Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2440.20
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yenidoğan bebek en kolay nasıl uyutulur?

Bebeğiniz yeni doğan ise artık sizin ''bebek gibi uyumak'' gibi bir hakkınız olmayacak. Çünkü yeni sorumluluklar,yeni alışkanlıklar, uyku düzeninizin tamamen değişmesi, sosyal hayatınızın biraz sekteye uğraması gibi hayatınızın olağan akışındaki çoğu şey değişecektir. Ama endişeye kapılmanıza gerek yok çünkü bu yaşanacak olan durumların hepsi geçici bir süreliğine...Yeni doğan bebeklerin hepsi beslenmek üzere uyanacaklardır. Bu süre gece saati de olabilir sabahın ilk ışıkları da öğleden sonra da olabilir akşam da...Bunlarla daha kolay başa çıkmak için sizin için birkaç ipucu önerdik.
Yenidoğan bebek en kolay nasıl uyutulur?
14 Eylül 2018 14:17:00
Bebeğiniz yeni doğan ise artık sizin ''bebek gibi uyumak'' gibi bir hakkınız olmayacak. Çünkü yeni sorumluluklar,yeni alışkanlıklar, uyku düzeninizin tamamen değişmesi, sosyal hayatınızın biraz sekteye uğraması gibi hayatınızın olağan akışındaki çoğu şey değişecektir. Ama endişeye kapılmanıza gerek yok çünkü bu yaşanacak olan durumların hepsi geçici bir süreliğine...Yeni doğan bebeklerin hepsi beslenmek üzere uyanacaklardır. Bu süre gece saati de olabilir sabahın ilk ışıkları da öğleden sonra da olabilir akşam da...Bunlarla daha kolay başa çıkmak için sizin için birkaç ipucu önerdik.

Bebeğiniz yeni doğan ise artık sizin 'bebek gibi uyumak' gibi bir hakkınız olmayacak. Çünkü yeni sorumluluklar,yeni alışkanlıklar, uyku düzeninizin tamamen değişmesi, sosyal hayatınızın biraz sekteye uğraması gibi hayatınızın olağan akışındaki çoğu şey değişecektir. Ama endişeye kapılmanıza gerek yok çünkü bu yaşanacak olan durumların hepsi geçici bir süreliğine...Yeni doğan bebeklerin hepsi beslenmek üzere uyanacaklardır. Bu süre gece saati de olabilir sabahın ilk ışıkları da öğleden sonra da olabilir akşam da...Bunlarla daha kolay başa çıkmak için sizin için birkaç ipucu önerdik.

Yenidoğan Bebeklerde Uyku

Kısa sürede uyanma

İlk haftalarda yenidoğan bebekler uyanmakta zorluk çekerler. Ancak bir iki hafta sonrasından itibaren sizin için en önemli anahtar onların uyanık kalma sürelerini kısa tutmak olacaktır. 1-2 saat uyanık kalan bebeğinizi tekrar uyutmalısınız. Uykusu olduğunu anladığınız anda uyutmaya çalışmalısınız. Eğer mızmızlanmasını, huysuzlanmasını ve ya ağlamasını beklerseniz geç kaldınız demektir. Çok yorulmuş bir bebeği yatıştırmak, uyutmak ve uykuda tutmak daha zor olmaktadır. Bazı bebekler diğerlerine göre daha fazla yorulurlar. Bundan dolayı bazı ebeveynler bebeklerinin uykulu olduğunu fark edip onları uykuya yatırırken, diğerleri bebeklerinin ihtiyacını anlamak için zorlanabilirler. Uyanma zamanı; beslenme ve bezinin değiştirilmesi süreleri ile birlikte son uyku süresine göre değerlendirilmelidir. Mesela saat 8:00 da uyuyan bir bebek 3 saat uyku uyumuş, 11:00 da uyanıyor. Besleniyor,bezi değiştiriliyor. Şimdi saat 11:30 ve onu yıkamaya karar veriyorsunuz. Saat 11:45 ve yine huysuzlanmaya başlıyor, çünkü tekrar yoruldu ve uyku istiyor. Bu şekilde düşünüp plan yapmalısınız. Bebekler ilk haftalarda çok fazla ayakta kalamaz, yorulurlar.

Kundaklama

Bebeği kundaklamak, onun ana rahminde hissetmesi için yardımcı olmaktadır. Hastanede de bu şekilde sardıklarını görmüşsünüzdür. Bebek böylece kendini güvende hisseder ve uykuda refleksler ile uyanmasına da engel olmuş olur. Bu refleksler bizim uykuda bir yerden düşüyor gibi hissettiğimiz ile benzerdir. Bebeğinizin bu uykuda sıçramaları 4-5 aylık olunca sona erecektir.

Gündüz Aydınlık/Gece Karanlık

Her ne kadar bebeğinizin iyi uyuması için ortamın sessiz ve karanlık olmasını arzu etsek de, bu durum bebeğin gece gündüz farkını algılama sürecini uzatır. Gündüz ve gece farkının algılanamaması 6 haftaya kadar devam eder. Anne karnındayken; annenin hareketliliği onun uyumasını sağlar, anne dinlenmeye ve uyumaya geçtiğinde ise bebek içeride partiye başlar!

