Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2424.07
BIST 100
10202.66
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Zihniyet devrimi

"Şimdiye dek yapılan en kapsamlı reform" olarak öne çıkan Demokratikleşme Paketine iş dünyası ve aktivistlerden tam destek geldi.
Zihniyet devrimi
01 Ekim 2013 00:00:00
"Şimdiye dek yapılan en kapsamlı reform" olarak öne çıkan Demokratikleşme Paketine iş dünyası ve aktivistlerden tam destek geldi.

Buyurgan devletten, millet için hizmetkar devlet anlayışına geçildiğini ortaya koyan reform paketinin çok önemli bir adım olduğunun altını çizen eski Diyarbakır Milletvekili ve Fazilet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ömer Vehbi Hatipoğlu, "Kendi vatandaşı üzerinde baskı kurarak, özel hayatına müdahale eden devlet zihniyeti değişmiştir. Önemli olan asıl nokta da budur. Bu paketle birlikte Türkiye için yeni bir yol haritası çizilmiştir. Bu yolda emin adımlarla yürümeye devam edileceğini umuyoruz" dedi.

Hatipoğlu, "Kılık kıyafet konusundaki düzenleme çok önemli. İnsanların istediği gibi giyinebilmesi bir haktır. Öte yandan nefret suçlarıyla ilgili getirilen ceza artışı da yerinde bir değişiklik olacaktır. Bu sayede toplum kesimlerindeki kutuplaşmanın önüne geçilebilir" diye konuştu.

Paket, tarihi bir reform

Demokratikleşme paketinin tam demokrasiye geçişte ön açan bir özellik taşıdığına dikkat çeken Bingöl eski Milletvekili ve Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu üyesi Hüsamettin Korkutata, "Toplumda demokratik olgunluk geliştikçe, bu tip reformların devamı gelecektir. İl ve ilçelerin tarihi isimlerinin iade edilecek olmasını çok yerinde buluyorum. Ayrıca Nevşehir Üniversitesi'nin Hacı Bektaş-ı Veli olarak değiştirilmesini çok anlamlı ve olumlu buldum. Diğer taraftan siyasi partiler ve seçim sistemiyle ilgili değişiklikler, demokratikleşme adına en önemli adımlardan birisi olarak görülebilir" şeklinde konuştu.

Beklentiler karşılandı

Demokratik Üniversite Platformu Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, demokratikleşme paketinin beklentilerin büyük bir kısmını karşıladığını belirterek, "Pakette daha önce dile getirilen birçok noktada yenilik oldu. Bu aşamada yapılan reformlar Türkiye'ye yeni bir nefes aldıracak niteliktedir. Seçim sistemi ve seçim barajıyla ilgili yapılacak düzenleme çok yerinde oldu. Başörtüsü yasağının ortadan kaldırılacak olması, hak ve özgürlüklerin önünü açacaktır. Ben bu paketin devamının geleceğine inanıyorum. Şu aşamada olabilecek en kapsamlı reform sayılabilir" dedi.

Şimdi hareket zamanı

Güneydoğulu İş adamları Platformu Temsilcisi Siirtli İşadamı Mahmut Çelik: "Şimdi harekete geçme zamanı. Bu paketi yaşantımıza eklenmesini sağlayıp, sorunlarımızı çözmek için mücadele etmeliyiz. Hükümet risk alarak sorunlara çözüm üretmek gayesi içerisinde olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Gereksiz tartışmalarla kaybedecek zamanımız yok. Kalkınma adına işadamları da açıklanan pakete sahip çıkmalıdır. Tüm sorumluluğu AK Parti'nin sırtına yükleyerek boş sözler üretmek yerine icraata geçmeliyiz. Varsa paketin eksikleri süreç içerisinde elimizden geleni yapmalıyız" diye konuştu.