Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2411.69
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Kasım 2023

10. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali'nde Filistin vurgusu

İstanbulensis, Sultanbeyli Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen ve ülkemizin mümtaz şairleri dışında dünyanın dört yanından davet edilen şairleri Türkiye’nin kalbi İstanbul’da ağırlamayı benimseyen geleneksel şiir festivali. Program vesilesiyle İstanbulensis’in Sultanbeyli sınırlarındaki Aydos Ormanları'nda görülen bir tür çiçek olduğunu öğrendim. 1992 yılında ilçe olan Sultanbeyli’nin, şehrin ve ülkenin sınırlarını aşan festivale kendi bölgesinde yetişen bir çiçeğin adını vermesi oldukça zarif göründü bana. Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’in tevazuuyla tanışınca bu inceliğin yüksek bir bilince dayandığını idrak edebildim.

Bu sene 25-27 Ekim tarihleri arasında onuncusu icra edilen Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali Türk şairlerin yanında Filistin, Suriye, Bosna Hersek, Senegal, Tunus, İran, Ürdün, Moritanya ve Azerbaycan’dan gelen şairlerin katılımları ile gerçekleştirildi. Filistinli Şair Ghayath Almadhoun’un açılış şiirini okuduğu Atatürk Kültür Merkezi’nde Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin “tüm insanlığın harekete geçmesi gereken bir zamanda sözümüzü mısraların gücüne sığınarak söylemeyi hedeflerken İsrail bombardımanlarında şehir olan çoğu çocuk ve kadın binlerce Gazze’li kardeşimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Savaş suçunun dahi çok hafif kaldığı, insanlığa karşı suç teşkil eden ve Gazze halkına yönelik soykırıma varan, vicdanlara sığmayan bu saldırıların faili olan İsrail’i lanetliyorum.” sözleriyle katılımcıyı selamladı. Her türlü kitlesel kötülüğe karşı şiirin güçlü bir mesaj olacağını ve bilhassa Filistin davasına gönül vermiş bir ecdadın mensupları olarak yankılanacak her mısraın Filistinlilere umut vereceğini vurgulayan Keskin 10 ülkeden 25 şairin katılımıyla gerçekleşen programın barışın, aşkın ve kardeşliğin sesi olacağını da ifade etti. Çok sayıda katılımcının iştirak ettiği açılış programına İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Kaya, Sultanbeyli Kaymakamı Kemal Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ve siyasi partilerin il yöneticileri ile ilçe başkanları eşlik etti. Programın bu ilk şiir oturumunda Mürsel Sönmez, Muhammed B. Muhtar Eş-Şankiti, Müştehir Karakaya, Jamila Mejri, Ömer Erdem, Muhammed Mıgdady, Ethem Erdoğan, Abdulwahed Alwani, Tuba Kaplan, Suavi Kemal Yazgıç, Fatou Yelly Faye şiirlerine ses verdi.

