Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2433.69
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Ocak 2023

2022 yılının enleri ve temennileri

Bugün, siz yeni bir yılın ilk yazısını okurken, 2022 yılının getirdikleri, götürdükleri, başarıları, başarısızlıkları ile bir yılı bitirmiş olacağız.

Geleneksel bir rutin olarak; siyasal, sosyal, kültürel ve bir çok alanda geçmiş olan yılın analizleri yapılır. Acısıyla, tatlısıyla, hüznüyle, mutluluğuyla koskoca bir yıl geride kaldı. Geride bıraktığımız yıl içerisinde yaşadıklarımızı değerlendirmek için. “ENLER” kategorisi sıralanır. Türkiye ve Dünya’nın gündemine göre biz de naçizane “ENLER” listesi yaptık.

*Dünyada en önemli olay, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı. Bu durumda, Zelensky en iyi lider, Putin’de en kötü lider olarak enler kategorisini paylaştılar.

*İngiltere tahtında 70 yıl hüküm süren, Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü. Hakkındaki nice şehir efsanesi ile en komplo teorisi yapılan kişi olarak tarihe geçti.

*İki yıl boyunca dünyayı en çok etkisi altına alan pandemi yasaklarının bitmesi. (Kendisi mutasyona uğrayıp aramızda hala yaşıyor.)

*2022 yılının Dünya üzerindeki en etkili olayı İran’daki Mahsa Amini’nin ölümü üzerine başlatılan protestolar. İran devrimi ilk defa en zor yılını geçirdi.

*94 yıllık Oscar ödüllerinde en şaşırtan olay yaşandı. Will Smith ,komedyen Chris Rock'a tokat atması nedeniyle 10 yıl boyunca Oscar galalarından ve diğer Akademi etkinliklerinden men edildi.

*En başarılı organizasyon Katar Dünya Kupası. Şampiyon Arjantin oldu .Lakin en sürpriz takım Fas oldu. Katar da en iyi ev sahipliğini üslendi.

*En olası kabus, maymun çiçeği virüsü, çok şükür kabus yayılmadı.

*En bunamış siyasetçi Biden, en sempatik Boris Johnson, en ezber bozan Rishi Sunak, en popülist, Giorgia Meloni, en ümitsiz Emmanuel Macron, en sakin Şansölye Olaf Scholz… Listeyi uzatmadan bitirelim.

2022 yılının Türkiye gündemi, kayıplarımızın, kazançlarımızın olduğu zor bir yıl oldu:

*2023 Yeni Türkiye Yüzyılı ile başlayacak.

*En üzen facia, Amasra maden faciası.

*En kötü saldırı, Taksim saldırısı.

*En büyük hayal idi, “TOOG “gerçek oldu.

*En büyük proje, toplu konut hamlesi başladı.

*En beklenen müjde ,“EYT “çıktı.

*En elim kaza, Mardin ve Antep’te frenleri boşalan araçlar .

*En acı ölüm, köpeklerin saldırısından sonra vefat eden Mustafa Erçetin.

Unuttuğum veya hatırlayamadığım nice olaylar oldu. Türkiye siyasetinin enleri ile bitirelim:

*Siyasette en rakip tanımayan, Recep Tayyip Erdoğan.

*En kendini, tam ifade edemeyen Kemal Kılıçdaroğlu.

*En dominant, Meral Akşener.

*En faşist, Tanju Özcan.

*En karışık, Doğu Perinçek.

*En şovmen, Mustafa Sarıgül.

*En kışkırtıcı, Ümit Özdağ .

Geride bıraktığımız yıl içerisinde dünyada ve Türkiye’de yaşadıklarımızı değerlendirmek için öncelikle eksikliklerimizin farkına vararak, değişim ve gelişimin olmazsa olmaz şartı olarak; ruhen, fikren, bedenen iç yolculuğumuza bu yılı bir milat sayarak, hayatımızı tekrar gözden geçirelim.

İnsanlık adına en büyük temennim,

geçmişteki kayıplarımızdan aldığımız dersler, gelecekteki kazançlarımızın temelini, hakikat, adalet, merhamet, özgürlük, oluşturmalı diye düşünüyorum.