Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.57
Gram Altın
2381.67
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Nisan 2024

​1 Nisan şakası değil, gerçek

34 siyasi partinin adayının yarıştığı Mahalli İdareler Genel Seçimleri için Türkiye genelinde 206 binden fazla sandık kuruldu. 1 milyon 32 bin 610 gencin ilk kez oy kullandığı seçimde, kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin yüzde 78,11’i, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart'ta sandığa gitti. Seçimde 81 ilde, 30 büyükşehir 51 il, 922 ilçe ve 397 belde belediye başkanı ile (32 bin 238 mahalle ve 18 bin 257 köyde) 50 bin 336 muhtarla birlikte il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri belirlendi.

Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre; CHP 17 milyon 345 bin 876 oy ve yüzde 37,74 oy oranı ile 47 yıl aradan sonra Türkiye’nin birinci partisi oldu.

21 yıldır girdiği bütün seçimlerde başarı gösteren AK Parti ise yüzde 35,49 oy oranı ile ilk defa ikinci parti oldu.

Bununla birlikte eski AK Partilileri kadrosuna katan Yeniden Refah Partisi (YRP) aldığı oy oranı ile seçimin en büyük sürprizini yaparak Türkiye genelinde 2 milyon 845 bin 553 oy ve yüzde 6,19 oranı ile üçüncü parti oldu. Bu sonuçlara göre; Mehmet Kasım Gülpınar’la Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığını, Kazım Arslan’la Yozgat Belediye Başkanlığı'nı kazanırken, diğer yandan 38 ilçe belediyesini de saflarına kattı.

*

Partilerin Türkiye genelinde aldığı oy oranlarına bakıldığında, Cumhuriyet Halk Partisi, yüzde 37.7, AK Parti yüzde 35.5, Yeniden Refah Partisi yüze 6.2, Milliyetçi Hareket Partisi yüzde 5, İYİ Parti ise yüzde 3.8 oy aldı. CHP 17 milyonun, AK Parti ise 16 milyonun üzerinde oy aldı. CHP, 14'ü büyükşehir 35 belediye kazandı. AK Parti, 12’si büyükşehir olmak üzere 24 ilde seçim yarışını önde kapattı. MHP 8 ilde, DEM Parti 3’ü büyükşehir 10 ilde, İYİ Parti ise 1 ilde seçimi kazandı.

Hayırlı, uğurlu olsun.

*

NİHAYET DANANIN KUYRUĞU KOPTU!..

Türkiye genelinde seçim tablosu bu minvalde iken biz İstanbul’daki demokrasi yarışına katılanların geçirdikleri sürece biraz değinelim...

15 milyon 655 bin 924 kişinin yaşadığı (turistleri ve geçici koruma altındaki sığınmacılar hariç) mega kentte; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın (22’si partili, 27’si bağımsız toplam 49 aday İBB için yarıştı) yanı sıra 39 ilçe belediye başkanı, belediye meclis üyeleri ile 964 mahalle muhtarlarının belirlendiği 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde 11 milyon 314 bin 534 seçmenin yüzde 78,11’i kurulan 33 bin 228 sandığa giderek oyunu kullandı.

83 gün boyunca bütün Türkiye’nin “İstanbul'u kim alır; İmamoğlu mu Kurum mu?..” sorusunun cevabı İstanbullular tarafından Pazar günü sandığa gidilerek verildi. Deyim yerindeyse uzun bir maratondan ardından dananın kuyruğu nihayet koptu!..

POPÜLİZM KOKAN VAATLER HAVADA UÇUŞTU...

Her ne kadar seçimde 49 aday yarışsa da, aylarca süren propaganda döneminde çekişme mevcut CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Cumhur İttifakı’nın adayı İstanbul Milletvekili Murat Kurum arasında geçti.

Adaylar eteğindeki taşları büyük bir strateji sergileyerek rakibini mat etmeye çalıştı... Seçmeni konsolide etmek için popülizmin daniskasıyla birlikte tezviratlar, vaatler havada uçuştu... Bunların içinde akla ziyan olanı da vardı, “Halka hizmet, Hakka hizmettir”i kapsayanı da...

