Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2439.12
BIST 100
9988.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yeni eğitim sistemi neler getiriyor Matematiksiz sınıf geçilemeyecek

Yeni eğitim sisteminde matematik ve tarih dersinin kaldırılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını dile getiren eğitim uzmanları, öğrencilerin matematik dersini öğrenmeden üst sınıfa geçemeyeceğini aktardı.
Yeni eğitim sistemi neler getiriyor  Matematiksiz sınıf geçilemeyecek
01 Haziran 2019 00:01:00
Yeni eğitim sisteminde matematik ve tarih dersinin kaldırılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını dile getiren eğitim uzmanları, öğrencilerin matematik dersini öğrenmeden üst sınıfa geçemeyeceğini aktardı.

GÜLDEN AĞ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde duyurduğu Yeni Ortaöğretim Modeli, öğrencilerin üstün körü bir eğitim almasından ziyade belirli alanlarda derinlemesine bilgi sahibi olmalarını amaçlıyor. Öğrencilerin ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda planlanacak olan yeni sistem, ders sayılarının azalmasını ve derslerin derinlemesine öğrenilmesini getiriyor.

Öğrencinin yeteneği ve ilgi alanı doğrultusunda belirlenen seçmeli dersler üzerinden çeşitli karalama kampanyasına girişenler, özellikle matematik dersinin seçmeli olacağı yalanını ortaya atarak algı operasyonuna girişiyor. Hâlbuki yeni sistemde matematik bilmeyen bir öğrenci mezun olamayacak ve matematik öğrenmeyi tercih eden öğrenciler ise bu alanda derinlemesine bilgi sahibi olacak.

Mevcut sistem yetersiz

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un eğitimin içinden gelen, meseleye vakıf biri olduğunu söyleyen eğitimciler, çok ciddi emeklerin verildiği bir model olarak yeni sistemi değerlendirdi. Türkiye’deki mevcut eğitim sistemin çocukların gerisinden geldiğini dile getiren Eğitim Uzmanı Ufuk Coşkun, “Bol ödevli, bol dersli, ezbere dayalı ve sınav odaklı klasik eğitim anlayışı bu. Ziya Hoca ve ekibi yeni bir model koydu” dedi.

Matematik almadan sınıf geçilmiyor

Matematik dersinin seçmeli olduğuna ilişkin iddiaları değerlendiren Coşkun, “Yeni modele göre; ortak dersler grubu, seçmeli ders grubu, ikinci seçmeli ders grubu var ve tüm bunların hepsi, kendi içerisinde bir bütünlük taşıyor. Matematik dersinin bırakın kaldırılmasını yeni modelde hiçbir öğrencinin matematik dersi almadan bir üst sınıfa geçmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Ayrışık değil bütünsel bir model

Yeni sistemi değerlendiren Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Latif Selvi ise eğitimdeki yeni reformda ihtisas alanlarına bir yönelim söz konusu olduğunu ve bütünleşik bir uygulamanın başlatılacağını aktardı. Din dersinin zorunlu olmasını eleştirenlere tepki gösteren Selvi, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin 12 Eylül 1982 anayasasıyla teminat altına alındı. Okullar İmam Hatiplere dönüşüyor gibi bir yorum saldırgan bir güruhun yaklaşımıdır. Din dersi, dinin kültürünü ifade eder” diye konuştu.

Yeni sistemin avantajları

Yeni sistemde ders sayısı azalacak. Liselere Kariyer Ofisleri açılacak. Kariyer Ofisleri 9. sınıftan itibaren çocukların kendini tanıyarak kariyer profili oluşturmasını sağlayacak. İş ve meslek tanıma yolları, kaynakları öğrencilere öğretilecek. Öğrencilerin kariyer gelişimleri takip edilecek. Her öğrenci üniversitedeki gibi kendi istediği dersleri seçebilecek. Yaparak uygulayarak öğrenme ağırlık kazanacak. 12. sınıfta yenilikçi dersler olacak. Öğrencinin her alandan ders alabileceği dengeli bir ders çizelgesi oluşturulacak. Proje sunumları, portfolyo hazırlıkları gibi yaşam becerileri etkinlikleri gerçekleştirilecek.

