Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2434.37
BIST 100
10004.34
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Temmuz 2023

15 Temmuz Destanı ve emeklilerimiz

Bugün 15 Temmuz’un yıl dönümü. 15 Temmuz 2016’da Türk tarihindeki diğer destanlar gibi bir destan yazıldı. Gazete ve televizyonlarda, sosyal medyada bugün çok fazla yayın var. Bu ve daha fazlası sadece 15 Temmuz’da değil yılın diğer zamanlarında da yeni yayınlar, belgeseller ve kitaplarla milletin zihnine kazınmalı ve konunun sürekli canlı kalması sağlanmalıdır.

Türklerin Ergenekon’dan çıkış gibi, Manas Destanı gibi 15 Temmuz da bir ulusun kendisini yeniden inşa etme sürecinin adıdır. 15 Temmuz’a kadar inançlı insanların kurup iktidara taşıdıkları partiyi iktidardan indirmek için her türlü yolu denediler, başaramadılar. 15 Temmuz ise son şanslarıydı, Türkiye’de ilk defa asker-millet bütünleşmesi ile darbeciler alt edildi ve ülke için yeni bir milat oldu.

14 ve 28 Mayıs 2023 tarihlerinde 15 Temmuz yeniden tescillendi. Millet, enflasyon canavarıyla, market terörü ile, fakirlikle mücadele ettiği halde ABD güdümündeki birleşik ihanet ittifakına geçit vermedi. ABD Başkanı Joe Biden’ın darbe ile indiremediği iktidarı muhalefeti destekleyerek indirme planı da boşa çıktı, yaptıkları onca yatırımdan netice alamadı.

***

Son NATO zirvesinde Türkiye yüzünü Batı’ya döndü. NATO tarihinde ilk kez bir Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atandı. ABD’nin baskısı ile Avrupa ülkelerinin başlattığı vize ambargosunun hafifletilmesi ve kademeli bir şekilde vize serbestisine geçilmesi konusunda mutabakat sağlandı. Ama en önemlisi, toplantıdan sonra ABD Başkanı’nın yayınladığı videoydu.

Türkiye’de YouTube kanallarında yorum yapan uzmanlar, üstüne basa basa bu videoyu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı değil ABD Başkanı Joe Biden yayınladı diye vurguluyorlardı. Biden, yıllardır darbeyle, Gezi ayaklanmasıyla, muhalefeti teşkilatlandırması ile bükemediği eli öpmüş Erdoğan’a karşı yenilgisini bu video ile tescillemişti. Orada, “Cesaretiniz, liderliğiniz ve diplomasiniz için teşekkür ederim” diyordu.

Biden’ın bu kabullenişi, Erdoğan’ın şahsında Türkiye’nin bağımsızlığının tescilidir. Seçimlerden sonra Türkiye, sıfırdan kurduğu yeni hükümetle yeni politikalar izlemeye başladı. Göçmenlerle mücadele konusunda sıkı bir çalışma başlatıldı. Büyük şehirlerde artık göçmenler takip edilip yakalanarak ülkelerine geri gönderiliyor. Bu da ülkenin geleceği için umut vericidir.

***

MİT timlerinin Kandil’in elebaşlarına imha vuruşları iftihar ettiğimiz bir konu olsa da Türkiye’de halkın gündeminde fakirlikle mücadele ve emeklilerin aldığı düşük maaşlar var. Geçen hafta emeklilerin et, süt ve peynir alamadığını yazmamız, köşe yazılarımız içinde en fazla etkileşim alan makale oldu. Toplumun her kesiminden insanlar bu konuda Hükümeti göreve çağırıyor.

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin milletin sesine tercüman olarak memurlara verilen 8 bin liralık seyyanen artışın emeklilere de yansıtılması yönündeki çağrısı takdire şayandı. Basın emekçileri bile geçinememekten dert yanarak maaşlarının ihtiyaçlarını karşılayacak seviyeye çıkarılmasını talep etti. Onca eleştiriden sonra bende oluşan kanaat ise emeklilerin gerçekten çok mağdur oldukları yönünde. Hükümet, ne yapıp edip emeklilerin durumunu yeniden masaya yatırmalı ve kök maaşlarını insan gibi yaşanacak bir seviyeye çıkarmalıdır. Görünen o ki, Türkiye için hiçbir çözüm üretemeyen muhalefet partilerine rağmen muhalefet görevini bizzat vatandaş eline almış bulunuyor.