Dolar (USD)
32.25
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2393.56
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yazar şair ve sanatçılar üstat Sezai Karakoç'u Kocaeli'de anıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Sezai Karakoç Günleri etkinliğinde vefatının ikinci yılında üstadı ilham verdiği yazarlar, şairler ve sanatçılarla birlikte anıyor.
Yazar şair ve sanatçılar üstat Sezai Karakoç'u Kocaeli'de anıyor
17 Kasım 2023 21:46:45
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Sezai Karakoç Günleri etkinliğinde vefatının ikinci yılında üstadı ilham verdiği yazarlar, şairler ve sanatçılarla birlikte anıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Sezai Karakoç Günleri başladı. Dört gün sürecek etkinliğin ilk gününde çok sayıda yazar ve şairin katıldığı oturumların yanı sıra ‘Ötesini Söylemeyeceğim-Uluslararası Sezai Karakoç Sergisi’nin açılışı ve şiir gecesi de gerçekleştirildi. 9 ülkeden 19 sanatçının 40 eserle katıldığı sergi 15 gün boyunca sanatseverleri misafir edecek. Türk edebiyat ve şiir hayatının üstatlarından Sezai Karakoç, vefatının ikinci yıl dönümünde Kocaeli’de yazarlar, şairler, sanatçıların katılımlarıyla düzenlenen etkinlikle anılmaya devam edecek.

'Oturumlar sergi ve şiir gecesi'

Sekapark içinde yer alan eski bir boru fabrikasının Türkiye’nin en önemli endüstriyel dönüşüm projelerinin biriyle kültür merkezi olarak yeniden hayat bulduğu Kocaeli Kongre Merkezinden gerçekleşen Sezai Karakoç Günleri, ilk günde üstadın şiirlerinin yorumlandığı oturumlarla başladı. Üniversite öğrencileri, yazarlar, şairler ve edebiyat tutkunlarının yoğun ilgi gösterdiği oturumların ardından Sezai Karakoç şiirlerini tuvale yansıtan çok sayıda sanatçının eserlerinin yer aldığı resim sergisinin açılışı ve yine üstadın şiirleriyle anıldığı Yücel Arzen’in Şiirin Müziği etkinliğine geçildi.

'Kongre merkezinde yoğun katılım'

Kocaeli Kongre Merkezi’nin fuaye alanındaki resim sergisi ve devamında gerçekleşen şiir gecesine Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Genel Başkan Yardımcı Mustafa Şen, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, önceki dönem Sağlık Bakanı Kazım Dinç, AK Parti MKYK Üyesi İlyas Şeker, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, Büyükşehir Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

'Şehirler kültür ve sanat yuvası olmalı'

Serginin açılışında konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şen, ‘’Artık şehirler önceki iki yüzyılda olduğu gibi sanayi tesislerinin olduğu değil; kültür, sanat, edebiyat tesislerinin, kurumlarının ve mekânlarının olduğu şehirler olmak zorunda. Şehirler gerçekten de yüksek sanat ve yüksek kültür üretilen ve tüketilen mekânlar olmak zorunda” dedi.

3_8fb3eca163f58023c119bcb02e01c537.jpg

'Kültürel rekabette iddialıyız'

Programda söz alan Başkan Büyükakın, “Kocaeli kültürde de Türkiye’nin önde gelen şehirleriyle rekabet ediyor. Son zamanlardaki etkinliklerimizle bu rekabette iddialı olduğumuzu bir kez daha buradan duyurmak istiyorum. Kocaeli kültürün de başkenti olma yolunda kararlılıkla ilerliyor” şeklinde konuştu.

Farklı ülkeler, sanatçılar ve yorumlar

‘Ötesini Söylemeyeceğim’, Sezai Karakoç’un Tunuslu küçük bir kız çocuğunun ağzından, o dönemin olaylarını ve izlerini en derin hislere bürünerek ve empati kurmanın en doruk noktasını yaşayarak kaleme aldığı şiir olarak biliniyor. Ulusal ve uluslararası sanatçıların; Sezai Karakoç’un kavramlarını ve dizelerini farklı sanat dalları ile yorumladıkları eserleri, Kocaeli Kongre Merkezi’nde sergileniyor. Küratörlüğünü İsmail Erdoğan’ın üstlendiği, 19 sanatçının 40 eseriyle gerçekleşen sergide; geleneksel sanatlar, resim, karikatür, kaligrafi, grafik tasarım ile şekillenen çalışmalar konukların beğenisine sunuluyor.

