Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.59
Gram Altın
2387.20
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Ocak 2019

2018’de eğitimde neler yaşandı?

Geçtiğimiz sene eğitimde neler yaşandı? Kolay değil elbette ama bir yılın kısa bir özetini sizlerle paylaşıp, geçmişe doğru bir yolculuk yapalım.

Ocak 2018: Dönemin Bakanı İsmet Yılmaz Öğretmenlere “Lütfen öğrencilerinize ödev vermeyin. Hiçbir öğrenciye biz ödev verilmesini istemiyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. Öğrencilere tablet yerine klavyeli bilgisayar vermeyi planladıklarını açıkladı. Öğrencilerin okullarda uzun uzun beklemesinin önüne geçmek için okul servislerine 15 dakika kuralı getirildi. Yaklaşan karne süreci için “başarı, karne notundan ibaret değildir” açıklaması yapıldı. CHP Milletvekili Ceyhun İrgil’in verdiği soru önergesinde İmam Hatiplerin doluluk oranın %31 olduğu iddiası üzerine müsteşar Yusuf Tekin sosyal medya hesabından açıklama yapıp doluluk oranının %84 olduğunu açıkladı.

Şubat 2018: Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, "İlana çıkıldı, 20 bin öğretmen alacağız. Bu alımla beraber inşallah bir kanun teklifi daha var. Ücretli öğretmenler arasında da bize 5 yıl ücretli öğretmenlik yapmış olmak kaydıyla bir 5 bin öğretmen daha alacağız." Aynı ay içerisinde Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımladı.

Mart 2018: Bakanlık istismar ve madde bağımlılığının öncelikli gündem maddesi olduğunu açıkladı. İsmet Yılmaz Suphi Öner Öğretmenevinde düzenlenen İl Milli Eğitim Müdürleri Toplantısı'nda “Milli Eğitim Bakanlığında benim dışımda hiç kimsenin siyaset yapma hakkı yok. Herkes ayrılıp siyaset yapabilir ama bu kamu görevinde olduğunuz sürece siyaset yapmanız kesinlikle doğru değil” açıklamasında bulundu. hizmetli kadrosuna atanıp Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda görev yapan şehit ve gazi yakınlarının ünvanlarında değişiklik yapılmaksızın büro hizmetlerinde görevlendirilmelerine yönelik bir genelge yayınladı.

Nisan 2018: Denizli Acıpayam İlçe Milli Eğitim Müdür daha henüz sınav yapılmadan okul müdürlerinin kim olacağına dair listeyi whatsaptan sehven paylaşması gündem oldu. Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü “Gençlik ve inanç” konulu bir çalıştayda çıkan “İmam Hatipliler deizme kayıyor” konusu toplumda çok tartışıldı. 24 Haziran Genel Seçimlerinden aday adayı olmak için birçok il/ilçe müdürü, şube müdürü istifa etti.

Mayıs 2018: Millî Eğitim Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında "Millî Enerji Eğitim Hamlesi" kapsamında düzenlenen "Tabii Kaynaklar ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri" protokol imzalandı. Milli Eğitim Vakfı 38. Genel Kurulu gerçekleştirildi. Bakan Yılmaz okuma-yazma seferberliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Haziran 2018: Genel seçimler yapıldı ve Yeni Milli Eğitim Bakanının kim olacağı konuşuldu. LGS tercih kılavuzu yayınlandı. Talim Terbiye Kurulu üyeliğine 3 yeni isim ve dört ile yeni il milli eğitim müdürü atandığına dair yazı resmi gazetede yayınlandı. 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı çalışma takvimi belirlendi.

Temmuz 2018: Kabine açıklandı ve yeni Milli Eğitim Bakanı Prof Dr Ziya Selçuk oldu. İl iş olarak 81 ilin İl Müdürlerini Başkent Öğretmenevinde topladı. Öğretmen merkezli bir konuşma gerçekleştirdi. Yeni politikaların öğretmen merkezli olacağının sinyalini verdi.

Ağustos 2018: İstanbul, Ankara başta olmak üzere bazı kritik illerin İl Müdürleri değişti. Genel Müdürlük ve Daire Başkanlıklarında görev değişimi yaşandı. Liyakat ve adalet temelli bir politika başlatıldı. Aynı zamanda Bakan Selçuk yeni yol haritalarını Ekim ayında açıklayacaklarını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan 100 günlük eylem planını açıkladı.

Eylül 2018: 125 Milyon ders kitabı okullara teslim edildi. Bulma konferansları düzenlendi.

Ekim 2018: Tarihi öneme sahip bir program olan 2023 Eğitim Vizyon Belgesi tanıtım toplantısı yapıldı. Belge kamuoyu ile paylaşıldı.

Kasım 2018: Bakanlık tarafından Öğretmenler gününe özel video çekildi. Bu video öğretmenler nezdinde mutlulukla karşılandı.

Aralık 2018: Bakan Selçuk tarafından ‘gözetimsiz sınav’ konusu gündeme geldi. Birçok okulda başarıyla denendi. Eğitim-Birsen tarafından Eğitime Bakış 2018: İzleme ve Değerlendirme Raporu programı düzenlendi. Bakan Selçuk TBMM’de Bütçe görüşmeleri kapsamında konuştu, soruları yanıtladı.

Özetle, 2018 yılı dolu dolu, eğitime sunulan birçok etkinlik, program ve organizasyonlarla geçti. Eğitimcilerde geleceğe dair büyük bir umut uyandı.