Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2441.45
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yaz aylarının yapışkan kabusu geri döndü!

06 Temmuz 2023 06:56:46
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son zamanlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarında bir artış olduğuna dikkat çekerek kamuoyunu uyardı. Bakan Koca, Temmuz ayının sonuna kadar kene ısırığıyla bulaşabilecek hastalıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, KKKA hastalığına dikkat çekmek için sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Paylaşımında, Karadeniz bölgesinde özellikle Kurban Bayramı ve sonrasında kene ısırığına bağlı KKKA vakalarında artış olduğunu belirtti.

Bakan Koca, vatandaşları uyararak, Temmuz sonuna kadar kene ısırığı vakalarının artmaya devam edebileceğini belirterek bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca hastalığın ciddi sonuçlara yol açabileceği unutulmamalıdır ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, paylaşımında ayrıca Karadeniz Teknik Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz'ın konuya ilişkin görüşlerini içeren bir videoya da yer verdi.

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, KKKA hastalığının ciddi sonuçlara yol açabileceğine ve hatta ölüme neden olabileceğine dikkat çekti. Hastalığın olduğu bölgelere seyahat edecek kişilerin önlem almaları gerektiğini belirten Yılmaz, örneğin çoraplarıyla pantolonlarının üzerini kapatarak kendilerini korumaları ve her gün vücutlarını kene ısırığı açısından kontrol etmeleri gerektiğini ifade etti. Çünkü kene vücutta ne kadar uzun süre kalırsa, hastalık da o kadar şiddetli seyrediyor.

Yılmaz ayrıca, Haziran ayından Temmuz ayı sonuna kadar olan sürecin kene vakalarının en yoğun yaşandığı dönem olduğuna da dikkat çekti.

kene_1e0ce0b771f20f506b760daab49dbd81.jpg

Hergün vücüdunuzu kontrol etmeniz gerekiyor

KKKA hastalığının ağır seyredebileceği ve ölüme neden olabileceği uyarısını yapan Yılmaz, "Özellikle KKKA hastalığının olduğu bölgelere gidecek kişilerin önlemlerini alması, örneğin çoraplarını pantolonlarının üzerine çekmesi, kendini her gün vücuduna kene yapışıp yapışmadığı noktasında kontrol etmesi gerekiyor. Çünkü kene ne kadar vücutta kalırsa hastalık da o kadar ağır seyredebiliyor" ifadesini kullandı.

Yılmaz, hazirandan temmuz ayı sonuna kadar olan sürecin kene vakası artışlarının en yoğun yaşandığı dönem olduğuna da dikkati çekti.