Derinlemesine eğitim

Yeni eğitim sisteminde liselerde haftalık 40 saatlik bir ders zamanı planlandı. Bu 40 dersin 35’i Akademik Gelişim Programı (AGEP) içinden 5 tanesi ise Hayal, Etkinlik, Yaşam (HEY) içinden olacak. Tarih dersi, AGEP içinde yer alan derslerden biri olarak yer alırken sosyal bilimler dersleri çatısı altında yer alan seçmeli derslerden bir tanesi olacak. Yalnızca 12. sınıfta İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi zorunlu dersler arasında yer alacak.

Tarih dersi kaldırılmadı

Tarih dersinin liselerden kaldırıldığını söyleyenlerin iddialarının tersine tarih dersi yeni sistemde de daha ayrıntılı şekilde yer alıyor. Tarih dersi 9. sınıfta Sosyal Bilimler Deneyimi ve Sosyal Bilimler Çalışmaları bünyesinde, 10. 11. ve 12. sınıfta Sosyal ve Beşeri Bilimler Grubu bünyesinde yer alacak. Ancak Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi 12. sınıfta zorunlu olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından duyurulan yeni ortaöğretim eğitim modeline göre matematik dersi değil matematik dersinin düzeyi seçmeli, Tarih dersi sosyal bilimler dersleri çatısı altında yer alan seçmeli derslerden bir tanesi olacaktır. Yalnızca 12. sınıfta Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi zorunlu olacaktır.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından 18 Mayıs 2019’da yapılan Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı’nda ortaöğretimde yani liselerde uygulanacak olan yeni eğitim beraberinde birçok soruyu da akla getirdi. Tarih ve matematik derslerinin seçmeli olması ile ilgili tartışmalar yaratan yeni sistemin detaylarını araştırdık.

Liselerde yeni eğitim sistemi

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan yeni eğitim sistemine göre Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Bilgi Kuramı dersleri zorunlu olmuştur. Yeni eğitim sistemi ilk olarak 2020-2021 eğitim yılında 9. sınıflar düzeyinde başlayacaktır. Yeni eğitim sisteminin ilk üniversite sınavı 2024’te yapılacaktır.

Yeni sistemde ders sayısı azalacak. Liselere Kariyer Ofisleri açılacak. Kariyer Ofisleri 9. sınıftan itibaren çocukların kendini tanıyarak (mizaç, yetenek, ilgi, değerler, kişilik ve aile) kariyer profili oluşturmasını sağlayacak. İş ve meslek tanıma yolları, kaynakları öğrencilere öğretilecek. Öğrencilerin kariyer gelişimleri takip edilecek. Her öğrenci üniversitedeki gibi kendi istediği dersleri seçebilecek. Yaparak uygulayarak öğrenme ağırlık kazanacak. 12. sınıfta yenilikçi dersler olacak. Öğrencinin her alandan ders alabileceği dengeli bir ders çizelgesi oluşturulacak. Proje sunumları, portfolyo hazırlıkları gibi yaşam becerileri etkinlikleri gerçekleştirilecek.

Yeni ortaöğretim sisteminde lisenin ilk üç yılında haftalık okul zamanı; 35 saati AGEP yani akademik gelişim Programı, 5 saati HEY yani Hayal, Etkinlik ve Yaşam olmak üzere toplam 40 saat olarak planlanmıştır.

Yeni eğitim sisteminde ders sayıları ise özetle şöyle planlanmıştır;

9. sınıfta 8 ders

10. sınıfta 10 ders

10. sınıfta 10 ders

12. sınıfa 7 ders

Yeni Eğitim Sisteminde Tarih Dersi

Yeni eğitim sisteminde liselerde haftalık 40 saatlik bir ders zamanı planlanmıştır. Bu 40 dersin 35’i Akademik Gelişim Programı (AGEP) içinden 5 tanesi ise Hayal, Etkinlik, Yaşam (HEY) içinden olacaktır.

