Dolar (USD)
32.19
Euro (EUR)
35.03
Gram Altın
2471.26
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ya çekilecek ya çekilecek

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "ABD''den Münbiç konusunda sorumlu adımlar bekliyoruz. PKK-PYD ya çekilecek ya çekilecek. Bunların en kısa sürede çalışmaya başlayarak somut adımlar atılması sağlanacak" dedi.
Ya çekilecek ya çekilecek
22 Şubat 2018 10:19:00
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "ABD''den Münbiç konusunda sorumlu adımlar bekliyoruz. PKK-PYD ya çekilecek ya çekilecek. Bunların en kısa sürede çalışmaya başlayarak somut adımlar atılması sağlanacak" dedi.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy gündeme dair bakanlık binasında özel açıklamalarda bulundu. ABD ile ilişkilerin düzelmesi için kurulan mekanizmalar hakkında konuşan Aksoy, Avusturya ile ilişkilerin iyileşmesi için yeni adımların atıldığını söyledi. Aksoy'un basın açıklamasından satır başları şöyle yer aldı.

ZEYTİN DALI İÇİN DIŞİŞLERİ YOĞUN MESAİDE

Yürütülen harekat kapsamında hiçbir sivil kaybı yaşanmadığını söyleyene Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Zeytin Dalı harekatı kapsamında Bakan Çavuşoğlu'nun 20 görüşme yaptığını söyledi. Aksoy şu açıklamalarda bulundu: 'Bakan Yardımcısı ve Müsteşar düzeyinde 21 görüşme gerçekleştirildi. 34 ülkenin dış temsilcilikleri bilgilendirildi. Bakanın 29 Ocak'ta New York Times'taki 'ABD kendisine yanlış ortak seçti' makalesi 44 ülkede yayınlandı. Bakanlık olarak bu süreçte sosyal medyayı çok etkin bir biçimde kullanıyoruz. Ülkemize yönelik gerçekleştirilen kara propagandaya karşı mücadele ediyoruz.'

AVUSTURYA İLE İLİŞKİLER ONARILIYOR

Avusturya ile son dönemde yaşananlara da değinen Aksoy, 'Avusturya'da izlenen popülist politikalar ilişkilerin zarar görmesine neden olmuştu. Seçimlerin hemen ardından Avusturyalı makamların dilini yumuşattığı görüldü' dedi. Aksoy ilişkileri daha ileri götürmek adına iki tarafta da irade bulunduğunu belirterek, '2019 yılında Avusturya'da 'Türkiye Kültür Yılı', Türkiye'de de 'Avusturya Kültür Yılı' ilan edilmesine karar verildi. Ayrıca Avusturyalı arkeologların Türkiye'deki kazılarına izin verilecek' açıklamasını yaptı.

AFRİKA'DAN AVRUPA'YA KADAR ÇALIŞMA

AB ile vize serbestisi kapsamında çalışmalarını tamamlayarak AB makamlarına teslim ettiklerini belirten Aksoy, 'Topu AB tarafına attık' dedi.

Afrika açılımı kapsamında atılımlara devam edildiğini söyleyen Aksoy, '2020 yılına kadar Afrika'da 41 olan elçilik sayımızı elliye çıkaracağız' şeklinde konuştu.

Irak'ın yeniden imarı konusunda yapılan toplantı da Türkiye'nin büyük sükse yaptığının altını çizen Aksoy, 'Irak'a Türkiye olarak 5 milyar dolar kredi desteği sağlayacağımızın sözünü verdik. Bu desteğimiz Irak makamlarında büyük şaşkınlık yarattı. Türkiye olarak Irak'a olan desteğimiz ileriki günlerde de sürecek' ifadesini kullandı.

ABD İLE OLUŞTURULACAK MEKANİZMALAR

Tillerson ziyaretinin en önemli sonucunun Türkiye-ABD stratejik ortaklığının gereği diğer tüm terör örgütleriyle mücadele kararlılığı olduğunu dile getiren Aksoy kurulacak çalışma mekanizmaları hakkında şu bilgileri paylaştı: 'Sonuç odaklı bir çalışma yapılacağı öngörüldü. Kurulacak üç mekanizmadan birincisi FETÖ ve Konsolosluk çalışmaları kapsamında çalışma yapacak. İkinci mekanizma DEAŞ ve diğer terör örgütleri ile mücadele kapsamında Münbiç konusunun da ele alınacağı bir oluşum olacak. Üçüncü çalışma grubunun da ana maddesi PKK ile nasıl mücadele edileceği yönünde olacak. Biz bu mekanizmaları kesinlikle oyalama olarak görmüyoruz. ABD ile aramızda güven bunalımı yaşanıyor. İlişkilerimizin yeniden tesis edilmesi için bu önemli bir adım. Ama bu sürecin somut adımlarla desteklenmesini istiyoruz. ABD'den Münbiç konusunda sorumlu adımlar bekliyoruz. PKK-PYD ya çekilecek ya çekilecek. Bunların en kısa sürede çalışmaya başlayarak somut adımlar atılması sağlanacak'

Aksoy, Soçi görüşmeleri kapsamında da 16 Mart'ta üç dışişleri bakanının bir araya geleceğini söyledi.