Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Kasım 2022

Sazımızın Yıldızları

Bizden başka milletlerde ‘Türkü çığırma’ diye bir şey var mıdır bilemiyorum. Türkü sevdamızda Nida ve Neriman Altındağ Tüfekçi, Nezahat Bayram, Muazzez Türüng, Yıldıray Çınar, Neşet Ertaş, Musa Eroğlu, Nuri Sesigüzel, Bedia Akartürk, Özay Gönlüm, Belkıs Akkale, Burhan Çaçan, Nuray Hafiftaş, İzzet Altınmeşe, Sabahat Akkiraz, Emel Taşçıoğlu, Orhan Hakalmaz ve Gülşen Kutlu gibi isimler aklımda kalanlar.

TBMM de Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü 17 Kasım 2022 akşamı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın tarihî salonunda konserdeydik. Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosuna Cura Bağlama, Bağlama, Divan Bağlama, Tar, Kânun, Ut, Bas, Kaval, Mey, Zurna, Klarnet, Kabak Kemane, Karadeniz Kemençesi, Viyolonsel, Bendir, Tef, Asma Davul’a ilave olarak klavye, gitarın da eklendiğini bu vesileyle görmüş olduk.

Türk halk musikimizin seçkin örnekleriyle programa çıkan koronun şefi Necmi Kıran kibarlığı ile seyircinin takdirini kazanırken koroyu ahenkle yönetmekteki maharetini gözler önüne serdi. Anadolu müziğinin, kültürel işleyişte, başta yer alması gereken zengin kaynaklarımızdan biri olduğunu vurgulayan koronun seslendirdiği Yozgat Sürmelisi duygu yoğunluğumuza artırırken Mozart’ın Türk Marşı ile tüylerimizin ayağa kaldırdıktan sonra sahneyi bağlamanın üstatlarından Ahmet Koç’a alkışlar eşliğinde bıraktılar.

Bağlamayı konuşturan sanatçımızı ilk defa seyrettim. İstanbul’da birçok sanatçıya aranjörlük yaptığını da öğrenirken özellikle son günlerde sıklıkla bahsedilen Ahmet Kaya’nın çalışmalarındaki gayretini kendisinden duyduk. Onun ezgilerden örneklerle salonu hareketlendiren Ahmet Koç’un film müzikleri konusunda deneyimli bir bağlama virtüözü seyretmiş olduk.

Türkülerimizi telefonlara kayıt eden seyircilerin alkışlarıyla konser devam ederken sahneye bağlama sanatçısı Çetin Akdeniz girdiğinde alkışlardaki artış dikkatimi çekti. İri cüssesinin tersine nezaketi ve yaptığı espriler ile sahnede devleşen Akdeniz’i de ilk defa seyrettim. Film müziklerinde özellikle Cahit Berkay’dan seçmeleri ile Kemal Sunal ve Tarık Akan’ın film müziklerinden örneklerle geceye damgasını vurdu. 1975 senesinde Eurovizyon Şarkı Yarışması’nda Semiha Yankı’nın söylediği ‘Seninle Bir Dakika’ yı bağlamadan dinlerken salonun ‘Haydar, Haydar!’ seslerine duyarsız kalamadı ve Ali Ekber Çiçek’le sevdiğimiz türkü ile konserini sonlandırdı.

Tekrar sahneye adım atan Ahmet Koç “Birlikte bir şeyler yapın” dediniz diyerek Çetin Akdeniz’e bağlamasının tellerini bırakıp sazın sap kısmında notalara bastığında salon alkıştan yıkılıyordu.

Konser sonunda Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Enver Merallı’nın sanatçılara berat takdiminde fırsatını bulup “Ankaralı dinleyicilerden övgüyle söz ettiniz ama konserde Ankara yoktu” sitemkâr ifademe Ahmet Koç “Çağırsınlar bir daha gelir, Ankara türküleri söyleriz” cevabı hoştu.

Umarım koronun bundan sonraki konserlerine Güzel Sanatların diğer Genel Müdür Yardımcısı Erkan Tarhan duyarsız kalmaz. Biz de davete icabet ederiz.

Ne diyelim? “Emeği geçenleri tebrik ediyoruz”