Şüphesiz ki bu sürecin başat aktörü dar gelirlilerin temel yaşamlarını zora sokan mega enflasyon, olası deprem ve İstanbulluların ömrünü tüketen ulaşım kriziydi... Mesele ulaşım olunca; “siz şu kadar METRO yaptınız, biz bu kadar METRO yaptık” tartışma ve propagandaları sürerken İstanbullular yollarda çile çekmeye devam etti. Hele bir 8 adımda 8 kilometrelik METRO hattı polemiği vardı ki sormayın... Trafik çilesini bitirmedikten sonra ha 8, ha 18 kilometre yapılmış ne fark eder...

İMAMOĞLU VERDİĞİ SÖZLERİ HATIRLAYAMADI!..

Mevcut İBB Başkanı neredeyse geçen seçimin kulaklara ve gönüllere hoş gelen “Her Şey Güzel Olacak” mottosunu kullanmazken, bu seçimde medyada ve meydanlarda övünerek “İstanbul’a Hizmette Tam Yol İleri” rüzgârı estirdi.

Halkı “İsrafı Bitirdik, Hizmeti Getirdik” sloganıyla, mülteci problemiyle, enflasyonla, yoksulluk edebiyatıyla galeyana getirip israfın daniskasını yaptı... 2023 yılında İBB’nin kasasından muhtelif konser, etkinlik ve reklama 3 milyar 70 milyon harcadığı ortaya çıktı... Üstüne üstlük “para sayma” soruşturması da cabası... Bir tarafta israfın daniskası, diğer tarafta yolsuzluğun belgesi... Öteki taraftan ise DEM’lenmek için icat edilen “kent uzlaşısı”yla “kirli ittifak” daha da derinleşti...

İstanbul'u kim alır; İmamoğlu mu Kurum mu?..” tartışmalarının gündemi yorduğu demokrasi yarışı iki aday arasında geçti. Sokaklara, caddelere, meydanlara asılan hiçbir masraftan kaçınılmamış janjanlı afişlerde sloganlar birbirine karıştı.

İmamoğlu, “Particilik yapma, pireye kızıp yorgan yakma zamanı değil” diye seçmenini konsolide etme çalışırken... Bazen de “Her Şey Güzel Olacak” diyerek İBB koltuğuna otururken verdiği vaatleri “hatırlamıyorum” pişkinliğiyle kulağının üzerine yatma pozisyonuna geçerek kamuoyunu dumura uğrattı. Mitinglerde 5 yıl öncesine vurgu yaparak; “70 milyon Euro borç bıraktınız... 10 metro hattı inşaatı devraldık... 5 yılda tam 65 kilometre metro bitirdik... 62 tane metro durağı açtık...” güzellemesi yapan İmamoğlu’na vatandaş meydanlarda, “Rakamlarla konuşmak güzel, icraat nerede efendi icraat!.. Ses var, görüntü yok!.. Hiç senin bindiğin Metro, Metrobüs, İETT otobüsü, tramvay arızalandı mı?.. Arıza neyse cayır cayır yandı mı?.. Eskortlar eşliğinde makam aracınla yolculuk yapan biri olarak nereden bileceksin... Ayıp, ayıp!..” diyerek tepki gösterdi...

TAM YOL İLERİ!..

Günün sonunda; her fırsatta kolları sıvayıp İBB Başkanlığı koltuğuyla yetinmeyip “6’lı Masa”nın “Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı” olmak için İstanbul’u dertleriyle baş başa bırakıp Türkiye’yi arşınlayan... “Saraçhane İttifakı”nda ayrılmaz ikili olacaklarının pozunu verdiği Meral ablasına İP’e un serdiren... “Baba-oğul” kavgasında genel başkanını kaptanlık köşkünden indiren... Kibirlilikte, nobranlıkta, aç gözlülükte level atlayan... “Her Şey Güzel Olacak” mottosunun dayanılmaz cazibesiyle birlikte “mağdurum” edebiyatıyla koltuğa oturan İmamoğlu, kullanılan 8 milyon 964 bin 977 oyun 4 milyon 432 bin 691’ini alarak yüzde 51,14’le ikinci kez İBB Başkanı oldu.

