Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2454.29
BIST 100
9889.63
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Zamanlamaya Dikkat

Davutoğlu, yaptığı açıklamada patlamanın zamanlamasına dikkat çekti.
Zamanlamaya Dikkat
11 May 2013 16:04:00
Davutoğlu, yaptığı açıklamada patlamanın zamanlamasına dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamaların zamanlamasının dikkat çekici olduğunu belirterek, "Bütün dünyada Suriye konusunda bir ivme, çözüm konusunda bir ivme oluştuğu bir dönemde ve bu ivme sonucunda Suriye halkının istek ve iradelerinin hayata yansıma işaretlerinin görüldüğü bir dönemde bunların olması bir tesadüf değil" dedi.

Almanya'ya resmi ziyarette bulunan Davutoğlu, Reyhanlı'da meydana gelen patlamalara ilişkin açıklamada bulundu.

Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Muammer Güler'in gerekli açıklamaları yaptığını, kendisinin de konuyu yakından takip ettiğini belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Böyle bir kritik geçiş sürecinde Suriye içindeki gelişmeler bağlamında, birçok provokasyon ve tahrik söz konusu olabilir. Önemli olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve vatandaşlarımızın huzuru ve istikrarı her şeyden önce gelir. Bu konuda bütün vatandaşlarımızı bu tür tahriklere karşı dikkatli olmaya davet ediyoruz. Tabii olay bütün boyutlarıyla derinlemesine incelenecektir."

Türkiye'nin güçlü bir emniyet altyapısına sahip, bu konuda birçok sınavdan geçmiş bir ülke olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Kim ne gerekçeyle olursa olsun dışardaki herhangi bir kaosu Türkiye'ye yansıtmak isterse bunun karşılığını görür" diye konuştu.

"Kimse Türkiye'nin gücünü test etmeye cüret etmemeli"

Bu tür provokasyonlara karşı dikkatli ve hazır olunması gerektiğini yineleyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Çözüm süreci bağlamında terör kayıplarının yaşanmadığı bir yaz, bir yıl geçiriyoruz. Muhtemeldir ki Türkiye'nin bu huzuruna sabote etmek isteyen çevreler çıkabilir. Suriye başta olmak üzere birçok konu istismar edilebilir. Ama hiçbir güç Türkiye'nin iç huzurunu bozmaya muktedir olamayacaktır."

Bütün güvenlik güçleriyle her türlü araştırmanın yapıldığını ve gerekli tedbirlerin alındığını ifade eden Davutoğlu "Hiç kimse Türkiye'nin gücünü, kudretini test etmeye cüret etmemelidir" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin kamu düzeninin hakim olduğu bir ülke olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Dikkat ederseniz bütün çabalara rağmen şu ana kadar birçok provokasyon, Akçakale'de de birçok yerde oldu ama hem Türkiye kamu düzenini korudu hem de bu tür olayların ülkemize sirayet etmesine izin vermedi. Bundan sonra da bu tedbirler artırılarak devam edecek. Bu konuda kimsenin bir tereddütü, şüphesi olmasın" diye konuştu.

"Türkiye kararlı politikasından vazgeçmez"

"Zamanlama dikkat çekicidir" diyen Davutoğlu, patlamaların tam Suriye'de geçiş süreciyle ilgili önemli kararların ve diplomatik temasların yoğunlaştığı bir dönemde yaşandığına işaret etti. Davutoğlu, kendisinin de son birkaç gün içinde önemli temaslarda bulunduğunu, Almanya'dan önce Ürdün'ü ziyaret ettiğini, Almanya'dan sonra da Suudi Arabistan ve BAE'ye geçerek temasları sürdüreceğini, sonrasında ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD'ye gideceklerini söyledi.

Davutoğlu, "Bütün dünyada Suriye konusunda bir ivme, çözüm konusunda bir ivme oluştuğu bir dönemde ve bu ivme sonucunda Suriye halkının istek ve iradelerinin hayata yansıma işaretlerinin görüldüğü bir dönemde bunların olması bir tesadüf değil" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin daha önce benzer deneyimler yaşadığını anımsatan Davutoğlu, "Türkiye bu tür tecrübelerden çok geçmiştir. Her türlü tedbiri alır, kararlı politikasından vazgeçmez. Bu konuda Türkiye'nin istikrarının herhangi bir şekilde hiçbir faktörden etkilenmesine de izin vermez" dedi.

Herkesi bu konuda özenli ve dikkatli davranmaya çağıran Davutoğlu, olayın bütün detaylarıyla inceleneceğini ve en açık şekilde aydınlığa kavuşturulacağını, sorumluların cezalandırılacağını belirtti.

İlçe merkezinde PTT binası ve Halk Bankası ortasında kalan bölümde meydana gelen patlamada bölgedeki 8 araç hurdaya döndü; çok sayıda bina da zarar gördü.

Ekipler enkaz altında kalanlara ulaşıyor. Yaralılar Reyhanlı, Kırıkhan ve çevre ilçelerle Hatay'daki hastanelere kaldırılıyor.

Bu arada bölgedeki ekipler patlamaların nedenine ilişkin ayrıntılı bir şekilde inceleme yapıyor.