Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Vergi affı gündemde yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Hiç bir şekilde şu anda içeriye dönük bir vergi yapılandırılması, bir vergi affı gündemde değildir' dedi.
Vergi affı gündemde yok
01 May 2013 00:00:00
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Hiç bir şekilde şu anda içeriye dönük bir vergi yapılandırılması, bir vergi affı gündemde değildir' dedi.

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek "Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi Sonuçları ve Sahteciliğe Karşı Teminat Uygulaması" konulu basın toplantısı düzenledi. Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'nin, geçen yılın mart ayında hayata geçirildiğini, kira geliri elde eden ve beyanname vermesi gereken vatandaşların, bu yükümlülüklerini kolayca yerine getirebildiğini söyledi.

Sistemin hayata geçtiği Mart 2012'den bu yana ilk kez beyanname veren mükellef sayısının 766 bin kişiye ulaştığını kaydeden Şimşek, beyan edilen kira gelirinin Mart 2013'te, sistemden önceki yıla oranla yüzde 65 artarak 26 milyar lirayı aştığını bildirdi.

Şimşek, "Sonuç itibariyle 2013 Mart ayında beyan edilen kira gelirleri için hesaplanan vergi tutarı 3,6 milyar liraya ulaşmış, bu rakam, sistemden bir önceki yıla göre 1,2 milyar liralık vergi artışı anlamına gelmektedir dedi.

Vergi Usul Kanunu'ndaki değişiklikle sahte belge düzenleyen firmalara, bunların yönetici ve ortakları ile muhasebecilerine yönelik teminat istenmesi uygulamasını hayata geçireceklerini ifade eden Şimşek, "Artık bu işe bulaşanlar, yargı sürecini beklerlerken, tekrar gidip başka şirket kurup faaliyetlerini devam ettiremeyecek" diye konuştu.

Vergi affı gündemde yok

Toplantıda soruları yanıtlayan Şimşek, "Hiçbir şekilde şu anda içeriye dönük bir vergi yapılandırması, bir vergi affı gündemde değildir" dedi.

Şimşek, "Varlık Barışı" ile ilgili düzenlemenin sadece yurt dışındaki kaynaklarla sınırlı tutulmasına karar verildiğini bildirdi.

Rotasyon çalışmaları

Maliye Bakanı Şimşek, memurların rotasyonuna ilişkin bir soru üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bir çalışma ortaya koyduğunu, Maliye Bakanlığı olarak da kendilerinin düşüncelerini paylaştıklarını söyledi.

Bu ülkenin her metrekaresinde çalışmanın büyük bir onur olduğunu ve bunun böyle görülmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, "Kamu personelinin, ülkemizin herhangi bir yerinde çalışması için ilave bir ücret talebini doğru bulmuyoruz ama dediğim gibi çalışma yapılmıştır, biz de fikrimizi söyleriz. En sonunda da ortak akılla hareket ederiz" diye konuştu.