Dolar (USD)
32.25
Euro (EUR)
34.67
Gram Altın
2405.03
BIST 100
10247.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Ekim 2015

2015 TÜMEXPO'YA DAİR NOTLAR

Geçtiğimiz hafta perşembe günü bu yıl üçüncüsü düzenlenen TÜMSİAD'ın organize ettiği TÜMEXPO fuarı ziyaretçileriyle buluştu. Yüzlerce işletmenin katılımcı olarak yer aldığı fuar da 40 000 kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. 34 ülkeden 850 yabancı katılımcının da katıldığı fuarın resmi açılışı cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi.

Fuarda aynı zamanda "KOBİLER için İslami Finans" temalı Dünya KOBİ Şurası da akademik ve iş dünyasını bir araya getirerek fuara ayrı bir tat kattı. Yine bu fuar içerisinde Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu (GençKon) çatısı altında faaliyet gösteren Mostar Gençlik Federasyonu'nun organize ettiği İktisadi ve İdari Bilimler Kampı da düzenlendi. Çeşitli illerden gelen üniversite öğrencileri kampta fuar gezisine, KOBİ Şurasına ve Genç TÜMSİAD ile ortak düzenlenen söyleşilere katılarak iş hayatına ve geleceğe hazırlanmalarında yardımcı olacak faydalı bilgiler edindiler.

Fuar ve Dünya KOBİ Şurası'na uluslararası düzeyde de çok önemli isimler katılım sağladı. Cuma günkü resmi açılış programında konuşan İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmet Muhammet Ali, yaptığı konuşmada İslami finans varlıklarının 2014'te 1,8 trilyon dolar olduğunu belirtti. Yine konuşmasında İslami finansın ortaklık ve risk paylaşımı üzerinde durduğunu belirten Ali, KOBİ'lerin dünyada yeni istihdam oluşturulması konusunda %57,8'lik bir paya sahip olduğunu belirtti.

Dünya Bankası Finans Direktörü Bertrand Badre'nin de konuşması da bir hayli dikkat çekiciydi. KOBİLERİN dünya GSYİH'sının %65'ini ürettiğini belirtti. Gelişen ülke piyasalarının hedeflerine ulaşmasında KOBİLERİN önemine dikkat çeken Badre, bu hedeflere ulaşma konusunda İslami finansın önemine vurgu yaptı.

Yine açılış programında konuşma yapan Dünya Bankası Finans ve Piyasalar Küresel Uygulamalar Kıdemli Direktörü Gloria Grandolini, KOBİLERİN Dünya ekonomisinde geleceğin anahtarı niteliğinde olduğunu belirtti. Ayrıca KOBİLER için finansa piyasa araçlarının geliştirilmesi, kredi raporlarının iyileştirilmesi ve gösterilen teminatların iyileştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı ve Dünya Bankası olarak İslami finansman araçları başta olmak üzere bu konudaki mevzuat ve idari düzenlemeler için çalıştıklarını belirtti.