Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2390.06
BIST 100
10161.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 May 2023

​14 Mayıs seçimleri: ''Takdir Milletimizindir"

Demokrasinin güzelliğidir seçimler. Seçme ve seçilme hakkı tanındığından beridir halkı heyecanlandıran bir yarış olmuştur seçimler. Yine bir seçim öncesindeyiz ve son haftaya girdik. “Kırmadan, dökmeden, incitmeden, kavga etmeden” bir seçim olur mu, bunun cevabını vermek zor. Çünkü ifşalar, iddialar, iftiralar, ihanetler ve ithamlar var. Aslında halk da uyandı. Bilgi akışı çok fazla. Çoklu bilgi akışı ile halk bilgileniyor. Elbette tüm bu bilgi akışına rağmen ciddi bir algı operasyonu da var. Seçimler öncesinde dikkat edilen nokta partilerin seçim beyannameleri ve dolayısıyla vaatleri oluyor. Bakalım partiler ne diyor, neyi vadediyor?

27 Nisan’da açıklanan ve benim dikkatimi çeken bir husus CHP’nin seçim beyannamesinde “altı ok”tan vazgeçmesi olmuştur. CHP’nin beyannamesinde, “il idarelerine özerklik verileceği, doğunun kalkındırılacağı, ticaretin gelişmesi için yeni çalışmalar yapılacağı, enerji santrallerinin yapılacağı, devlet teşekküllerinin özelleştirileceği, yabancı sermayeye kapıların açık tutulacağı, kredi imkânlarının arttırılacağı, dış politikada Amerika, İngiltere ve Fransa ile devam eden ilişkilerin daha da geliştirileceği” dikkat çekiyor. Bildirinin ''Takdir Milletimizindir" sloganı ile son bulması da millete dönme yani millî iradeye vurgu noktasında önemli bir konu. CHP’nin dikkat çeken bir eğilimi de dindar kitlenin sempatisini kazanmak için attığı adımlar ve söylemlerindeki değişimler olmuştur. Hatta dindar kitlelerin itibar ettiği isimleri aday gösterdiğini görüyoruz. Seçimleri kazanmak uğruna İnönü, Kırıkkale’de yaptığı bir konuşmada şöyle diyor: “Halk Partili vatandaşlarıma söyleyeyim ki bizim inandığımız altı oklu prensiplerin anayasadan çıkarılması tabii olacaktır. Biz, Halk Partili olarak altı oklu prensiplerimizi vatandaşlarımıza beğendirmeye çalışmakta devam edeceğiz…” Evet, 14 Mayıs 1950 Seçimleri’nden bahsettiğim anlaşılmıştır. Dikkatimi çeken başka bir konu da Peyami Safa’nın Ulus gazetesindeki (Peyami Safa, Niçin mi Halk Partisi, Ulus, 2 Mayıs 1950) köşesinde neden CHP’ye oy verilmesi gerektiğini anlatması olmuştur. Peyami Safa yazısında “ülkenin milli ve uygunluğunun bozulacağı” ve bu durumun iç ve dış düşmanlara fırsat doğuracağını savunması dikkat çekicidir. CHP oy alabilmek için Türk tarihindeki önemli kişilerin türbelerinin açılması için yasal düzenleme yapmıştır. Nadir Nadi bu duruma tepki göstermiş ve Cumhuriyet gazetesinde “Aman sempatik olayım düşüncesi ile softalara avans vermek yahut da rey kaybetmek korkusu ile iktisadi politikada ileri geri bocalamalara düşmek bir parti için sadece zaaf alametleridir. (Nadir Nadi, Başlarken, Cumhuriyet, 29 Ocak 1950) Seçimlerden önce açılan türbeler: Gazi Osman Paşa, 5 Nisan 1950; Barbaros Hayrettin Paşa, 18 Nisan 1950; Kanuni Sultan Süleyman, 20 Nisan 1950; Yavuz Sultan Selim, 21 Nisan 1950. Dönemin gazeteleri incelendiğinde en çok din propagandasını CHP’nin yaptığı görülüyor. Cami imamlarına CHP lehine vaaz verdirildiği bilinmektedir. Camide vaaz veren Keçiborlu Müftüsü, CHP'yi överek bu partiye oy vermenin Allah'ın emri olduğunu söyleyince, cemaat karşı çıkarak camiyi terk etmiştir. (Isparta'da Garip Bir Hadise, Cumhuriyet, 6 Mayıs 1950) CHP bazı şeyhlerle iş birliği yapmış, kendilerine destek olan şeyhleri aydın gösterirken DP’nin iş birliği yaptığı şeyhleri yobaz ve mürteci göstermiştir.

14 Mayıs’ın tarihte de önemli bir rolü olduğu görülüyor. Şimdi önümüzde yine bir 14 Mayıs var. Yine CHP var ve yine CHP’nin seçimleri kazanmak için manevraları var. “Hâfıza-i beşer nisyân ile mâlûldür.” derler. Dememiz o ki partilerin kazanmak için yapamayacakları şey yoktur. 14 Mayıs deyince benim aklıma daha çok 14 Mayıs 1950 seçimleri geliyor. Hatırlamak ve hatırlatmak gerekir, değil mi? Türkiye nasıl bir süreçten geçmiş, kim nasıl davranmış, bilmek hakkımızdır. Türkiye her bakımdan ciddi atılımlar gerçekleştiriyor. Özellikle savunma alanındaki başarılar dünyanın dikkatini çekiyor. Millî hamleler diyebileceğimiz ve egemenliğimizi ifade eden bu adımların sürmesi gerekir. CHP, 14 Mayıs 1950 Seçimleri’nin beyannamesinde ''Takdir Milletimizindir" demişti. CHP’nin yine aynı CHP olduğunu veya olmadığını söylemeye gerek var mı? Yirmi bir yıllık AK Parti iktidarının oylanacağı 14 Mayıs 2023 Seçimleri’nde de takdir milletindir.