DEM’lene DEM’lene “Her Şey Güzel Olacak”la başlayan, “İstanbul’a Hizmette Tam Yol İleri” ile devam eden şarkı daha gür sesle dillendirilmeye başlandı!.. Kaptanlık hayali kuran İmamoğlu bütün fırtınalara rağmen yeni bir yolculuğa çıkmak için gemiyi rıhtıma sağ selam yanaştırdı!.. Dün iktidarı cezalandırarak koltuğu İmamoğlu’na devreden vatandaş, 5 yılın ardından sandıkta bir kez daha “Tam Yol İleri” dedi.

*

KURUM BÜYÜK GAYRET GÖSTERDİ...

Yeniden İstanbul” mottosuyla yola çıkan Cumhur İttifakı’nın adayı İstanbul Milletvekili Murat Kurum’un her ne kadar teşkilatçılık değil, bürokratik yönü ağır bassa da İstanbul’u arşınladıkça halka tepeden bakarak değil, onların dertleriyle sevinçleriyle hemhâl olarak kendini sevdirdi... “Kimseyi ötekileştirmeyeceğiz” diyerek “94 Ruhu”nun kodlarını yeniden oluşturarak, sahada herkesi bağrına bastı...

5 yıllık “Fetret Devri”ni İstanbul’a revâ gören zihniyetin aksine, açıkladığı yüzlerce projenin içinde bulunduğu “acil eylem planı”yla İstanbul’un bir saniye bile vakit kaybedilmeye tahammülünün olmadığına dair iradesini ortaya koydu.

Kurum, “biz tatil yapmaya değil, projelerimizi hayata geçirmeye; biz verdiğimiz sözleri hatırlamamaya değil, geçmişte olduğu gibi verdiğimiz sözleri tutarak insanlarımızın gönlünde taht kurmaya talibiz...” ifadeleriyle İstanbulluların Murad’ı olduğunu vaatleriyle, projeleriyle, vizyonuyla anlatmaya çalıştı...

İmamoğlu, “verdiği sözleri hatırlamamakla” gündemi sallarken, Kurum, “biz sözümüzün eriyiz” özgüveniyle takdir topladı...

Günler rüzgâr gibi geçti...

Ve nihayet 31 Mart sabahı insanların önüne konan sandıktan günün sonunda İmamoğlu’na “İstanbul’a Hizmette Tam Yol İleri” denirken, Cumhur İttifakı’nın İBB adayı Murat Kurum’a (3 milyon 431 bin 487 oy alarak yüzde 39.59’a ulaşabildi) yetki vermedi.

5 yıl önce iktidarı uyarıp “hiç kimse şah değil padişah değil” diyerek 25 yıldır emanet ettiği İstanbul’u ezici bir farkla elinden alan seçmen, görevi bir kez daha Ekrem İmamoğlu ve ekibine tevdi etti.

1 Nisan şakası değil, gerçek.

*

CHP İLÇE SAYISINI 26’YA ÇIKARDI...

Bu sonuçlara göre CHP İstanbul’da 14 olan ilçe sayısını 26’ya çıkarırken, AK Parti’nin kazandığı ilçe 13’e geriledi.

AK Parti İstanbul’da elinde bulundurduğu Bayrampaşa, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Çekmeköy, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Sancaktepe, Şile, Tuzla ve Üsküdar ilçelerini kaybederken; Fatih, Zeytinburnu, Kağıthane, Pendik, Ümraniye, Sultangazi, Başakşehir, Arnavutköy, Esenler, Sultanbeyli, Güngören, Bahçelievler ve Bağcılar ilçelerini yeniden kazandı.

Cumhuriyet Halk Partisi ise, Adalar, Bakırköy, Beşiktaş, Beykoz, Beyoğlu, Çatalaca, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kartal, Sarıyer, Silivri, Şile, Şişli, Üskdar, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Sancaktepe, Esenyurt, Çekmeköy, Beylikdüzü, Ataşehir, Tuzla, Maltepe, Avcılar ve Bayrampaşa ilçelerini kazandı.

*

SEÇMEN NE DEMEK İSTEDİ...

Bu seçim sonuçlarına göre seçmen bir kez daha ne demek istedi...

İktidar hırs ve şehvetine kapılmayın!..

Gafil olmayın!..

Sözünüzden dönmeyin, yalan söylemeyin, emanete hıyanet etmeyin!..

Ahdinize sadık kalın!..

Size vekalet verenlere tepeden bakmayın!..

Ferasetli olun!..

Adaletle hükmedin!..