Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Vladimir Putin Gizli Servis'e emir verdi: Hazır olun!

Putin, Wagner kurucusu Prigojin suikastının ardından bir saldırının hedefi olacağı korkusuyla Rusya gizli servisine yeni bir askeri isyana hazırlanma emri verdiği ortaya çıktı.
Vladimir Putin Gizli Servis'e emir verdi: Hazır olun!
29 Ağustos 2023 15:15:07
Putin, Wagner kurucusu Prigojin suikastının ardından bir saldırının hedefi olacağı korkusuyla Rusya gizli servisine yeni bir askeri isyana hazırlanma emri verdiği ortaya çıktı.

Wagner lideri Yevgeny Pirogojin beraberindeki 10 kişiyle birlikte uçak kazasında hayatını kaybetti.

Rusya Soruşturma Komitesi, Tver bölgesinde özel jetin düşmesi sonucu ölenler arasında Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in bulunduğunu teyit etti.

Uçak kazası Wagner'in Putin'e karşı isyanından 2 ay sonra gerçekleşti.

Putin'den hazır olun emri

Moskova Times'ın Kremlin'e yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Putin Rusya'da Prigojin'in tasfiye edilmesinin ardından yeni bir askeri isyan tehdidinin ortaya çıktığını düşündü.

Putin iddialara göre Gizli Servis'e her türlü isyana karşı hazır olma emri verdi.

Wagner'deki askerlerin Prigojin'in ölümünden doğrudan Putin'i sorumlu tuttukları ve intikam almak istedikleri yönünde endişeler var.

Çeşitli haberlere göre Kremlin, geçen hafta meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybeden Prigojin ve arkadaşlarının cenaze töreninin büyük bir kamusal olay haline getirilmesinin yasaklanmasını emretti.

Prigojin'in ölümüyle ilgili iddialar sonrası Wagner savaşçıları, liderlerinin öldüğü onaylanırsa intikam sözü veren tüyler ürpertici bir videoyu sosyal medyada yayınlamıştı.

Wagner savaşçısı olduğunu belirten silahlı kişilerin görüldüğü bir başka videoda ise 'Şu anda Wagner Grubu'nun ne yapacağına dair çok fazla konuşma var. Size tek bir şey söyleyebiliriz: Başlıyoruz, bizim için hazırlanın' mesajına yer verilmişti.

Cenazeye katılmayacak

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in cenaze törenine katılmayacağını bildirdi.

Rus yetkililer, düşen uçakta Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ne olmuştu?

Rus devlet haber ajansı RIA Novosti'nin Rus Acil Servis yetkililerine dayandırdığı haberine göre, Tver bölgesindeki kaza mahallinde on ceset bulundu.

Uçakta Prigozhin Evgeniy, Utkin Dmitriy, Propustin Sergey, Makaryan Evgeniy, Totmin Aleksandr, Chekalov Valeriy, Matuseev Nikolay ve pilot Aleksey Levşin, ikinci pilot Rüstem karimov, kabin görevlisi Kristina raspopova bulunuyordu.

Wagner'e yakın kaynaklar: Uçağı Rusya düşürdü

Rus basınında yer alan bazı haberlerde, uçağın Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin’e ait olduğu öne sürülürken; Rus haber ajansı TASS, Tver’de düşen ve 10 kişinin öldüğü özel jette Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in de bulunduğunu bildirdi.

Öte yandan, Wagner’e yakınlığıyla bilinen bazı Telegram kanallarında, uçağın Rus ordusuna ait savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü öne sürüldü.

thumbmaker_145ad1e779f70c08208ebfccdcd9cb57.jpg

Başka bir uçakta mı?

Rus yetkililere yakın olduğu bilinen Telegram kanalı Readovka, Prigojin'in ölümüyle ilgili haberlerin "erken" olduğunu söyleyerek "Yevgeni Prigojin başka bir uçakta olabilir" ifadelerini kullandı.

