Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2406.90
BIST 100
10274.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

YAKIT VERİMLİLİĞİ NASIL ARTIRILIR?

Araç kullanıcılarının bir çoğunun merak ettiği konulardan biri yakıt verimliliği nasıl artırılır? sorusudur. Bunu sağlamak için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.
YAKIT VERİMLİLİĞİ NASIL ARTIRILIR?
09 May 2023 13:18:56
Araç kullanıcılarının bir çoğunun merak ettiği konulardan biri yakıt verimliliği nasıl artırılır? sorusudur. Bunu sağlamak için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Araç kullanıcılarının bir çoğunun merak ettiği konulardan biri yakıt verimliliği nasıl artırılır? sorusudur. Bunu sağlamak için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Araba kullanımında en önemli noktalardan biri yakıt tüketimidir. Direkt kişinin bütçesine hitap eden bu durum tüm araç sahiplerinin önemsediği bir konudur. Yakıt tasarrufu sağlamak isteyen otomobil tutkunları çoğu zaman aracıyla daha fazla seyahat etmekten kaçınır. Bunun nedeni de daha fazla yakıt harcamamaktır. Ancak daha az yakıt harcayarak uzun yolculuklar yapmanın da yöntemleri mevcut. Araç kullanıcılarının dikkatle izlemesi gereken adımlar es geçilmediğinde yakıt verimliliğini en üst seviyeye çıkarmak sanıldığı kadar zor değil. Özellikle pompa fiyatlarında yaşanan artış sürücüleri daha fazla tasarruf etmeye itiyor. Sürüş için her türlü masraftan kaçan kullanıcılar, yakıt tüketiminde oldukça dikkatli davranıyor. Peki yakıt verimliliği nasıl artar? Yakıt verimliliğinin artırmanın yolları nelerdir? İşte merak edilenler..

akaryakıt_20a7afe09ad3318cd0096e95c3c286ee.jpg

YAKIT VERİMLİLİĞİ NASIL ÜST SEVİYEYE ÇIKARILIR?

Yakıt verimliliği nasıl en üst seviyeye çıkarılır? sorusunun birden fazla yanıtı vardır. Petrol fiyatlarında yaşanan artış pompalara da yansımaya devam ediyor. Özellikle Brent petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar akaryakıt fiyatları üzerindeki etkisini sürdürüyor. Yakıt tüketimi konusunda hassasiyet göstermeye çalışan araç sahipleri, tasarruf edebilmek için çoğu zaman araç kullanmaktan çekiniyor. Ancak aracın verimli bir şekilde kullanılması, sürücüler için çeşitli tasarruf olanaklarını da beraberinde getiriyor. Aracın verimli ve doğru şekilde kullanılması yakıt tüketimini azaltan en önemli adımlardan biridir. Yakıt tasarrufunda temel olarak dikkate alınması gereken tavsiye şudur; yolculuğunuzu planlayın, yolunuzu iyi okuyun, önünüze çıkabilecek engel ve kavşakları önceden tahmin edin. Özellikle bu adımlar dikkate alındığında yakıtınızın ne kadar uzun süre sizi idare ettiğini kolay bir şekilde fark edebilirsiniz. Bu adımların dışında aracın temel bakımlarının aksatmamak da tasarruf edilmesini sağlayan etmenler arasındadır. Aracın temel bakımları aksatıldığında sürüş deneyimi biraz daha güç gerektirebilir. Özellikle lastik basıncı düşük olan araçlar daha fazla gaza yüklenmesine sebebiyet verebilir. Bu durum da yakıtın çok harcanmasına neden olur. Yine aracın boşta tutulması da yakıtın daha fazla harcanmasına yol açar. Eğer bir alanda 1 ya da 2 dakikadan uzun süre durmanız gerekiyorsa aracı boşta tutmak yerine kapatmanız daha faydalı olacaktır. Klima kullanımı da akıt tüketiminde etkilidir. Klima ya da ısıtıcının gereksi yere kullanılması önerilmez.

benzin_5dd628d33140dbf38e49411ac0747198.jpg

BEŞ ADIMDA YAKIT VERİMLİLİĞİNİZİ ARTIRIN

Ekonomik sürüş arayışınızı kaliteli bir hale getirmek istiyorsanız beş adımda yakıt verimliliğinizi artırın.

  1. Yolu okuyun; Bu genel olarak yolda karşınıza çıkabilecek engel ve yokuşları bilmeniz ya da tahmin etmeniz anlamına gelir. Böylece ayağınızı direkt frene atmak yerine gaz pedalını gevşetebilirsiniz. Sürekli fren ve gaz ayarında oynama yapmak daha fazla yakıt tüketimi demektir. Özellikle yokuş aşağı giderken frenleme yapmak yerine gazı azaltarak ilerlemek faydalı olur.
  2. Yapacağınız seyahati planlayın; Özellikle trafiğin yoğun alanlarda araç kullanmaktan kaçınmak yakıt tasarrufu noktasında fayda sağlar. Trafiğin çok olduğu bölgede araç daha fazla dur kalk yağacağı için daha çok yakıt tüketir.
  3. Yavaşlamaya özen gösterin; aracın hız miktarı ne kadar artarsa yakıt tüketimi de o denli artış gösterecektir. Bulunduğunuz yolun hızını da dikkate alarak sürüş hızınızı ayarlamaya özen gösterin. Gereğinden fazla hız yapmak hem sürüş güvenliğini tehlikeye atar hem de yakıt verimliliğini düşürür.
  4. Gaz ve frene doğru ölçü ile basın; Araç ne kadar hız yaparsa bir o kadar da yakıt tüketimi yapar. Özellikle gaz ve fren pedallarına agresif davranmak yakıt tüketimini artırır. Normal koşullarda durulacağı zaman aniden fren yapmak yerine hızın yavaş bir şekilde düşürülerek aracın durdurulması daha az yakıt tüketimi anlamına gelir.
  5. Hızınızı sabit tutun; araç hızının sabit kalabilmesi demek araçta yer alan hız sabitleyicisini devreye sokmak demektir. Ancak sabit hızda giden aracın yalnızca düz ve sabit yüzeyde hareket ederken yakıt tasarrufu sağlayacağını aklınızda tutun. Ancak buna rağmen aracınızın kontrolünü elden bırakmamaya da özen gösterin.