19 sanatçı 40 eser

Türkiye’den Hikmet Barutçugil, Hasan Aycın, Cemal Toy, Ömer Faruk Boyacı, Mustafa Sönmez, Dağıstan Çetinkaya, Hüseyin Ünlü, Numan Noyan Küçük, Levent Karaduman, Sabahattin Nayır ve Mehlika Hilal Kırcı’nın eserleriyle katıldığı sergide ayrıca Çin’den Ali Leigong ve Said Chuanyi Lei, Bosna Hersek’ten Adis Lukac, Suriye’den Ubada Muti, Tataristan’dan Aygül Okutan, Filistin’den Alaa Allagta, Almanya’dan Aylin Yılmaz, Özbekistan’dan Cihangir Aşurov yer alıyor.

Muhteşem bir gecede şiirleriyle anıldı

Uluslararası Sezai Karakoç Günlerinin ilk akşamında Yücel Arzen tarafından Şiirin Müziği gecesi düzenlendi ve çok sayıda eser paylaşıldı. Üstat Karakoç’un anıldığı, vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği muhteşem gecede Arzen’e şiir yorumlarıyla yakından tanınan İbrahim Paşalı eşlik etti.

4_73d8c8e373c667e17076c43107d6d413.jpg

Karakoç edebiyat ve fikir adamıydı

Programın açılış konuşmasını ‘Sezai Karakoç Temalı Hitabet Yarışmasında’ birinci olan Gülbahar Hatun Kız İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Funda Aliye yaptı. Ardından söz alan Başkan Büyükakın, “Üstat Sezai Karakoç sadece bir edebiyat adamı değil, fikir adamıydı. Aynı zamanda üstat hayatının merkezine Müslümanlığı yerleştirmiş olan bir insandı. Vefatının ikinci seneyi devriyesinde onu bu şekilde anmak bizim için çok büyük bir onur. Bu şehir, bu ülke Sezai Karakoç’u daha iyi tanımalı ki dilimiz zenginleşsin, kavramlar güçlensin” ifadesini kullandı.

'Sanayi şehrinde üstadı anmaktan mutluyum'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şen de, “Üstat Sezai Karakoç şöhret güneşini mendiline sarıp arka cebine koyuyor. Bu haliyle bize de bu çağda adam olunabileceğini gösteriyor. Üstadı ölümünün ikinci yılında Kocaeli'nde anıyor olmak, bir sanayi şehrinde Sezai Karakoç'u konuşmak benim için çok önemli. Huzurunuzda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a teşekkürlerimi sunuyorum. Sezai Karakoç aynı zamanda bir siyasetçidir. Bir siyasi partinin genel başkanıdır. Yıllar öncesinden; uyan ey akıl, uyan ey vicdan, uyan ey insanlık diyen bir adamdır. Bunun derdini yüreğinde taşımış, bu yürek yangınıyla yaşamış ve bu yürek yangınıyla rahmetli olmuştur. Yıllarca süren bir medeniyet ve hakikat yolculuğunda siyaset ötesi bir duruşla kitabı siyasete dönüştürmüştür. Sezai Karakoç esas olarak seçmenlere değil parti liderlerine ve parti yöneticilerine seslenmiş bir isimdir” dedi. Konuşmaların ardından ‘Sezai Karakoç Yeti Bilgi Yarışması’ ve ‘Sezai Karakoç Temalı Hitabet Yarışmasında’ dereceye giren öğrenci ve danışman öğretmenlere ödülleri protokol tarafından hediyeleri takdim edildi.

Şiirin müziği-arzen'in kudüs bestesi

Ödül törenin ardından Yücel Arzen sahne aldı. Birbirinden güzel eserlerle Kocaelililere unutulmayacak bir akşam yaşatan Arzen’e şiirleriyle İbrahim Paşalı da eşlik etti. Paşalı, Sezai Karakoç tarafından kaleme alınan şiirleri seslendirdi. Arzen, Kudüs için yazdığı yeni bestesini de ilk kez Sezai Karakoç Günlerinde seslendirdi.