Rusya'da düşen Embraer Legacy tipi özel yolcu uçağı olduğu kaydedildi. Moskova’dan St. Petersburg’a giden uçağın, Tver Bölgesi’nin Kujenkino köyü yakınlarına düştüğü ve olay yerinde arama kurtarma ekiplerinin çalıştığı bildirildi.

Kazayla ilgili komisyon kuruldu

Rus havacılık otoritesi, kazayla ilgili yeni bir açıklama yayınlayarak, "kazanın koşullarını ve nedenlerini araştıracak" özel bir komisyon kurduğunu duyurdu. Açıklamada kazanın nedeni hakkında herhangi bir yorum yapılmadı ancak komisyonun kara kutu kayıtları da dahil olmak üzere delilleri araştıracağı belirtildi.

Rus devlet televizyonu: Prigojin yolcu listesinde

Rus devlt televizyonu Rossiya-24, uçak kazasıyla ilgili kısa bir haber yayınladı ve Yevgeny Prigozhin'in yolcu listesinde yer aldığını bildirdi. Ancak herhangi bir yeni ayrıntı vermedi. Yetkililerin uçakta üç pilot ve yedi yolcu bulunduğunu söylediği aktarıldı.

ABD'den açıklama

ABD'li yetkililer de Prigojin'in düşen uçakta olduğuna dair kanıtları olmadığını kaydederken, Beyaz Saray Başkan Biden'a Rusya'daki uçak kazası hakkında bilgi verildiğini açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson kazaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Doğrulanırsa kimse şaşırmamalı" dedi. "Ukrayna'daki feci savaş, özel bir ordunun Moskova'ya yürümesine yol açtı ve görünüşe göre şimdi de buna" diye konuştu.

Dimitri Utkin de uçaktaydı

Rusya'da yaşana uçak kazaısyla ilgili kendi Telegram kanalından açıklama yapan Biz Rusya`yla Birlikteyiz Hareketi yetkilisi Vladimir Rogov Wagner yetkilileriyle görüştüğünü ve uçakta Prigojin`in yanı sıra askeri birliğin komutanı Dimitri Utkin'in olduğunu öğrendiğini söyledi. Rogov "Uçaktakilerin tamamı hayatını kaybetmiştir, setiz kişinin cesedine ulaşılmıştır, hayatını kaybedenlerin arasında Yevgeni Prigojin de bulunuyor" dedi.

Kaza mahalline müfettişler gönderildi

Üst düzey kolluk kuvvetleri organı Rusya Soruşturma Komitesi, hava taşımacılığı güvenlik kurallarının ihlali şüphesiyle uçak kazasıyla ilgili soruşturma açıldığını duyurdu. Kaza mahalline müfettişlerin gönderildiği belirtildi.

O sırada Putin canlı yayında

Dünyanın gündemini işgal eden kaza sırasınad Rus televizyonu, Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'na karşı kazandığı zaferin 80. yıldönümünü anma amacıyla Kursk bölgesinde Başkan Vladimir Putin'in canlı görüntülerini yayınlıyor. Sahnede orkestranın önünde duran Putin, "Bu etkinlikten dolayı Rusya'nın tüm vatandaşlarını yürekten kutluyorum" dedi.

Uçak MNT-Areo şirketine ait

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya), Tver’de düşen uçağın “MNT-Aero” adlı şirkete ait olduğunu, kazanın nedenlerine ilişkin soruşturmanın, kurulan özel bir komisyon tarafından yürütüldüğünü bildirdi. Öte yandan Flightradar24'e göre, aniden düşen uçağın konumuna dair veriler Moskova'nın yaklaşık 256 kilometre kuzeybatısında kesiliyor.

Olay

Prigojin, beraberindeki paralı savaşçılarla 24 Haziran'da Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle sona ermişti.

Prigojin'in yerine geçecek isim: Redut