Dolar (USD)
32.25
Euro (EUR)
34.89
Gram Altın
2434.50
BIST 100
10212.01
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Haziran 2023

​100 kıssa

Kıssa hikâyedir, temsildir. İnsanlara bir hakikati göstermek için anlatılır. Kur’an-ı Kerim’de kıssalar vardır. İslam tarihinde âlimler, fakihler, edipler de kaleme aldıkları eserlerde gerçeklere dikkat çekmek için ‘hikâye dürbünü’nü kullanmışlardır. Tasavvuf büyükleri ve ulemanın bu tür eserlerine örnek olarak Mesnevi, Bostan, Gülistan ve Sözler verilebilir. Benzeri yüzlerce eser, Müslümanların kütüphanelerini doldurmuş ve asırlar boyunca istifadeyle okunmuştur. Kıssayı okuyacağız ama ondan hisse de alacağız. Bunun için ecdadımız, “kıssadan hisse” almamız gerektiğini bize öğütlemişlerdir.

Eğitimci yeğenim İbrahim Yardım’ın 100 Kıssadan Hisse isimli eseri yayımlandı. Akıl Fikir Yayınları’ndan çıkan eserin kapağı, bir diğer yeğenim Kübranur Yardım’a ait. Ön söz’ün başında şu satırları okuyoruz: “Kendisinden bir ders çıkarılması gereken olay anlamına gelen ‘kıssa’, insanları ve onların inanç, duygu ve düşünce dünyalarını ciddi etkileyen bir edebî türdür. Ayrıca dinî anlamda bir tebliği aracı olarak da kullanılan kıssalar, tasavvuf geleneğinde de sıkça rastlanılan/uygulanan bir irşat tarzıdır. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de de Rabbimiz, birçok peygamber kıssalarını -alacağımız derslerle beraber- zikretmiştir.

Ancak ‘Kıssa hisse içindir.’ prensibinden hareketle kıssa anlatımları esnasında veya sonrasında kesinlikle hisse boyutu anlatılmalıdır. Aksi hâlde kısadan maksat hasıl olmamış olur. Öğrencilerin talim ve terbiyeleri açısından da kıssadan hisse, önemli ve etkili bir örnek uygulama biçimi olmakla birlikte din eğitiminde de kıssa anlatımları, sıkça başvurulan bir metottur.”

Kimin kıssaları var kitapta? Kimlerin yok ki, diye sorsak daha doğru olur. Başta Peygamber Efendimiz ve dört halifenin, Hazret-i Musa ve İsa ile birlikte diğer peygamberlerin, Asr-ı Saadet’ten günümüze temayüz etmiş yüzlerce âlimin, mutasavvıfın, mezhep imamının kıssaları eseri süslüyor. Tabii yazarımız, kıssaları anlattıktan sonra almamız gereken hisseyi de ilave ediyor metne. Konularla ilgili fotoğraflarla süslenen eserde, kıssalarından bahsedilen şahsiyetler arasında tespit edebildiklerimden bir kaçı: Abdullah Bin Mübarek, Lokman Hekim, Fatih Sultan Mehmed, Cüneyd-i Bağdadi, İbrahim Ethem, Behlül-ü Dânâ, İmam-ı Âzam Ebu Hanife, İmam-ı Şafii ve Bediüzzaman Said Nursi.

Çağdaş kıssalardan bir bayram hikâyesini Ayhan Songar’dan okuyoruz: “Bir bayram günü, hem hocamız hem de manevi babamız olan Mazhar Osman’ı ziyarete ve elini öpmeye gittik. Ağustos ayıydı. Ziyaret sonrası çıkarken hocam bana ‘Evladım sana bir zarf vereyim de bir zahmet onu üstünde yazılı olan adrese bırakıver.’ dedi. Dışarı çıktım, kendi kendime ‘Yahu bayram ziyareti diye geldik elini öpmeye, bizi bu sıcakta Cağaloğlu’ndan Karaköy’e kadar yoracak.’ dedim. Zarfın gideceği ismi de hiç unutmam: ‘Terzi Andrea Menos.’ Gittim, adresi bulup kapıyı çaldım. Çıktı Andrea Menos denen zat. Mektubu verip, ‘Bunu Mazhar Osman Bey gönderdi. Bir şey diyor musunuz?’ diye sordum. Mektubu açıp yanımda sesli olarak okudu: ‘Bu mektubu getiren delikanlıya benim hesabımdan bayram hediyesi olarak kaliteli kumaştan bir elbise yapınız.’ Hocamızın sürprizine, zarafetine, nezaketine ve hediye veriş tarzındaki hassasiyetine/babacan tavrına hayran kaldım. Bu olayı hiç unutmam. Aklıma geldikçe gözlerim yaşarır. Böyle güzel bir insandı.”

İbrahim’in Zafer Dergisi Yayınları’ndan çıkan iki ciltlik Kalbe Ümit Veren Hadisler kitabı da mühim meseleleri çerçeveliyor ve tam da bugün bütün Müslümanların ihtiyacı olan hadislere dikkat çekiyor. Dinimizin ikinci temel kaynağı kabul edilen Peygamber Efendimizin sözleri, yani hadis-i şerifler asırlar ötesinden günümüze de ışık tutuyor. Başta Kütüb-ü Sitte olmak üzere sahih kaynaklar taranarak seçilen bu hadisleri ümitle, aşkla, şevkle okuyup istifade ediyoruz. Aziz okuyucular, Kurban Bayramı’nızı kutlarken kaynaklarıyla verilen 451 hadis-i şerifin toplandığı eseri hepinize tavsiye ediyorum.

Eserden bazı hadisler: *Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz; müjdeleyiniz, ürkütmeyiniz. *Allah’ı kullarına sevdirin ki, Allah da sizi sevsin. *Allah’a ve ahiret gününe inanan ya hayır söylesin veya sussun. *Güzel söz sadakadır. *Mümine tebessüm sadakadır. *Hayırlı bir işe vesile olan, o işi yapmış gibidir. *Cennet cömertlerin yurdudur. *Kişi, ahirette sevdiği kişi ile beraber olacaktır. *Güneş buzu erittiği gibi güzel ahlak da günahları eritir, yok eder. *Ben güzel ahlakı tamamlamak (uygulamak) üzere gönderildim. *Merhamet etmeyene merhamet olunmaz. *İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır. *Her insan hata edebilir, hata edenlerin en hayırlısı tövbe edendir. *Hastaları ziyaret edin ve onlardan dua isteyin. Zira hastaların duası makbuldür. *Müminlerin en hayırlısı ölümü çok hatırlayıp ona en güzel şekilde hazırlık yapandır.