Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yüksek Askeri Şura Erdoğan liderliğinde toplanıyor

Başkan Erdoğan liderliğinde, ağustos ayının ilk haftasında düzenlenecek olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) terfi ve atama kararları ele alınacak.
Yüksek Askeri Şura Erdoğan liderliğinde toplanıyor
30 Temmuz 2023 10:10:06
Başkan Erdoğan liderliğinde, ağustos ayının ilk haftasında düzenlenecek olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) terfi ve atama kararları ele alınacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilecek. Şura üyeleri arasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı olarak görevlendirilen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan katılacak.

Toplantıda YAŞ üyesi kabine üyelerinin büyük bir bölümü ilk kez yer alacak. Geleneksel olarak YAŞ çalışmalarının, üyelerin Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Anıtkabir'i ziyaretlerinin ardından başladığı biliniyor.

Toplantıda albayların terfileri, görev sürelerinin uzatılması işlemleri yanı sıra general ve amirallerin terfi ve atama dosyaları da ele alınacak. YAŞ çalışmalarının bir günde tamamlanması öngörülüyor ve Şura kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından uygulamaya konulacak.

asar-guler_a70c630ff60800e460d5610ba0427a21.jpg

Yeni Genelkurmay Başkanı belli olacak

YAŞ toplantısının gündeminde ayrıca, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler'in Milli Savunma Bakanı olmasının ardından boşalan Genelkurmay Başkanlığı görevine atanacak isim de yer alıyor. Bu göreve Orgeneral Musa Avsever ya da yeni bir isim atanması bekleniyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan'ın görev süreleri devam ediyor. Ancak bu görevlere atanacak yeni komutanlar belirlenebilir.

Bazı korgeneraller de bir üst rütbeye terfi edecek

YAŞ kararlarıyla birlikte bazı korgeneraller de bir üst rütbeye terfi edecek. Kara Kuvvetleri Komutanlığında 3. Ordu Komutanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, Ege Ordusu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı Korgeneral Sinan Yayla, Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürü Korgeneral İrfan Özsert, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral İsmail Güneykaya, terfi sırasında yer alacaklar.

YAŞ kararlar nedir?

YAŞ kararları, "Yüksek Askeri Şura" toplantısında alınan ve Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) askeri personel ile ilgili terfi, atama, emeklilik, görev süresi uzatımı gibi konuları içeren kararlardır. YAŞ, Türk Silahlı Kuvvetlerinin en üst düzeydeki karar organı olarak kabul edilir ve Cumhurbaşkanı başkanlığında gerçekleştirilir.

YAŞ toplantıları, her yıl düzenlenir ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılır. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve ilgili askeri komutanlar katılır. Bu toplantıda, askeri personelin terfi, atama ve emeklilik işlemleri gibi konular ele alınır.

YAŞ kararları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin personel politikalarını belirlemeye ve yüksek rütbeli subayların terfilerini, görev sürelerini ve diğer kariyer adımlarını belirlemeye yönelik önemli kararlardır. Kararlar, askeri personelin kariyer yolculuğunda büyük öneme sahip olduğu için dikkatle planlanır ve değerlendirilir. YAŞ kararları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin disiplinli ve etkili bir yapıda çalışmasını sağlamak için stratejik öneme sahiptir.