Doğduğunda ise durumun tamamen tersine döneceğini bilmemektedir. Gündüz ve gecenin farkını anlayabilmesi için gündüzleri aydınlık hareketli sesli, gece ise karanlık ıssız ve sıkıcı bir ortam sağlayın. Ayrıca harici bir bilgi olarak; ışık gözlerimize uyanık kalmamız ve ya uyumamız konusunda işaret verir.

Gündüz uykularını sınırlayın.

Gündüz ve gece farkını algılamakta güçlük çekiyorsa ya da bütün gece uyanık olması durumuyla başa çıkamıyorsanız, gündüz uykularını 3-4 saat ile sınırlayarak bu uyum sürecini hızlandırabilirsiniz.

Beslenme sonrası rutini

Bebeğinizin gündüz- gece uyku farkını algılayabilmesini hızlandırmak için, gün içinde beslenme sonrası bir oyun rutini başlatabilirsiniz. Beslenmeden sonra 30 dk. Uyanık olmasını sağlayıp, oyun oynamak,şarkı söylemek, banyo yapmak,vs gibi bir faaliyet yapabilirsiniz. Gün ışığı onun biraz daha uyanık kalması gerektiğini fark ettirecektir. Birçok kişi yenidoğan bebek için beslenme-oyun-uyku rutini uygulamayı tavsiye etmektedir.

Beraber Uyuma

Yenidoğan bebeğinizin sizinle aynı odada olması, gece emzirmek ve altını değiştirmek açısından kolaylık sağlar. Bu aynı zamanda sizin kokunuzu ve sesinizi duyması sebebiyle de bebeğinizi rahatlatacaktır.

Yatağa açı verin

Fazla salya çıkaran ya da reflüsü olan bebeklerde yatağa hafif açı vermek, uyurken dümdüz sırtüstü yatmaması açısından önemlidir. Açı verirken başının ayaklarından daha yüksekte olması hedeflenir. Böylece uyurken midesindekiler yukarıya çıkmaz. Açı vermek için şiltenin yani yatağın tek tarafını (yukarı kısmını) bir miktar yükseltmelisiniz. Eğer bu mümkün olmazsa şiltenin altına battaniye ya da yastık koyabilirsiniz. Yatak yine de düz olmalı, sadece biraz eğim kazanmalıdır. Çok eğimli olmamasına da dikkat edin çünkü bebek aşağı kısıma doğru kayabilir. Belki bu yaptığınız desteği yine de bir uzmana gösterebilir ya da danışabilirsiniz.

Beyaz Gürültü (white noise)

Bütün frekans aralıklarına sahip sürekli seslere “beyaz gürültü – white noise” denir. Bunlar elektrikli süpürge, saç kurutma makinesi, vantilatör sesi, vs gibi seslerdir. Bu sesler bebeğe kendini anne karnında olduğu gibi hissettirerek uyumasına yardımcı olur. Anne karnındayken duyduğu kalp atışı, kan dolaşımı sesi gibi seslere benzerliğinden dolayı elektrik süpürgesi saç kurutma makinesi, vs sesleri oldukça rahatlatıcıdır. Tüm gün evde makine çalıştıramayacağınızdan dolayı size bu sesleri içeren bir uygulama olan Profilo Ninni Makinesi’ni öneriyoruz. Artık akıllı telefonlarımıza indirebileceğiniz bu uygulama ile telefonunuzu uçak moduna alarak gece boyu tekrarlayan bu müzik ve sesler ile uykuya devam etmesine destek olabilirsiniz. Uykusuz Anneler Kulübü’nün önerisi olan Profilo Ninni Makinesi‘ni telefonunuza ücretsiz olarak şu linkten indirebilirsiniz uykusuz anneler 🙂

Bebeğinizi Giyin Özellikle huysuzlanan bebeklerde veya sadece ebeveyne kolaylık ve bebeğine sarılması için bebek taşımaya yarayan kangurular yani slingler tavsiye edilmektedir. Bebek kendini bunun içinde kıvrıldığı şekilde anne karnındaki gibi hissedecektir. Bazı bebekler annesi iş yaparken bu slinglerin içinde kısa sürede uyuyakalabilmektedir.

Sallanma

Daha önce de belirttiğimiz gibi , karındayken annenin hareketleri bebeğin uyumasını sağlamaktadır. Yani doğduktan sonra da uyutmak için bebeğin sallanmasını sağlamak iyi gelebilir. Eğer bebek sallanmadan uyuyorsa buna alıştırmamanızı da şiddetle öneririz. İlk 4 ay sallanmak isterse sallayın ama sonrasında sallamadan uyutma yollarına geçiş yapmanızı tavsiye ederiz.

Siz yine de ilk haftalarda size kolaylık sağlayacak olan ne varsa onu yapabilirsiniz. Bu belirtilenlerin herhangi birini yapmadan da bebeğinizi uyutuyor olabilirsiniz. Doğal olarak burada belirtilenler hepimize göre değişkenlik gösterebilir.