Dolar (USD)
32.20
Euro (EUR)
34.98
Gram Altın
2503.46
BIST 100
10721
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

YKS şampiyonları o üniversitelere yerleşti!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamındaki Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) oturumları sonuçları açıklandı. YKS oturumlarında şampiyonluk elde eden öğrencilerin yerleştiği üniversite ve bölümler belli oldu.
YKS şampiyonları o üniversitelere yerleşti!
20 Ağustos 2023 15:40:13
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamındaki Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) oturumları sonuçları açıklandı. YKS oturumlarında şampiyonluk elde eden öğrencilerin yerleştiği üniversite ve bölümler belli oldu.

Bu yıl gerçekleşen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS), Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile sözel ve eşit ağırlık (EA) puan türlerinde birer, sayısal puan türünde ise iki öğrenci olmak üzere toplamda on aday, 500 tam puan alarak birinci oldu. YKS yerleştirme sonuçlarının dün açıklanmasıyla birlikte, sınav birincilerinin üniversite ve bölümlerine yerleşmeleri de belirlendi.

Alan Yeterlilik Testleri'nde (AYT) sayısal birincilerden Konya-Özel Profesyonel Eğitim Fen Lisesi mezunu Namık Emre Acar, Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi'ne yerleşti. AYT EA birincisi olan Afyonkarahisar-Süleyman Demirel Fen Lisesi mezunu Emre Ekici ise Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni tercih etti.

AYT sözel birincisi olan İstanbul Kabataş Erkek Lisesi mezunu Ahmet Berk Takır, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne yerleşirken, TYT birincisi Niğde-Bor Şehit Ramazan Konuş Fen Lisesi mezunu Harun Durak, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği bölümünü kazandı.

Yabancı Dil Testi'nde (YDT) İngilizce birincisi İzmir-Özel Buca Doğa Fen ve Teknoloji Lisesi mezunu Metin Furkan Amarat, İTÜ'nün yapay zeka ve veri mühendisliği bölümüne yerleşti. YDT Fransızca birincisi İstanbul-Galatasaray Üniversitesi Galatasaray Lisesi mezunu Emirhan Kılıç, Koç Üniversitesi Ekonomi bölümünü seçti.

YDT Rusça birincisi İzmir Özel Takev Anadolu Lisesi mezunu Bengisu Akbaba, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümüne yerleşirken, YDT Arapça birincisi Konya-Mustafa Büyükkaplan Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu Hüseyin Furkan Erdem ise 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat bölümünü kazandı.

yks-nedir_0ba4579ea394a11bdca3771320604797.jpg

YKS, Türkiye'de 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanan ve her yıl gerçekleştirilen bir ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınav sistemidir. Aşağıda verdiğiniz bilgilere dayanarak sınavın detaylarını özetleyebilirim:

Sınav Sistemi:

YKS, iki oturumdan oluşmaktadır: Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT). TYT, her adayın girmesi gereken zorunlu bir sınavdır ve genel yetenekleri, mantıksal düşünme, değerlendirme ve problem çözme becerilerini ölçer. AYT ise adayların istedikleri alanlara yönelik olarak tercih ettikleri derslerden oluşur.

TYT (Temel Yeterlilik Testi):

TYT, Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere dört bölümden oluşur. Her bölümden belirli sayıda soru yer alır ve süresi 165 dakikadır.

AYT (Alan Yeterlilik Testleri):

AYT, adayların istedikleri alanlara göre tercih ettikleri dersleri içerir. Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri alanlarında sorular yer alır. Süresi 180 dakikadır.

YDT (Yabancı Dil Testi):

YDT, adayların yabancı dil yeteneklerini ölçen bir testtir. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce veya Rusça dillerinden birini seçerek girilebilir.

Puan Türleri:

Adaylar farklı puan türlerine göre değerlendirilir. Bu puan türleri YKS Sayısal (YKS-SAY), YKS Eşit Ağırlık (YKS-EA), YKS Sözel (YKS-SÖZ) ve YKS Dil (YKS-DİL) olarak adlandırılır. Farklı üniversiteler ve bölümler farklı puan türlerini dikkate alarak öğrenci kabul eder.

Başvuru Süreci ve Ücretler:

Adaylar ÖSYM'nin belirlediği başvuru merkezlerinde veya ÖSYM AİS (Aday İşlemleri Sistemi) üzerinden sınav başvurusunu gerçekleştirirler. Başvurular tamamlandıktan sonra belirlenen ücreti ödeyerek sınav hakkını elde ederler. Sınav ücretleri yıllara göre farklılık gösterir.

Lütfen not edin ki, verdiğiniz bilgiler 2021 yılına kadar olan bilgileri içermektedir ve sonraki yıllardaki değişiklikleri kapsamamaktadır. Güncel ve en doğru bilgileri almak için ÖSYM'nin resmi kaynaklarını takip etmeniz önemlidir.

TDV kurban