Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yapay zeka eğitimiyle hayallere dokunuş

8 yıldır genç nesilleri dijital geleceğe hazırlayan Vodafone, 'Yapay Zekâ Yıldızları' projesiyle çekirdekten yetiştirdiği öğrencilerle hem hayallere dokunacak hem de Türkiye'yi yapay zeka konusunda ileriye taşıyacak. Projeyle bu sene 35 bin öğrenciye ulaşılacak.
Yapay zeka eğitimiyle  hayallere dokunuş
04 May 2024 16:08:59
8 yıldır genç nesilleri dijital geleceğe hazırlayan Vodafone, 'Yapay Zekâ Yıldızları' projesiyle çekirdekten yetiştirdiği öğrencilerle hem hayallere dokunacak hem de Türkiye'yi yapay zeka konusunda ileriye taşıyacak. Projeyle bu sene 35 bin öğrenciye ulaşılacak.

Haber: Fırat İpek

Türkiye’nin yapay zeka konusunda dünyanın önemli ülkelerinden olması için ‘Yapay Zeka Yıldızları’ projesini hayata geçiren Vodafone Vakfı, ilk toplantısını İzmir Buca Atatürk Ortaokulu’nda gerçekleştirdi. Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen yeni proje kapsamında Türkiye’nin 81 ilinde 11-14 yaş arası ortaokul ve 14-18 yaş arası lise öğrencilerine yapay zekâ eğitimleri verilecek. Öğrencilerin yapay zekâyı kapsamlı bir şekilde öğrenme ve kendi hayallerini geliştirme imkânı bulacağı projesinin ilk yılında toplam 35 bin öğrenciye ulaşılacak.

Dijital toplum için eşitsizlikler azaltılmalı

Tanıtım toplantıda ilk olarak konuşan Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Politika Analiz Laboratuvarı işbirliğiyle hazırladığımız ‘Dijital Türkiye 2030 Raporu’na göre, Türkiye’de bireylerin %30’u en az temel düzeyde dijital beceriye sahipken, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran %54 düzeyinde. Dijital Toplum hedefine ulaşılması için dijital becerilerde eşitsizliklerin azaltılması lazım. Biz Vodafone olarak bu alanda pek çok proje yürütüyoruz. Şimdi de gençlerin yapay zekâ alanındaki yetkinliklerini artıracak yeni bir projeye hazırlanıyoruz” dedi.

vodafoneyonetici_2059b49a061d3cd48d855a8e60606de0.jpg

Tüketen değil üreten bir nesil

“400 bini aşkın çocuğa ulaştığımız ‘Yarını Kodlayanlar’ projesinden sonra şimdi de yapay zeka eğitimlerine başlıyoruz” diyen Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, “Sadece teknoloji tüketen değil aynı zamanda üreten bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Proje kapsamında, ortaokul ve lise öğrencileri, yapay zekâ konusunda çeşitli araçlarla içerik üretebilecek ve kendi projelerini geliştirebilecek. Vodafone Vakfı olarak, ülkemizde yapay zekâ alanındaki atılım ve eğitim yaygınlaştırma sürecine öncülük edeceğiz” ifadesini kullandı.

Küresel rekabet gücümüzü artıracak

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise, “Gençleri yapay zekâ ve onun alt alanları olan makine öğrenimi ve derin öğrenme konularında eğitmek ve bilinçlendirmek, ülkemizin dijital dönüşümü ve küresel rekabet gücümüzün artırılması için kritik bir adım olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle, ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesini sadece bir eğitim programı değil, aynı zamanda gençlerin potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olacak bir platform olarak da görüyoruz” açıklamasını yaptı.

yapayzekayildizlari1_2de2498e98f84287353beae69e12214e.jpeg

45 köye teknoloji sınıfı

‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesinde öğrenciler, başlangıçta yapay zekâ eğitimleri ve sınıf atölyeleriyle 6 saatlik yapay zekâya giriş eğitimi alacak ve kodlama örneklerini görecek.

- 6 saatin sonunda öğrenciler, web sitesi üzerinden eğitim içerikleri ve ders modüllerinin takip edilmesiyle dersler sonrasında yapay zekâ, Python, sanal gerçeklik gibi alanlarda bilgilerini derinleştirip uygulama yapabilecek.

- Projede görev yapacak toplam 276 eğitmenin %70’inin okul öğretmeni olması hedefleniyor.

- Eğitimler, ülke genelindeki 45 köy teknoloji sınıfı, 10 “Bu Atıklar Kod Yazıyor” sınıfı, 3 yapay zekâ sınıfı, 4 konteyner teknoloji sınıfının yanı sıra 12 ili ziyaret edecek olan gezici eğitim çadırında gerçekleştirilecek.