Tarih dersi, Akademik Gelişim Programı (AGEP) içinde yer alan derslerden biri olarak yer almaktadır. Tarih dersi sosyal bilimler dersleri çatısı altında yer alan seçmeli derslerden bir tanesi olacaktır. Yalnızca 12. sınıfta Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi zorunlu olacaktır. Tarih dersi;

9. sınıfta Sosyal Bilimler Deneyimi ve Sosyal Bilimler Çalışmaları bünyesinde

10., 11., ve 12. sınıfta Sosyal ve Beşeri Bilimler Grubu bünyesinde yer alacaktır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi 12. sınıfta zorunlu olacaktır.

Yeni eğitim sisteminde 9. 10. ve 11. sınıfta tarih dersi adıyla haftada 2 saat olmak üzere seçilebilecektir. Yeni eğitim sisteminde sosyal bilimler dersleri çatısı altında “tarih” adında bir dersin yanı sıra 20. Yüzyılda Türkiye, Güç-Egemenlik-Uluslararası İlişkiler, Küresel Politikalar gibi tarihsel konuları kapsayan dersler de seçmeli olarak sunulmaktadır.

Yeni eğitim sisteminde matematik dersi

Matematik tüm sınıflarda zorunlu ancak öğrenci, alacağı matematiğin seviyesini kendi tercihine göre seçecek. İsteyen ileri düzey matematik alacak, isteyen uygulamalı matematik.

Üniversitede psikoloji eğitimi almak isteyen bir öğrenci uygulamalı matematik dersini tercih edebilecekken üniversitede mühendislik ve benzeri alanları tercih etmeyi planlayan öğrenci ise ileri düzey matematik dersini tercih edecek. Yani her sınıfta matematik alacak ama bunun düzeyini kendisi seçecek.

Yeni modele göre matematik, 9. sınıfta zorunlu. 10. sınıftan itibaren ise ikiye ayrılıyor. İsteyen öğrenci ileri düzey, isteyen öğrenci de uygulamalı matematik dersi alıyor.

Öğrenciyi, üniversite tercihine göre ders seçmeye teşvik etmeyi hedefleyen yeni sistem matematiğin değil, matematiğin seviyesinin seçmeli olduğu bir model.

Yeni modelde düzeyi öğrenci tarafından belirlenen tek ders de matematik değil. Liseliler, tıpkı matematik gibi, kimya, fizik, biyoloji, çevre bilimleri ve psikoloji gibi derslerde de kendi kariyer planına göre bir düzeyi tercih edecek.

Bu tercihler, 12. sınıfa geldiğinde daha belirgin ve daha kesinleşmiş olacak. Mesela, 12. sınıf öğrencileri matematikte "finansal matematik", "veri analizi ve optimizasyon" ve "matematik uygulamaları 4" derslerinden birini seçecek. Elbette yine üniversitede tercih edeceği bölüme göre bir tercih yapacak.

Yeni sistemin süreci nasıl gerçekleşecek

2019-2020 eğitim-öğretim döneminde Öğretim Programlarının Çalışılması, 9. Sınıf Ders Kitaplarının ve Materyallerinin Üretilmesi, AGEP Temel-Öğretmen Eğitimlerinin Yapılması ve Sertifikasyonu planlanıyor.

2020-2021 eğitim-öğretim döneminde 9. Sınıflarda Sistemin Uygulanması, 10. Sınıf Ders Kitaplarının ve Materyallerinin Üretilmesi, AGEP 1 ve AGEP 2 Öğretmen Eğitimlerinin Yapılması ve Sertifikasyonu söz konusu.

2021-2022 eğitim-öğretim döneminde 10. Sınıflarda Sistemin Uygulanması, 11. Sınıf Ders Kitaplarının ve Materyallerinin Üretilmesi, AYEP Öğretmen Eğitimlerinin Yapılması ve Sertifikasyonu, 12. Sınıf Ders Kitaplarının ve Materyallerinin Üretilmesi hedefleniyor.

2022-2023 eğitim-öğretim döneminde 11. Sınıflarda Sistemin Uygulanması amaçlanıyor.

2023-2024 eğitim-öğretim döneminde ise; 12. Sınıflarda Sistemin Uygulanması başlayacak.