Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2436.93
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Temmuz 2014

12 AY İÇİNDE 270 MİLYAR DOLAR ÖDENECEK

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin Genel Kurulu'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan çok önemli mesajlar verdi.

Bu mesajlardan en dikkat çekeni Türkiye'nin 12 ay içinde ödeyeceği dış borca ilişkindi.

Babacan şunları söyledi; ''Türkiye'nin önümüzdeki 12 ay içinde ödeyeceği dış borç yerli firma olsun, devlet olsun, özel sektör olsun yaklaşık 200 milyarın üzerinde, 210-220 milyar dolar gibi bir rakam. Bir de önümüzdeki 12 ay içerisinde bunun üzerine cari açığın finansman ihtiyacı gelecek, oradan da bir 50-55 milyar dolar eklediğinizde dış finansmanın Türkiye ekonomisi açısından ne kadar önemli olduğunu anlatmak çok zor değil. Dolayısıyla Türkiye kaçınılmaz bir şekilde dışa açık olmak zorunda olan bir ülke. Arzu ederiz ki bu kaynak kalıcı kaynak olsun, doğrudan yatırımlar şeklinde olsun, sermaye şeklinde olsun, ama bir miktarda borç olacak kaçınılmaz geri ödenmek üzere giren kaynak olacak. Ne olursa olsun bu giriş Türkiye'ye devam etmeli ve bunu sağlayacak bir güven ortamını Türkiye'de korumak mecburiyetindeyiz. Onun için Türkiye açısından baktığımızda içe kapanmacı, yabancıları dışlayıcı, ya da dışarılarda hayali bazı karşılıklar arayıcı yaklaşımların ekonomimiz açısından son derece riskli yaklaşımlar olacağını ben burada özellikle vurgulamak istiyorum. Kendi kendimize yetecek petrolümüz, doğalgazımız olsa bazı ülkeler gibi isim vermeyeyim, yerin altından çıkarttığımızı satıp, oradan gelen dövizle de hayatımızı yaşıyor olsak belki daha kapalı bir anlayışla biz bu çarkı da döndürürüz diyebiliriz ama tablo öyle değil.''

Bir politikacıdan ziyade sorumlu bir teknokrat üslubuyla sorunları samimiyetle ortaya koyan Babacan'ın, ekonomi yönetiminin başında bulunması piyasalara güven veriyor. Ali Babacan'ın üç dönemden fazla seçilememe kuralına takılacak olması ekonomi için handikaptır.

BANKALARIN KARLARINDAKİ DÜŞÜŞ YAVAŞLADI

Bankacılık sektörünün dönem karı Mayıs 2014 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 düştü.

Net kar 1 milyar 309 milyon TL tutarında azalışla 10 milyar 105 milyon liraya geriledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun mayıs ayı kesinleşmemiş verilerine göre, dönem karı ocak ayında yüzde 44 ile sert düşüş yaşarken bu düşüş hızının izleyen aylarda azalma eğilimi içine girdiği anlaşılıyor.

Finansal piyasalarda istikrarın sürmesi için bankaların güçlü olması gerekiyor.

Tabii tüketicilerin haklarına ve hukuklarına saygılı olmaları şartıyla.

[email protected]