Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2400.73
BIST 100
10182.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Eylül 2018

‘1 Milyon İnsan, 1 Milyon Fikir’

Mesleki Çalışma Seminerleri 3 Eylül Pazartesi günü Sayın Bakan Prof. Dr. Ziya Selçuk’un TRT-Okul üzerinden öğretmenlere yaptığı hitap ile başladı. Çok coşkulu, heyecanlı, geleceğe yönelik öğretmenlerde büyük bir umut uyandıran ve önemli mesajları kendi içerisinde barındıran bir konuşmaydı.

Sayın Bakanın bu konuşmasından sonra Mesleki Çalışma Seminer Programını inceledim. Hatta önceki dönemlere ait seminer programlarına da göz attım. Tıpkı bir insanın gelişim ve gelişim dönemi gibi, her dönem farklı ve yeni bir uygulama ile sürekli gelişip, eğitim sistemine büyük bir katkı sunmakta çalışılmış. Bu anlamda böyle bir çalışmayı organize eden başta Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğüne ve Bakanlık üst düzey yetkililerine gerçekten teşekkür edilmesi gerekiyor. İçeriği dolu dolu bir program ile öğretmenlerin Eylül dönemi seminer çalışmalarında olabildiğince istifade etmeleri ve yıl içerisindeki meslek hayatlarını kolaylaştırıcı faaliyetlerde bulunulmasına yönelik güzel uygulamaları öğretmenlerin hizmetine sunmaları önemli bir çalışma. Emek verilmiş, ter akıtılmış, çalışılmış bir programı görünce gelecek adına büyük bir umut uyanıyor insanda. Söz gelimi bugünlerde uygulanmakta olan Mesleki Seminer Çalışma Programında gözüme en çok ilişen ve Sayın Bakanımız Ziya Selçuk’un da 3 Eylül Pazartesi günü öğretmenlere TRT-Okul kanalı üzerinden yaptığı hitapta da dile getirdiği “Bir milyon insan bir milyon fikir” projesi.

Bu proje bile kendi başına eğitim sistemine çok ciddi katkılar sunacak bir çalışma. 1 milyona yakın öğretmen kitlesini teker teker dinleyip, görüşlerini alıp, değerlendirmek büyük bir ekip işi gerçekten. Aynı zamanda bu topa girip, böyle bir çalışmayı başlatmak da büyük bir cesaret ister. Düşünebiliyor musunuz, 1 milyon kişiden gelecek 1 milyon fikri dinleyip değerlendireceksiniz. Tabii bu çalışma aynı zamanda Bakanlığın ne kadar profesyonel ve bir ekip ruhuyla çalıştığının göstergesi.

Öğretmenler sürekli bakanlığı eleştirir; “Bizim görüşlerimizi ciddiye almıyorlar, görüşlerimize yer vermiyorlar, muhatap kabul edilmiyoruz” diye eleştirirlerdi. Bu açıdan, “1 milyon insan 1 milyon fikir” projesi önemli bir çalışma olup eğitim sistemine katkı sunacak muhteşem fikirler ortaya çıkacaktır. Bu proje çerçevesinde okul idareleri kendi okullarında çalışan öğretmenlere Bakanlığın hazırladığı “Sizce Bakanlığımızın yeni dönemde eğitimle ilgili olarak odaklanması gereken en temel üç sorun nedir? Birkaç cümle ile gerekçelendiriniz:

a) Yapısal Sorunlar

b) Mesleki Sorunlar

c) Eğitim Kalitesine Yönelik Sorunlar” sorulara öğretmenler yanıt verecek.

Bir diğer soru ise şu: “Bakanlığımızın yürüttüğü faaliyetler içerisinde en başarılı bulduğunuz üç temel uygulama nedir? Birkaç cümle ile gerekçelendiriniz.

a) Yapısal Uygulamalar

b) Mesleki Uygulamalar

c) Eğitim Kalitesine Yönelik Uygulamalar”

Önemli bulduğum diğer iki soru da şu: “Sizce okulunuzda acil çözüm bekleyen üç temel sorun nedir? Birkaç cümle ile gerekçelendiriniz”, “Türkiye’de eğitim öğretimin kalitesini arttırmak için üç temel çözüm öneriniz nedir? Birkaç cümle ile gerekçelendiriniz.”

Seminerlere katılacak öğretmenlerin verecekleri cevaplar okul idaresi tarafından bir rapor haline getirilip ilçe milli eğitim müdürlüklerin AR-GE birimine gönderecekler. İlçe müdürlükleri ise okullardan gelen raporları analize tabi tutarak İl müdürlüğüne, il müdürlüğü de ilçelerden gelen raporları birleştirip Bakanlığa iletecek. Dolayısıyla 1 milyon öğretmenden ortaya çıkacak 1 milyon fikir bakanlığa ulaşmış olacak.

Ayrıca bakanlık, öğretmenlere izlemesi için önemli temaları işleyen örnek film listesi ve örnek kitap listesi de Mesleki Çalışma Seminerinin içeriğinde paylaşmış durumda. Bakanlık örnek film listesi ile örnek kitap listesini daha önceki yıllarda da paylaşmaktaydı. Fakat bu sene zenginleştirip seminer programına ekledi. Her yıl yeni uygulamalar öğretmenlere güzel seminer programları hazırlanmakta.

Bu seminerlerin belki de en temel noktası, “birlikte çalışma ruhunu” pekiştirmek, demokratik okul iklimi oluşturmak ve okullarda ekip ruhunu oluşturmaktır. Bu ekibin lideri ve tabii üyesi de okul idareleridir.

Bu programlar il müdürlükleri ve hatta okullar tarafından zenginleştirilebilecek ve okulun ihtiyaçları çerçevesinde revize edilebilecek biçimde çerçeve olarak hazırlanmakta, yerel ihtiyaçların da göz ardı edilmemesi sağlanmaktadır.

Seminerler başladı. Tüm öğretmenlere hayırlı olsun.