

Geçtiğim günlerde Venezulea Lideri Maduro tarihsel bir anlaşmazlık bulunan Guyana'nın Esequibo bölgesinin kendilerine ait olduğunu açıklayarak "Guyana Esequiba'yı kurtarmak için adaletin zamanı yaklaşıyor." demişti.

VF kat sağ