Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.59
Gram Altın
2413.70
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Virüs hayvandan insana bulaşabiliyor

Çin’de ortaya çıkan koronavirüs salgınına dikkat çeken uzmanlar, “İnsanlar ve hayvanlar arasındaki yakın etkileşim neticesinde hastalık insanlarda salgınlara sebebiyet vermektedir” dedi.
Virüs hayvandan insana bulaşabiliyor
25 Ocak 2020 00:02:00
Çin’de ortaya çıkan koronavirüs salgınına dikkat çeken uzmanlar, “İnsanlar ve hayvanlar arasındaki yakın etkileşim neticesinde hastalık insanlarda salgınlara sebebiyet vermektedir” dedi.

Ezgi ÇELİKANKARA

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgını büyük tehlike saçıyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Haluk Aşkaroğlu, salgınına ilişkin açıklamalarda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu son salgının hayvansal kaynaklı olabileceğini ve insandan insana yayılımın sınırlı olduğuna yönelik açıklamalarını aktaran Aşkaroğlu, koronavirüslerin büyük bir virüs ailesi içerisinde olduğunu belirtti. Aşkaroğlu, “Bu büyük ailenin bazı fertleri ise develer, genç yaşlı sığırlar, domuzlar, kediler, köpekler, kuşlar ve yarasalar da dâhil olmak üzere hayvanlar arasında dolaşmakta ve hastalığa neden olmaktadır. İnsanlar ve hayvanlar arasındaki yakın etkileşim neticesinde de hastalık insanlarda da salgınlara sebebiyet vermektedir” dedi.

Enfeksiyonlarının kaynağının yarasalar

Yarasaların bilim adamları tarafından tüm büyük koronavirüslerin orijinal kaynağı olarak kabul edildiğine dikkat çeken Aşkaroğlu, hastalığın neden oluştuğuna yönelik şu bilgileri verdi: “Son dönemlerde ortaya çıkan koronavirüs kaynaklı Ağır Akut Solunum Sendromu ve Orta Doğu Solunum Sendromu gibi hayvanlardan insanlara geçen (zoonoz) salgınların yarasaların ağız veya dışkı yoluyla kirlettiği meyveleri yiyen evcilleştirilmiş memeli hayvanlar tarafından insanlara sıçradığı tahmin edilmektedir. Bu durumda koronavirüs enfeksiyonlarının kaynağının yarasalar olduğu ve virüsün insanlara ulaşmak için misk kedileri, rakun köpekleri ve porsuk gibi yaban hayvanları ile deve gibi memeli hayvanları bir köprü olarak kullandığı düşünülmektedir. İnsanlarda görülen enfeksiyonların yüzde 60’ı zoonozdur. Yani insanlar ve hayvanlar arasında müşterek seyreder. Bu mikroorganizmalar insanlarda ve hayvanlarda hafif ila ciddi hastalık ve hatta ölüme kadar birçok farklı hastalık türüne neden olabilir. Yeni görülen koronavirus örneğinde olduğu üzere; İnsanlar ve hayvanlar arasındaki yakın bağlantı nedeniyle, insanlarda zoonotik hastalıklara neden olabilecek.”

Erken teşhis edilmeli

Aşkaroğlu, erken teşhis testlerinin geliştirilmesinin, salgının hangi virüs çeşidinden kaynaklandığının belirlenmesinin hastalığa karşı önlem alınmasında oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Aşkaroğlu, “Hastalığın antibiyotikle tedavisinin olmaması ve virüsün mutant formlara dönüşerek hastalık yapma yeteneğinin güçlenmesi bu hastalığa karşı hijyen, koruma ve kontrol önlemlerinin alınmasını önemli kılmaktadır. Yine yaban hayatı ticaretinin yasaklanması, hem yaban hayatının orijinal halinin korunmasında hem de hastalıkların yayılımının önlenmesinde etkili olacağı bir gerçektir” diye konuştu.

Büyük risk oluşturuyor

Aşkaroğlu, koronovirus enfeksiyonunda görüldüğü üzere yeni ve yeniden ortaya çıkan zoonotik nitelikli salgın hastalıkların büyük risk oluşturduğunu vurguladı. Virüsün ülkemizde görülmesi halinde yapılabilecek uygulamalardan bahseden Aşkaroğlu, “Ülkemizde ve dünyada yeni zoonoz hastalıkların ortaya çıkmasını ve yayılmasını önlemek için, tek dünya, tek tıp, tek sağlık konseptine uygun olarak için beşeri hekimler, veteriner hekimler, gıda sektörü çalışanları ve çevre mühendislerinin işbirliği yaparak bir takım ekseninde birlikte çalışmaları zorunludur. Bu konuda kurumsal yapıların ülkemizde acilen tesis edilmesi ve bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde merkezden taşraya emir komuta zinciri içerisinde bağımsız bir Veteriner Hekimlik otoritesinin kurulması, Belediyelerde Veteriner işleri Başkanlıkları ve Müdürlüklerinin tekrar ihdas edilmesi gerekmektedir” açıklamalarında bulundu.