Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yüzdeki pütürlerin çaresi

Yüzdeki pütürler neden olur? Yüzdeki pütürler nasıl geçer? Bazen mevsimsel etkilerden bazen de stres kaynaklı olarak yüz pütür pütür olur. Böyle durumlar hem estetik açıdan rahatsız eder hem de huzursuzluk oluşturur. Peki yüzdeki pütürler nasıl geçer? Detaylar haberimizde...
Yüzdeki pütürlerin çaresi
21 Eylül 2020 05:00:00
Yüzdeki pütürler neden olur? Yüzdeki pütürler nasıl geçer? Bazen mevsimsel etkilerden bazen de stres kaynaklı olarak yüz pütür pütür olur. Böyle durumlar hem estetik açıdan rahatsız eder hem de huzursuzluk oluşturur. Peki yüzdeki pütürler nasıl geçer? Detaylar haberimizde...

Yüzdeki pütürler neden olur? Yüzdeki pütürler nasıl geçer? Bazen mevsimsel etkilerden bazen de stres kaynaklı olarak yüz pütür pütür olur. Böyle durumlar hem estetik açıdan rahatsız eder hem de huzursuzluk oluşturur. Peki yüzdeki pütürler nasıl geçer? Detaylar haberimizde...

Yüzdeki Pütürler Nasıl Geçer ve Neden Olur?

Çoğu kişinin dönemsel olarak yaşadığı bu durum geçicidir. Aniden beliren pütürler ile uzun süredir var olan sivilce benzeri pütürleri birbirine karıştırmamak gerekir. Yüzde çıkan pütürler yağ bezesi değildir. Çoğunlukla hassas ciltlerde aniden meydana gelir ve bir şeye tepki gösterdiği için oluşur. Yaklaşık on gün içinde yok olan pütürlerin oluşma sebebi birbirinden çok farklıdır.

Yüzdeki Pütürler Neden Olur?

Cildimiz özellikle de yüzümüz o kadar hassastır ki yaptığımız en ufak şeyden etkilenip kabarcıklar oluşarak tepki verebilir. Pütürcüklerin oluşma sebeplerinden ilki, ter ve toz gibi dış etkenlerin gözeneklere birikmesidir. Yaz aylarının gelmesiyle iyice açılan gözeneklere bu tür yabancı maddeler girerek pütürcük olarak kendini göstebilir.

Yüzde pütürcükler oluşmasının diğer bir sebebi ise yağlı cilt yapısına sahip olmak ve buna rağmen cilt temizliğine özen göstermemek yada hiç yapmamaktır. Yüz, günlük olarak temizlenmezse yağ ve kir birikir. Uzun vadede ölü deriler de beraberinde gelerek sivilce ve pütürlerin oluşmasına sebep olur. Dolayısıyla cildin temizlenmesi ve düzenli olarak peeling yapılması gerekir. Normal bir günde sabah ve akşam olmak üzere iki defa cildi temizlemek yeterli olacaktır. Yaz günleri yüz temizleme sıklığınızı arttırabilirsiniz fakat çok sık yapılan yüz temizliği ciltteki faydalı yağ tabakasını alır ve daha fazla yağ oluşumuna sebep olur. Bu nedenle günde iki defa köpük veya jelle temizlemek idealdir.

Üçüncü ihtimal ise kozmetik ürünlerinin içindeki bulunan boya, paraben vb. kimyasal maddelerdir. Cilt bu tür maddelere karşı tepki göstermiş olabilir.

Kullandığımız çoğu kozmetik ürünlerinin içinde cilde zarar veren bir çok madde bulunur özellikle ürünlerin daha uzun süre dayanması için kullanılan ve ucuz bir madde olan paraben uzun vadede cildin yaşlanmasına hatta kansere bile sebep olabilir. Bunun haricinde boyalar ve kullanılan diğer maddeler, pütürler de dahil olmak üzere bir çok yan etkiye sebebiyet verebiliyor. Bu yüzden ucuz ve kalitesiz markaları asla alıp kullanmayın hatta mümkünse kullanacağınız ürünün içerisindekiler kısmına göz atın ve ne olduğunu araştırın. İçerisinde zararlı maddeler bulunduran ürünleri satın almayın. Pütürcüklerin bu ihtimalden dolayı oluşup oluşmadığını anlamak için son zamanlarda kullandığınız ürünleri gözden geçirin.