İstanbulensis Şiir Festivali’nin 26 Ekim Perşembe sabahı başlayan ve 27 Ekim Cuma günü devam gösteren “Şairler Okullarda” etkinliğinde konuk şairler lise öğrencileriyle buluşturuldu. Sultanbeyli’nin sekiz lisesindeki öğretmen ve öğrenciler şairlere ev sahipliği yaptı. Bilgilendirme broşürüne bakıp da iki tam günü ihtiva eden programın saat farklılıklarını gördüğümde tüm şairlerin neden aynı saatte farklı okullarda olmadıklarını, ayrı ayrı vakitlere yerleştirildiğini düşünmüştüm. Cevabı, konuşmacı olarak gittiğim Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Belediye Başkanımız Hüseyin Keskin ve Kaymakamımız Kemal Şahin’in yaptığı teşekkür konuşmalarıyla idrak imkânına kavuştum. Hüseyin başkan Sultanbeyli’nin ağırladığı tüm şairlerin okul konuşmalarına iki gün boyunca iştirak etmiş. Kaymakamımız da pek çok okulda kendisine eşlik etmiş. Bir belediye başkanının şiir oturumları yanında bölgesindeki sekiz okula ayrı ayrı girmesi ve şairleri aynı dirilikle dinlemesi her birimizi çok etkiledi. Bu örnek davranışı program sonuna kadar kendi aramızda konuştuk, takdir ettik. Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne Sıddık Ertaş moderatörlüğünde Hüseyin Karaca ve Tunuslu şairimiz Jamila Mejri ile girdik. Sultanbeyli’nin projelerinde yer alan ve “edebiyatı ve kültürü ayaklarına getirdiklerini” söylediği gençlerle iletişim noktasında farkındalık uyandıran Sıddık Ertaş şairlere sırasıyla söz verirken dergi ve atölye çalışmalarından bahsetti. Konuşmasını yapan şairlere program sonunda gençler şiir yazma rutinlerini; şiirin bugününü, dününü ve yarınını, sanatın insanın kendini gerçekleştirmesindeki ehemmiyetini ve onun kişi için mi toplum için mi olduğunu, şiirin göreceli ve geliştirilebilir olup olmadığını, metnin şairden bağımsız olup olmadığını sordular. Okul sahnesine davet edilen Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ise onuncusu düzenlenen şiir programının en büyük amacının şairlerle gençleri buluşturmak olduğunu, bunu yaparken onların içlerindeki şair ruhları çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Kaymakam beyle birlikte amaçlarının bir genci daha iyi bir noktaya taşımak olduğunu vurgulayan Keskin, “Aydos Diriliş Nesli Okumaları”ndan bahsetti. Kaymakamımız Kemal Şahin ise bu çağa kadar geçtiği badireleri dillendirerek en güzel hizmetlerin ve en yüksek hizmet şuurunun içinde olduklarını belirtti. Gençlere geç olmadan bu faaliyetlere sıkı sıkı tutunmalarını tembihledi.

Büyük Gazze Mitinginden ötürü 27 Ekim Cuma akşamına alınan kapanış oturumunda yine çok sayıda katılımcı vardı. Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’ndeki kapanış programının açılış konuşmasını da belediye başkanımız yaptı. Atatürk Kültür Merkezi’ndeki açılıştan bahseden Hüseyin Keskin katil İsrail’in zulmüne karşı şairlerin Filistin şiirleri okuduklarını vurgulayarak net bir duruş sergilediklerini ifade etti. Devlet görünümlü bu yapının gerçekleştirdiği soykırımı “derdimiz var” sözleriyle haykıran başkanımız Büyük Gazze Mitinginde Türkiye’nin vereceği sesin önemli olduğunu belirterek davette bulundu. Bununla birlikte sahne önünde olmayan, görünmeyen yol arkadaşlarını minnetle yâd ederek Sıddık Ertaş, Ulaş Konuk ve Erhan İriş’in emeklerini dillendirdi. Program emekçilerine, okul müdürleri ve öğrencilerine, Sultanbeyli Kaymakamlığına teşekkür etti. Selamlama konuşmalarını gerçekleştirmek üzere sahneye çıkan Sultanbeyli Kaymakamı Kemal Şahin ise bu şiir festivalinin bir burukluk içinde geçtiğinin, Filistin’de yaşanan katliamın programa gölge düşürdüğünün altını çizdi. Sultanbeyli’nin çok genç olduğunu hatırlatan kaymakam bey festivallerle, dergilerle, atölyelerle yürütülen faaliyetlerin gençleri yetiştirmeye yönelik olduğunu ve artarak devam edeceğini söyledi. Festivalin bu son programında Resmiyye Sabır, Sümeyye Betül, Maryam Haıdarı, İhsan Deniz, Erol Yılmaz, Amina Sıljak Yesenkovic, Eda Fırat, Hüseyin Karaca, Hayrettin Taylan şiirlerine ses oldu.

İstanbulensis Şiir Festivali kırık ruhlarımıza bir gül muştusu düşürdü.