Dolar (USD)
32.29
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2453.56
BIST 100
10157.13
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yıldırım öne geçti! Tecrübe farkı ortaya çıktı

Seçim programında Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım’ın performansını değerlendiren anket şirketleri, Yıldırım’ın tecrübesiyle ibreyi kendi tarafına çekmeyi başardığını belirtti.
Yıldırım öne geçti! Tecrübe farkı ortaya çıktı
18 Haziran 2019 00:01:00
Seçim programında Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım’ın performansını değerlendiren anket şirketleri, Yıldırım’ın tecrübesiyle ibreyi kendi tarafına çekmeyi başardığını belirtti.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

16 Haziran akşamı “İstanbul 2019 Seçim Özel” yayınını değerlendiren anket şirketleri, İsmail Küçükkaya’nın moderatörlüğünü taraflı yaptığını belirtirken Binali Yıldırım’ın programdaki vakur duruşu ile büyük beğeni topladığını söyledi. Ekrem İmamoğlu’nun Ordu Valisi’ne yönelik ithamlarını kabul etmeyerek aleni yalan söylemeye devam ettiğinin altını çizen anket şirketleri, CHP’li seçmenlerin de olumsuz dile getirdiler.

Binali Yıldırım daha üstün

Programın sonucunda beklendiği kadar keskin bir sonuç çıkmadığını ifade eden Optimar Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Daşdemir, sosyal medyadaki paylaşımlar üzerinden yaptıkları ölçümlerde Binali Yıldırım’ın daha üstün olduğunu ve daha çok beğeni topladığını söyledi. İmamoğlu’nun Ordu valisine ettiği küfrü programda da yalanlamayı sürdürdüğünü aktaran Daşdemir, “Seçimin anahtarı Cumhur İttifakı seçmeninin ikna edilmesiydi. İsmail Küçakkaya’nın yanlı moderasyonu ve İmamoğlu’nun özellikle Vali ile olan hadiseden dolayı özür dilemeyerek yalancılığının da tescillenmiş olması nedeniyle bizim ölçümlerimizde bu tartışmada üstünlüğün biraz daha Yıldırım’a geçtiği ortaya çıkıyor” diye konuştu.

İmamoğlu dersine çalışmadı

Veri aktarımı konusunun biraz daha işlenebileceğini kaydeden Daşdemir, bu konunun es geçilerek yeteri kadar gündeme getirilmediğini belirtti. Daşdemir, ulaştırma ve yatırımlar konusunda Yıldırım’ın daha öne çıktığını ifade ederek, İmamoğlu’nun aynı performansı sergileyemediğini belirtti. Daşdemir, “Burs meselesi İmamoğlu’nun dersini iyi çalışmadığını göstermesi açısından önemliydi. Çünkü burslar verilirken CHP’nin itirazı ile bursların verilmesi engellenmişti. Daha sonra bir CHP’li adayın burs üzerinden siyaset yapmaya çalışması ve kendi adayının aslında buna karşı bir tutum sergilemiş olması da oldukça manidar bir durum. İmamoğlu’nun bu çıkışları da Cumhur İttifakının kontrollü olmasını sağlayacaktır” diye konuştu.

Seçmen Yıldırım’ı başarılı buldu

EMAX Araştırma Genel Koordinatörü Sezai Erhan, programın açıkça Binali Yıldırım’a yaradığını söyleyerek, program sonrası telefonla yapılan anketin ilk sonuçlarını paylaştı. Yıldırım’ın İstanbul’u önceleyen konuşmasının seçmeni etkilediğini vurgulayan Erhan, “Binali Yıldırım, İstanbul ile ilgili vaatlerini, projelerini ve yaptıkları ile yapacaklarını açıklaması ve somut veriler sunması hem AK Partili hem CHP’li seçmen açısından hem de diğer seçmen açısından olumlu olarak yorumlandı. Seçmen programdaki performansına göre yüzde 49,7 Binali Yıldırım’ı, yüzde 43,3 Ekrem İmamoğlu’nu başarılı gördü. Yüzde 3 her iki tarafın da başarılı olduğunu söyleyen seçmenin yüzde 4 ise hiçbirisinin başarılı olmadığı şeklinde görüş bildirdi” şeklinde konuştu.

İmamoğlu kararları bilmiyor

Binali Yıldırım’ın 31 Mart öncesinde devralınan siyasi havayı kendi lehine değiştirmeyi başardığı yorumlarının seçmenler tarafından yapıldığını belirten Erhan, “Ordu’da yaşanan VİP krizi ve kişisel verilerin kopyalanmasın sorularına İmamoğlu’nun verdiği cevapların CHP’li seçmeni dahi tatmin etmediğini gözlemlemekteyiz. İmamoğlu daha kendi partisinin yaptığı işlere dahi hâkim değil” açıklamalarında bulundu.

CHP’liler de adayını beğenmedi

İstanbullu için en önemli sorunun yüzde 56 ile ulaşım olduğunun altını çizen Erhan, İstanbullu seçmenler için bu sorunun çözümünde Binali Yıldırım’ın yaptıklarının, yapacaklarının teminatı şeklinde görüldüğünü belirtti. Erhan, “CHP’li seçmene sorulan ‘Neden Binali Yıldırım’a destek veriyorsunuz?’ sorusuna; çünkü Binali Yıldırım somut verilerle hareket ediyor ve vaatleri daha gerçekçi cevabı alınmış. Ayrıca 16 yıldır ulaşımda başarılı bir bakan olduğu vurgulanmış. Seçmen, ‘Verilerin neden kopyalandığını ve kime ulaştırılacağını yine öğrenemedik’ derken; Yıldırım’ın istihdam üzerine konuşmasını ise olumlu bularak; seçmen tarafından İstanbul’da işsizlik sorununu çözebilecek bir isim olarak görülmüş” dedi.