Bunların haricinde dermaroller gibi deriye doğrudan uygulanan işlemler yan etki gösterebilir. Zararlı güneş ışınlarına maruz kalmak, hormonal bozukluklar ve fast food gibi ürünlerin çok sık tüketilmesi de bu tür sıkıntılara yol açar. Bu dönemlerde sağlıklı beslenerek yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durmak iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olabilir.

Yüzdeki Pütürler Nasıl Geçer?

Yüzdeki pütürler nasıl geçer? Yüzdeki pütürcüklerden kurtulmak için yapmanız gereken ilk şey cilt tipinizi öğrenmek olmalı, bu sayede cildinize uygun temizleyiciler ve nemlendirici alabilirsiniz. Özellikle yağlı ve karma cildiniz varsa düzenli bakım yapmak zorundasınız. Karma ciltler, bakımı en zor olan cilt tipidir. Yağlı bölgeler için ayrı kuru bölgeler için ayrı ürünler kullanmanız gerekir yada bunun yerine karma ciltler için üretilmiş ürünlerden satın alabilirsiniz. Cilt temizlemek için asla sert temizleyiciler kullanmamalı, cildi kurutmayan temizleyiciler seçmelisiniz. İçeriğindeki E vitamini ve Hydra IQ ile Nivea canlandırıcı yüz yıkama köpüğü karma ve yağlı ciltler için iyi bir seçenek olabilir.

Bu tür pütürcüklere daha çok yaz aylarında kendini gösterir. Eğer bu pütürlere yaz aylarında rastlamışsanız mutlaka yüzünüzü temiz tutmalı ve cildinize uygun bir temizleyici ile arındırmalısınız. Yüzünüzü kurulamak için kullandığınız havlunun temizliğine de dikkat etmelisiniz. Bunun sebebi havlu üzerinde bir çok bakteri bulunmasıdır. Uzun süre kullanılan ve temizlenmeyen havlularda bakteriler birikir yüzünüz temiz olsa bile havluyu kullandıktan sonra başladığınız noktaya geri dönersiniz. Mümkün olduğu taktirde kurulama işlemi için kağıt havlu kullanmak daha faydalı olacaktır. Cilt temizleme ve kurutma aşamasından sonra cildinize tipine uygun yağsız ve mümkünse UV ışınlarına karşı koruyucu bir nemlendirici kullanın. Öyle bir nemlendiriciyi nereden bulacağım diye düşünüyorsanız buradan günlük nemlendirici önerisine ulaşabilirsiniz.

Yıllar geçtikçe güneşin yaydığı zararları ışınlar cildinizin erken yaşlanmasına sebep olur hatta kışın bile rüzgar yanması dediğimiz olay güneşten kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla mevsim farkı olmadan dışarıya çıkmadan önce güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin. Dışarı çıkarken mutlaka 50 faktör hafif bir güneş kremi kullanın.

Bazen pütürcük ve sivilce gibi sorunlar çeşitli hastalıklardan da kaynaklanıyor olabilir. Eğer cildiniz gerçekten kötü bir hale gelmişse veya sık sık aynı sorunları yaşıyorsanız mutlaka bir doktora danışmalı ve tavsiye ettiği ürünleri düzenli olarak kullanmalısınız. Yüzdeki pütürler nasıl geçer ve ne zaman geçer diye kaygılanıyorsanız pütürlerin iyileşip kaybolması ortalama 10 günü bulabilir ve oynamadığınız taktirde hiç bir iz kalmaz. Eğer 20-30 günden uzun bir süredir geçmeyen pütürler varsa mutlaka bir cilt doktoruna danışmalı ve sebebini öğrenmelisiniz. Bu sayede cildinizde neden oluştuğunu ve tedavisini öğrenmiş olursunuz.

Cildi rahatlatmak için neler yapılmalı?

