Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2389.78
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yurt dışındaki öğrencilerin burs miktarı artırıldı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yurt dışında lisans ve lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin bursları, ülke şartlarına göre değişen oranlarda artırıldı.
Yurt dışındaki öğrencilerin burs miktarı artırıldı
21 Eylül 2023 13:20:30
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yurt dışında lisans ve lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin bursları, ülke şartlarına göre değişen oranlarda artırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) burslusu olarak yurt dışında lisans ve lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin bursları, ülke şartlarına göre değişen oranlarda artırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı açıklamanın ardından MEB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "1416 Sayılı Kanun ve Buna Bağlı Yönetmelik Uyarınca Yurt Dışında Lisans ve Lisansüstü Öğrenim Gören Öğrencilere Yapılacak Ödemeler Hakkında Tebliğ," Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğde, yurt dışı burslarında artış yapılması ve tebliğin bazı maddelerinin yönetmelikle uyumlu hale getirilmesi için bir çalışma yapıldığı belirtiliyor. Yurt dışı bursları ile ilgili çeşitli düzenlemelerin yer aldığı tebliğ, özellikle 2013'ten sonra burs miktarlarında artış yapılmayan ülkelerdeki öğrencilere önemli bir artış getiriyor.

Burs miktarı ülkeden ülkeye değişiyor

İngiltere'deki bursiyerlere yüzde 27, ABD'deki bursiyerlere yüzde 26, Almanya'daki bursiyerlere yüzde 24 ve Fransa'daki bursiyerlere yüzde 16 oranında burs artışı sağlandı. Artışla birlikte öğrenciler, kırtasiye ödeneği ile birlikte aylık 2 bin 426 dolar (ABD), aylık 1646 sterlin (İngiltere), aylık 1993 avro (Almanya), aylık 1939 avro (Hollanda) alacaklar.

Ayrıca 55 ülkenin daha burs miktarlarında, ilgili ülkelerin enflasyon oranlarının altında kalmayacak şekilde artışlar sağlandı. Tebliğde ayrıca sağlık sigortası ödemeleri, eğitim öğretim yılına göre yapılacak şekilde düzenlendi.

Yeni tebliğde öğrencilere, yurt içi dil eğitimleri esnasında ödenen burslar da yaklaşık yüzde 48 oranında artırılarak 3 bin 100 liraya çıkarıldı. Aylıksız izinli olarak yurt dışına giden memurlara dönüşlerinde ödül bursu verilmesine ilişkin bir hüküm de tebliğe eklenmiş durumda.

Öğrencilerin seminer ve konferans katılımlarına ilişkin düzenlemeler de yeniden yapıldı. Tez konusuyla ilgili olması gereken katılımlara ek olarak, öğrenim alanıyla ilgili etkinliklere katılımlarına imkan tanındı.

Geri ödemelerle ilgili olarak da düzenlemeler getirilen tebliğe göre, masrafların geri ödemesi artık harcamanın yapıldığı tarihten başlayarak en geç 6 ay içinde talep edilebilecek. Bu düzenleme ile geri ödemelerin daha sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi amaçlanıyor.

burs_167096bd17cfccee158b5b1a7da242ff.jpg

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Bursu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Bursu, yurtdışında lisansüstü eğitim almak isteyen öğrencilere tam burslu eğitim fırsatı sunan bir programdır. Bu program sayesinde öğrenciler dünyanın önde gelen üniversitelerinde, kendi alanlarına uygun lisansüstü eğitim alma imkanına sahip olurlar.

MEB YLSY bursu başvuruları için bazı gereklilikler bulunmaktadır:

ALES Sınavı: Başvuru yapacak adayların Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonuçlarına sahip olmaları gerekmektedir. Adaylar ALES'ten 70 ve üzeri puan almış olmalıdır. ALES sınavı geçerlilik süresini geçirmemiş olmalıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olmak: Başvuru yapacak adaylar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır.

Lisans Mezuniyeti: Adaylar en az 4 yıllık bir üniversitede lisans eğitimini tamamlamış olmalıdır.

Lisans Mezuniyet Ortalaması: Lisans mezuniyet ortalaması 100 üzerinden en az 65 veya 4 üzerinden en az 2,5 olmalıdır.

Yaş Sınırlaması: Adaylar 31 yaşından gün almamış olmalıdır.

Sağlık Durumu: Adayların yurtdışında eğitim alabilme ve öğrenim sonrası Türkiye'nin herhangi bir yerinde çalışabilme sağlık koşullarına uygun olmaları gerekmektedir.

Askerlik Durumu: Erkek adaylar için askerlikle ilişkisi olmamalıdır.

MEB burs programı, yurtdışında lisansüstü eğitim almayı hedefleyen öğrencilere büyük bir destek sunmaktadır. Bu programı değerlendirmek isteyen adayların yukarıdaki gerekliliklere uygun olmaları önemlidir.