Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2436.05
BIST 100
9997.86
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yunanistan'da yangın söndürme uçağı düştü

25 Temmuz 2023 15:50:15
Orman yangınları ile mücadele eden Yunanistan'd,a başkent yakınlarındaki Karisto bölgesinde yangın söndürme çalışmalarına katılan uçak düştü.

Yunan basınında yer alan haberlere göre, yangın söndürme çalışmalarına katılan Canadair CL-215 tipi uçak, Karisto bölgesinde yer alan Platanistos köyü yakınlarında düştü.

Düşen uçağın İçinde iki pilotunun bulunduğu ve uçağın Yunanistan'a ait olduğu ifade edildi.

Bölgede arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığı belirtildi.

Canadair CL-215

Canadair CL-215, Kanadalı uçak üreticisi Canadair (şu anda Bombardier) tarafından tasarlanmış ve üretilmiş bir amfibiyen uçaktır. Bu tip uçaklar, yangın söndürme operasyonlarında özellikle su veya su bazlı karışımlarla yangınları söndürmek için kullanılır. CL-215, ilk olarak 1967 yılında hizmete girmiştir.

CL-215, amfibiyen özelliğine sahiptir, yani hem su üzerine inip kalkabilir hem de pistten havalandıktan sonra tekrar suya iniş yapabilir. Yangın söndürme operasyonları için kullanılan bu tip uçaklar, yangın bölgelerine su doldurarak hızlı bir şekilde müdahale edebilir ve suyu hedeflenen alana bırakabilirler.

Düşük hız ve manevra kabiliyeti, yangın söndürme işlemlerinde hassas bir şekilde çalışmalarına olanak tanır. Canadair CL-215 ve daha sonraki modelleri, yangın söndürme ekipleri tarafından dünya genelinde yangın mücadelesinde aktif olarak kullanılmaktadır.

Canadair CL-215'in daha sonraki modelleri, CL-215T ve CL-415, orijinal modelin geliştirilmiş versiyonlarıdır. Bu modeller, teknolojik ve performans açısından geliştirmeler yapılarak daha etkili yangın söndürme kapasitesine sahip hale getirilmiştir.

CL-215T modeli, orijinal CL-215'in motorlarının turboprop motorlarla değiştirilerek güçlendirilmiş versiyonudur. Turboprop motorlar, uçağın performansını artırırken daha yüksek hızlarda uçmasına ve daha fazla su kapasitesine sahip olmasına olanak tanır. Bu sayede yangın mücadelesinde daha verimli bir şekilde çalışabilir.

CL-415 modeli ise CL-215'in daha gelişmiş bir versiyonudur. Bu modelde de turboprop motorlar kullanılmaktadır. Ayrıca, su doldurma kapasitesi artırılmıştır ve uçağın su bırakma sistemleri daha gelişmiş hale getirilmiştir. CL-415, daha büyük su kapasitesi ve daha hızlı su doldurma süreleri sayesinde yangın söndürme operasyonlarında daha etkili bir performans sergiler.

Canadair CL-215 ve onun geliştirilmiş modelleri, dünya genelindeki yangın söndürme ekipleri tarafından güvenilir ve etkili bir şekilde kullanılmaya devam ediyor. Orman yangınları gibi büyük ve tehlikeli yangınlarla mücadelede önemli bir rol oynarlar ve yangınların hızla kontrol altına alınmasına yardımcı olurlar. Bu uçaklar, doğal afetlerin ve yangınların neden olduğu hasarı en aza indirme konusunda önemli bir araçtır ve acil durumlarda hayati önem taşır.

canadair-cl-215_876309feac36a6f92b944641c41b1f31.jpg

Orman yangınlarına müdahalede güçlük çekiliyor

Sıcak havaların etkisiye Yunanistan'ın farklı bölgelerinde orman yangınları meydana gelirken itfaiye ekipleri yoğun bir mücadele içine girdi. Geçtiğimiz günlerde meydana gelen orman yangınında,Alevlerin yerleşim yerlerine sıçramasıyla çok sayıda evin küle döndüğü Lutraki, Anavisos, Saronida bölgelerinde, ahırlardaki atlar da tırlarla güvenli bölgelere taşınmıştı.

Atina'ya yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Dervenohoria bölgesinde de yangına müdahale gece boyunca devam eden yangınlara ilişkin

Yetkililer, bölgede hakim olan kuvvetli rüzgarların etkisiyle yangının sürekli büyüdüğününe dikkat çekmişti.

Binlerce dönüm ormanlık alanın küle döndüğü Dervenohoria'da, yangının şu an kadar yerleşim birimlerini tehdit etmediği açıklanırken

Yunan İtfaiye Teşkilatı yetkilileri, 1 helikopter, 6 uçak, 140 itfaiye personeli ve 48 araçla yangına müdahale edildiğini aktarmıştı.