Dolar (USD)
32.30
Euro (EUR)
34.55
Gram Altın
2413.02
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Ekim 2023

​ Kudüs Üniversitesi Vakfı

Tüm dünyada İsrail’in Filistin halkına yönelik vahşetinin görüntülerini maalesef film gibi seyrediyoruz. Milletimizin bu konudaki hassasiyetini biliyor ve takdir ediyoruz ama olanlara engel olamamak kahrediyor bizleri. Sivil toplum kurumlarımızın bu mevzuda attıkları adımları da umut ışığı olarak görmek gerekir.

Manzara ortada. İsrail vuruyor, dünya seyrediyor. Yapılacak çok şey olmasına rağmen bir iki cılız ses ve yapılan dualardan başka bir şey görmediğimizden kahroluyoruz. Terör devletini engelleyecek mercilerden ABD’nin başındakiler de tersine desteklerini faş ederek bu zulme çanak tutmaya devam ediyor.

Ülkemizin bu konuda tavrının nettir. İsrail’in bebek katilliğini yüzlerine vuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı unutmayalım. 2012 senesinde kendisine Filistin’de bulunan ilk ve tek İslami üniversite olan Kudüs Üniversitesi’nin “İnsan ve Toplum Bilimleri Fahri Doktora” unvanı verilen toplantıda “…Türk halkı için Kudüs bir hoşgörü, barış ve kardeşlik şehridir. Bu kutsal şehirde Filistinli kardeşlerinin ne zaman canı yansa, halkımızın da bilesiniz ki, canı yanmıştır. Bu dün de böyle olmuştur, bugün de böyledir..” demişti.

Hafta sonu davete icabet ederek kuruluşu geçtiğimiz aylarda tamamlanan Kudüs ÜniversitesiVakfı’nın hizmet binası açılışına katılım sağlamadım bizzat orada bulundum. Hamamönü semtinde Ankara mimarisinin güzel örneğini taşıyan binayı kimse gelmeden dolaştıktan sonra ilk bilgilendirmemi oturduğum sandalye üzerine bırakılan kitapçığa göz atıp yaptım.

Açılışa gelenler arasında Ak Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Mücahit Yanılmaz, Refah-Yol Hükümetinde Başbakanlık Beyaz Masa sorumlusu Ziya Badur, Ankara’da Filistin ve Gazze üzerine nerede bir etkinlik varsa altında muhakkak imzası olan ve eylemlerde aktif olarak yer alan Mustafa Kır ile Diyanet İşleri Başkanlığı Fetva Kurulu üyeliğinden emekli ilahiyatçı-yazar İbrahim Ural, Memur-Sen Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Balâ Belediye Başkanı Ahmet Buran ve Kalecik Belediye Başkanı Dr. Duhan Kalkan gibi aşina çehrelerle ayaküstü görüşmemiz oldu. Vakıf kurucu başkanı M. Yasir Yanılmaz’ın tanıtım filminde yaptığı konuşması ile üniversitenin bugünkü durumu ile ilgili sorularımıza cevap bulurken Nuri Pakdil ve Mehmet Akif İnan’ı Kudüs mısralarıyla terennüm edip hatırladık.

Kudüs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Imad Abu Kishek’in yaptıkları faaliyetleri anlatırken çektikleri sıkıntıları sıralayıp Türkiye’de kurulan vakfın çözüm odaklı olduğuna vurgusunun ardından Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa söz aldı. Büyükelçi, Filistinliler olarak yüz yıldır bu zulmü çektiklerini, İsrail’in yaptığı zulmü dünyanın gördüğünü, ailelerin yok edildiğini hiçbir zaman unutmayacağız derken unutmayacakları bir başka şeyin ise yanlarında olanları unutmayacaklarını ifade ederek Türkiye devletini ve Türk halkının desteğini unutmayacaklarını söyledikten sonra kendilerini sırtlarından bıçaklayanları, ihanet edenleri affetmeyeceklerini belirtti.

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse selamlama konuşmasının ardından kürsüye teşrif eden 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, geçmiş ve gelecek arasında bağ kurdu. Arınç, bu günlerde Kudüs özelinde Filistin ve Gazze’de yaşananların analizi yaptıktan sonra Filistin halkının bir ve beraber olmaları gerektiğini iç siyasetimizden ve devlet aklımızdan bahsederek vererek tarihi süreçten canlı misaller verdi.

Kudüs toparlaklarında yerleşik üniversitenin; Kudüs’te, Türkiye’de ve uluslararası platformlarda desteklenmesi için kurulan vakfın hedefleri arasında Filistin ve Türkiye’de yapılacak ortak projelerin olduğunu duyunca heyecanlandım. İnşallah gayelerine yönelik faaliyetler içinde olurlar. Kudüs Üniversitesi’nde şu anda 12.000 civarında okuyan öğrencilerin eğitim-öğretim ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü yardıma açık oldukları beyan eden vakfın Filistin’in ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına da katkıda bulunacağı inanıyorum.

Ne diyelim?

Hiç fark etmez vakıf hizmetinde mütevelli veya gönüllü çalışma yapanların Allah yollarını açık etsin ve’s-selam.