Pütürlü cilt acı verici olabilir aynı zamanda rahatsız edici bir gerginlik hissi de yaratır. Bir yastık hatta saç kılı bile canınızın yanmasına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda sık sık nemlendirici kullanın. Nemlendiricinizi kullanmadan önce bir kaç dakika buzdolabında bekletmek kısa süreli rahatlama sağlayabilir. Ayrıca buzla soğuk kompres yaparak da cildinizi rahatlatabilirsiniz. Bunun için küçük bir poşete buz koyun ve etrafını havluyla kapatarak acı hissettiğiniz bölgelere uygulayın. Bunu sık sık uygulamakta bir sakınca yok. Üstelik cildinizin sağlıklı olduğu bir zamanda buz küpünü yüz çevresinde gezdirmek yüzün şekillenmesine, gözeneklerin açılmasına, ve daha pürüzsüz bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur.

Pütürlü ciltler için maske önerileri

Yüzde çıkan kabarcıklar için hazır maskeler kullanabileceğiniz gibi doğal malzemelerle kendi maskenizi kendiniz hazırlayabilirsiniz.

Yüzdeki Pütürler Nasıl Geçer? Cildin hızlı iyileşmesini desteklemek için hazır Aloe Vera maskesi kullanabilirsiniz. Aloe vera bitkisinin içinde bulunan jel hasar görmüş hücrelerin onarımı sağlar dolayısıyla cilt lekesi, akne izleri ve yanıklarda oldukça etkilidir. Gratis mağazalarında bulabileceğiniz aloe vera maske önerisi için tıklayın. Hazır maskeleri birkaç dakika dondurucuda bekleterek kullanmak yanma gibi hislere iyi gelir ve kan akışını hızlandırır. Ayrıca doğal aloe vera bitkisini de kullanabilirsiniz. Ayrıca Beyaz kil maskesi ile cildinizdeki fazla yağı alabilirsiniz. Bee Beauty Beyaz kil maske önerisi için tıklayın.

Maske haricinde peeling yapmak ölü derilerin atılmasını sağlayarak kapalı gözenekleri açar ve sivilce oluşma ihtimalini azaltır. Haftada bir yada iki defa yapılması gereken peeling işlemini bu dönemde hassas halde bulunan cilde yapmayın. Pütürler iyileşme aşamasından sonra kaybolur ve deri kendini yenilemeye başlar işte bu aşamada peeling dediğimiz soyma işlemiyle derilerin yenilenmesine yardımcı olabilirsiniz. Peeling yapmak için çeşitli ürünlere para harcamanıza gerek yok. Herkesin evinde bulunacağı iki malzeme ile doğal bir peeling hazırlayabilirsiniz.

Doğal Pelling Tarifi için gerekli malzemeler:

*1 veya 2 tatlı kaşığı toz şeker *1 tatlı kaşığı bal

İki malzemeyi kuru bir kaba alarak karıştırın. Yüzünüzü temizleyin ve ıslak yüzünüze karışırımı ovalayarak sürün. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu peeling karışımını nazikçe bir şekilde uygulamaktır aksi taktirde içinde bulunan sert şeker taneleri cildinizi tahriş edebilir. Eğer hassas bir cildiniz varsa peeling yapma sıklığını azaltmalısınız. Sert granüllerle yapılan peeling hassas ciltleri daha kötü hale getirebilir. Bu yüzden olabildiği kadar ince tanecikli granüllerle peeling yapmalısınız. Bunun için en uygun malzemelerden biri de kahve telvesidir. İçerisindeki kahve cildin kirden arındırılmasını sağlar, tıkalı gözenekleri açar ve sivilce oluşumunu tetikleyen ölü hücreleri temizler. Ciltteki kırışıklıkları engeller ve cildin yenilenmesine yardımcı olur. Cilde pürüzsüz bir görünüm kazandırıp daha canlı görünmesini sağlar. Bunların dışında kan dolaşımını hızlandırır, cildi sıkılaştırır ve selülit azaltıcı etkisi vardır. Dolayısıyla sadece yüz için değil vücut içinde kullanılarak daha pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz.

Hassas ciltler için doğal peeling tarifi:

* 2 veya 3 çay kaşığı kahve telvesi (cilt tipinize göre oranı arttırıp azaltabilirsiniz. ) * 1 tatlı kaşığı bal

Kahve telvesi ve balı karıştırarak macun kıvamına getirin fazla bastırmadan masaj yapın ve 10 dakika bekleyin ardından ılık suyla durulayın. Bal cildi yumuşatırken kahve ölü derilerin atılmasına yardım eder.