Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.55
Gram Altın
2383.97
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

 Yanlışlıklar ortadan kalktı

31 Aralık 2018 tarihi itibariyle e-reçete kullanım oranının yüzde 87’ye ulaştığını belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bu oranın daha da artacağını söyledi.
 Yanlışlıklar ortadan kalktı
30 Ocak 2019 08:42:00
31 Aralık 2018 tarihi itibariyle e-reçete kullanım oranının yüzde 87’ye ulaştığını belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bu oranın daha da artacağını söyledi.

EZGİ ÇELİK - ANKARA

AİLE, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, e-reçete oranları hakkında açıklamalarda bulundu. Tüm sağlık hizmet sunucularında Güvenli Elektronik İmza ile ile E-reçete yazma işleminin zorunlu hale getirildiğini anımsatan Bakan Selçuk, Sosyal Güvenlik Sistemi’nin son 16 yılda devrim niteliğinde dönüşümler geçirdiğini belirtti. Bu dönüşümlerden en önemlilerinden birinin e-reçete uygulaması olduğu bilgisine veren Selçuk, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hayata geçirilen ‘medula’ uygulaması ile sahte reçete, gereksiz tetkik ve muayene gibi suiistimallerin önüne geçildiğinin altını çizdi.

Hedef yüzde 100 kullanım

31 Aralık 2018 tarihi itibariyle toplam 400 milyon reçetenin yüzde 87 gibi yüksek bir oranının e-reçete olarak düzenlendiğini duyuran Bakan Selçuk, Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında da kâğıt israfının önüne geçildiğini söyledi. “Hedefimiz ilaca erişimde zorunlu haller dışında e-reçete kullanımını yüzde 100’e çıkarmaktır” diyen Bakan Selçuk, “Bakanlık olarak bağlı kurum ve kuruluşlarımız ile vatandaşımıza kolaylık sağlamaya, hizmet etmeye devam ediyoruz.” dedi.

Yanlışlıklar ortadan kalktı

Elektronik reçete uygulaması sağlık hizmet sunucusu, hasta, eczane ve SGK olmak üzere en az dört paydaşa fayda sağladığını belirten Bakan Selçuk, sağlık hizmet sunucusu açısından reçetelerin oluşturulmasına standart getirildiğini, hasta açısından yanlış ilaç ve doz alma olaylarının ortadan kaldırıldığını belirtti. Eczanelerin yaşadıkları cezai durumların yaşanmasının engellendiğini belirten Selçuk, “Manuel reçetenin kaydı aşamasında eczacılar yaklaşık 26 çeşit bilgiyi MEDULA Eczane Provizyon Sistemine kaydetmek zorundayken e -reçete ile bu bilgilerin büyük kısmı hazır olarak sisteme kayıtlı olarak geldiğinden reçete kaydı kolaylaşmakta ve zamandan tasarruf edilmektedir. Manuel reçetede karşılaşılan tahrifat, ilaç eklenmesi gibi kimin tarafından yapıldığının tespitinin zor olduğu durumlar e-reçetede olmayacağından eczaneler tarafından karşılaşılan bu tip cezai işlemler ortadan kalkmaktadır. Eczaneler geri ödeme amacıyla elektronik reçeteleri ve eki belgeleri Kuruma teslim etme işiyle uğraşmamaktadırlar.”

Ağaç kesimi önlendi

SGK açısından yaşanan faydaları dile getiren Bakan Selçuk, “Sahte kaşe ile üretilmiş sahte reçeteler Kuruma teslim edilememektedir. Manuel reçetede tahrifat, ilaç ekleme vb nedenlerle eczanelerin sözleşmelerinde yer alan cezai işlemler ortadan kalkmaktadır. Kurum ve üçüncü kişiler tarafından yapılacak inceleme ve denetimlerde ilgili reçetelere ulaşmak açısından yaşanan sorunlar ortadan kalkmaktadır. Yıllık 400 milyon adet reçetenin saklanması, korunması için gerekli depolama işlemlerinden tasarruf sağlanarak binlerce ağacın kesilmesinin önüne geçilmiştir” açıklamalarında bulundu.