Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2377.81
BIST 100
10227.03
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Ocak 2024

"Tüm İnsanların Peygamberi"yle Asr-ı Saadet'te yolculuk

Mekke’nin fetih günüydü...

Bir müşrik Resûlullah’ın (s.a.v.) yanına yaklaştı. Allah’ın Elçisi’nin heybeti karşısında korku ve heyecandan titriyordu. Resûlullah müşrikin hâlini görünce, “Sâkin ol!.. Ben bir kral veya hükümdar değilim. Kurutulmuş et, kuru ekmek yiyen Kureyşli bir kadının oğluyum!..” diyerek mukabelede bulundu.

Şehirlerin anası Mekke’de seferin zafere dönüştüğü, fethin müyesser olduğu kutlu bir günde Hz. Muhammed’i böyle davranmaya, böyle konuşmaya sevk eden neydi?.. “İnsan olarak seninle benim aramdaki ‘fark’ sadece Peygamber olmamdır”ı hatırlatmaktı. Bir hakikat bundan daha güzel nasıl anlatılabilir ki...

Hz. Muhammed rahmet peygamberidir. Müslümanların, İslâm tarihi boyunca, tüm yaratılmışlara gösterdikleri şefkat ve merhamette Allah’ın elçisinin örnekliği vardır. On dört asır evvel dünya, O’nunla daha yaşanır bir yer olmuş ve O’nun hayatı örnek alındığı nispette yaşanılır bir yer olacaktır.

Çünkü O, çok affediciydi...

Çünkü O, eşsiz tevazuu sahibiydi...

Çünkü O, çok şefkatliydi...

Çünkü O, tüm insanların en cömerdiydi...

Çünkü O, merhametlilerin en merhametlisi yüce Allah’ın Resûlüydü...

Allah Resûlü beşer özelliklerini haiz bir insan olması hasebiyle bir eştir, bir babadır, bir komşudur, bir komutandır, bir liderdir, hâsılı bir insanın kendi hayatının pek çok safhasında benzerlik kurabileceği eşsiz öneklikler taşıyan bir beşerdir. Bunlar sebebiyle günümüz insanının Hz. Peygamberi tanıması ve anlaması konusunda takip edilmesi gereken en önemli adımlardan biri onun insanî-beşerî yönünün öne çıkarılarak takdim edilmesidir.

Beyan Yayınları bu anlamda editörlüğünü Prof. Dr. Adem Apak’ın yaptığı “Tüm İnsanların Peygamberi” projesi ile Hz. Muhammed’in çocuklarla, gençlerle, yaşlılarla, kadınlarla, devlet görevlileriyle, varlıklılarla, yoksullarla, yakınlarla, gayri müslim ve engellilerle ilişkilerine yer vererek okura aktarmaya gayret etmiş. Seri halinde yayımlanan ve 10 kitaptan oluşan “Tüm İnsanların Peygamberi” isimli esere, Prof. Dr. Vejdi Bilgin, Prof. Dr. Adem Apak, Doç. Dr. Feyza Betül Köse, Prof. Dr. Adnan Demircan, Doç. Dr. Yılmaz Çelik, Prof. Dr. Şaban Öz, Doç. Dr. Ömer Sabuncu, Prof. Dr. Saffet Sancaklı, Prof. Dr. Cahid Kara ve Doç. Dr. Cuma Karan Asr-ı Saadet”ten derledikleri örnekleri okuyucuların istifadesine sunmuş.

O’nun, “Ben, ancak güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim” ifadesinde tebarüz eden hikmetleri anlamak, Siyer-i Nebi’sini örnek almak, Şemâil-i Şerif’indeki güzelliklerde hayat bulan kutup yıldızlarından olmak için “oku”mak gerek.

Salât ve selâm olsun sana ey tüm insanların Peygamberi.